Mardinli,Dünyaca Ünlü Ressam İsmet Yedikardeş, binlerce yıllık tarihî derinliği bulunan, 3 semavî dinin ve çeşitli mezheplerin mensuplarını yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bir arada, barış ve esenlik içerisinde himaye eden Mardin'i, muhteşem bir resim
Mardinli,Dünyaca Ünlü Ressam İsmet Yedikardeş, binlerce yıllık tarihî derinliği bulunan, 3 semavî dinin ve çeşitli mezheplerin mensuplarını yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bir arada, barış ve esenlik içerisinde himaye eden Mardin’i, muhteşem bir resim sergisiyle CRR`de...
Dünyaca ünlü Mardinli Ressam İsmet Yedikardeş, binlerce yıllık tarihî derinliği bulunan, 3 semavî dinin ve çeşitli mezheplerin mensuplarını yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bir arada, barış ve esenlik içerisinde himaye eden Mardin’i, muhteşem bir resim sergisiyle CRR’ye taşıdı.Yıllardır açtığı sergiler ile Mardin`in tanıtımına önemli katkılar Sağlayanİmet Yedikardeş,CRR`De açtığı sergi yoğun ilgi görüyor.
“Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli resim sergisinin açılışına katılan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, “Bir yerde cami, kilise ve sinagog bir arada bulunuyorsa, orada medeniyet vardır. İsmet Yedikardeş’in resimlerinde, hem mimarî özellikleriyle ‘Medeniyetler Kapısı’ Mardin’i, hem de Mardin’deki bu medeniyeti hayranlıkla izleyebiliyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli sergi, 30 Ekim’e kadar ziyarete açılacak.
“Mardin, tarihin taşa işlenmesidir; taşın, sevgiye ve estetiğe boyun eğmesidir. Dinlerin, bir şehrin kucağında, beraber, huzur içinde yaşamasıdır. İnsanların, evlerini birbirine engel olmadan, ufkunu kapatmadan yan yana yapabilme inceliğidir…”
Kendisine özgü üslûbuyla hayranlık uyandıran ressam İsmet Yedikardeş, böyle tanımlıyor âşık olduğu Mardin’i. İslâm’ın insanlığı bir bütün olarak görmesinden kaynaklanan anlayış sayesinde Mardin’in, farklı din, dil ve medeniyetlere ortak bir yaşam alanı olduğunu ifade eden Yedikardeş, bir sanatçı olarak kendi sorumluluğunu şöyle dile getiriyor:
“Birlik ve bütünlük içindeki bu barışçı anlayış ortamında, çatışmaların körüklenmek istendiği günümüzde, bu zengin medeniyetin mirasçıları olarak bize aktarılan mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için, bu medeniyetin içinde yetişmiş bir sanatçı duyarlılığı ve sorumluluğuyla Mardin’e hizmet vermek gayesi içindeyiz.”
İsmet Yedikardeş, 23 Ekim’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) fuayesinde açtığı “Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli resim sergisinde, ‘İnancın, sanatın ve mimarinin şehri Mardin’i, tuval üzerine yağlı boya, deri üzerine karışık teknik, akrilik ve seramik çalışmalarıyla resmediyor.
“Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli resim sergisinin açılışına katılan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, “Bir yerde cami, kilise ve sinagog bir arada bulunuyorsa, orada medeniyet vardır. İsmet Yedikardeş’in resimlerinde, hem mimarî özellikleriyle ‘Medeniyetler Kapısı’ Mardin’i, hem de Mardin’deki bu medeniyeti hayranlıkla izleyebiliyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ressam İsmet Yedikardeş’in “Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli sergisi, CRR fuayesinde 30 Ekim’e kadar ziyarete açık kalacak.
İsmet Yedikardeş kimdir?
1947’de Mardin’de doğdu. Daha ilkokulda kendini gösteren resim yeteneğini Sakarya İlköğretim Okulu’nda öğretmeni keşfetti. Yaptığı bir sonbahar resmine hayran olan öğretmeni ona “Sen ressam olacaksın” diyerek teşvik edici bir öngörüde bulundu.
Yedikardeş, ilkokuldan itibaren öğrenim hayatı boyunca – baba mesleği olarak -çömlek atölyesinde çalışarak, seramik-heykel kabiliyetini geliştirdi.
Yedikardeş, resim, heykel, çömlek ve tiyatro ile iç içe geçen ilk, orta ve lise eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne kaydoldu. Dönemin siyasî istikrarsızlıkları ve öğrenci olayları sebebiyle ancak bir süre okula devam edebildi. Ardından Tatbikî Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki bir Alman hocanın tavsiyesiyle Almanya’ya gitmeye karar verdi.1972’de Stuttgart Güzel Sanatlar Akademisi’ne, Prof. U. Gunther’in başkanı olduğu Seramik ve Heykel Bölümü’ne girdi. 1977 yılında bu bölümden mezun oldu. Almanya’daki çalışmalarını 5 karma ve 4 kişisel sergide sergiledi.
1979’da İstanbul Sanat Festivali kapsamında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde Alman sanatçılarla birlikte karma sergiye katıldı.
Bu arada vatanî görevini İstanbul’da yedek subay olarak yaptı.
İsmet Yedikardeş, evli ve ikisi kız ikisi erkek olmak üzere dört çocuk babasıdır.
Çeşitli konulardaki resim ve seramik çalışmalarının yanı sıra, 10 yıldır Mardin kent dokusunu ve Mardin kültürünü merkez alan resim çalışmaları ile Mardin mimarisini ve taş işleme sanatını özellikle genç nesillere tanıtmaya çalışan Yedikardeş, evrensel düzeyde dikkat ve ilgiyi Mardin’e çekmeye çalışıyor. Yedikardeş, son 50 yılda yaşanan kültür erozyonundan payını alan Mardin’i, bozulmadan önceki aslî hâlini dikkate alarak kendine özgü tasavvur ve sanat gücüyle tuvale aktarıyor.
Van Gogh, sarı rengi Mardin’de arasaydı…
İsmet Yedikardeş, zihnindeki Mardin algısını şöyle ifade ediyor:
“Mardin; tarihiyle, sosyal dokusuyla, sanatıyla, mimarisiyle, kültürüyle o denli zengindir ki, onu bir tuvale yansıtmak, mutluluğun resmini çizmek kadar olanaksızdır. İnanıyorum ki, Van Gogh, kendisine huzur verecek sarı rengi ayçiçeği tarlasında değil de Mardin’in sarı taşında arasaydı, hem bunalımlarından kurtulur, hem de ruhsal huzura kavuşurdu.”
İsmet Yedikardeş’in sergileri
1974 Konstanz Üniversitesi / Karma
1974 Freiburg / Karma
1975 Bundesgardenschau Manheim / Karma
1976 Kunstakademie Stuttgart / Karma
1979 İstanbul Resim Heykel Müzesi/Alman Sanatçılar / Karma
1979 Kinderklinik Turlen Str Stuttgart / Kişisel
1979 Club Galeri Tangante Stuttgart / Kişisel
1980 Kunstgalerie Turkei / Almanya / Kişisel
1981 Kunstgalerie Turkei / Almanya/Kişisel
1991 Gürpınar Sanat Atölyesi / Karma
1992 Gürpınar Sanat Atölyesi / Karma
1993 Gürpınar Sanat Atölyesi / Kişisel
2003 Marev Vakfı / Kişisel
2004 Mardin Valiliği 29 Ekim Etkinlikleri/Karma
2004 Marev Vakfı / Kişisel
2005 T.B.M.M. Şeref Holü / Kişisel
2006 Uluslar arası Mardin Tarihi Sempozyumu / Kişisel
2006 Mardin Erdoba Evleri / Kişisel
2007 Kadir Has Üniversitesi / Kişisel
2007 Dolmabahçe Sanat Galerisi / Kişisel
2007 Uluslar arası Artuklu Sempozyumu / Karma
2008 Amerikan Kültür Merkezi Ankara / Kişisel
2009 Pacıfıca Instıtute / Losangeles / Kişisel
2009 Yunus Emre Kültür Merkezi / Kişisel
2009 Anatoliya Festıval / Atlanta/Kişisel
2009 Çankaya Kültür Merkezi / Ankara/Kişisel
2010 Pacıfıca Instıtute / Los Angeles / Kişisel
2010 Mardin Müzesi Resim Galerisi / Karma
ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00