DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.
DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.
İstanbul Eyüpsultan’da 4 Ekim Cuma günü Ayşenur Halil’in öldürülmesi ve hemen ardından yarım saat arayla Edirnekapı surlarında İkbal Uzuner’in katledilmesi olmuştur. Bu korkunç olaylar, cezasızlık politikalarının kadın cinayetlerini nasıl tetiklediğinin acı bir göstergesidir. Kadınlar, ne sokakta ne evlerinde kendilerini güvende hissedememektedir.
Kadın cinayetlerinin önlenememesinin en büyük nedenlerinden biri, şiddeti önlemeye yönelik politikaların yetersizliği ve mevcut hukuki düzenlemelerin etkisizliğidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadıkça ve failler etkin bir şekilde cezalandırılmadıkça, şiddetin daha da artacağını öngörmek ne yazık ki mümkündür.
Bu bağlamda, DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına önerge verdi. Araştırmanın amacı, cezasızlık politikalarının kadın cinayetleri üzerindeki etkisinin detaylı bir şekilde incelenmesi, mevcut hukuki düzenlemelerin ve cezai yaptırımların yetersizliklerinin tespit edilmesi ve acil müdahale mekanizmalarının geliştirilmesi olduğunu söyleyen Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın TBMM Başkanlığına verdiği Önerge şöyle;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Son 22 yılda kadın cinayetlerinin artış gösterdiği, hemen her gün kamuoyuna yansıyan haberlerle hem de verilerle ortadadır. Kadınlara yönelik fiziksel, ekonomik, cinsel ve psikolojik şiddetin boyutları, alarm seviyesini çoktan geçmiş durumdadır. Her gün en az bir kadının öldürüldüğü ülkede kadın cinayetleri medyaya ve kamuoyuna sık sık yansımaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmadığı koşullarda erkek şiddetinin arttığı ve daha da artacağını söylemek mümkündür. Türkiye’de uzun yıllardır kadına karşı şiddetle mücadelede etkin yöntemler belirlenmemiş ve var olan yöntemler ise tam olarak uygulanmamaktadır.
JINNEWS Haber Ajansının her ay derlediği erkek şiddeti çetelesine göre, Eylül ayında 30 kadın ve 1 çocuk katledildi, 15 kadın ve 4 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir.
Katledilen kadınların failleri ise yine en yakınındakiler olmuştur. Katledilen 7 kadın evli olduğu, 4 kadın ayrıldığı, 5 kadın boşanma aşamasında olduğu, 2 kadın babası, 1 kadın komşusu, 3 kadın kimliği tespit edilemeyen kişi ya da kişilerce, 4 kadın birlikte olduğu, 1 kadın boşandığı, 1 kadın çocuğu, 1 kadın akrabası olan erkekler tarafından katledilirken, 1 kadının faille yakınlığı bilinmemektedir.”
4 Ekim Cuma günü İstanbul Eyüpsultan’da önce Ayşenur Halil’in öldürülmesi ve daha sonra yarım saat arayla Edirnekapı surlarında İkbal Uzuner’in katledilmesi, cezasızlık politikalarının bu suçları nasıl tetiklediğinin somut bir örneğidir. Kadınların kendilerini hiçbir alanda güvende hissetmedikleri bu mevcut ortamın ve durumun bir an önce değişmesi için gerekli adımların atılması elzemdir.
Cezasızlık politikalarının kadın cinayetleri üzerindeki etkisinin araştırılması, mevcut hukuki düzenlemelerin ve cezai yaptırımların yetersizliklerinin tespiti ve acil müdahale mekanizmalarının geliştirilmesi amacıyla Anayasa'nın 98. maddesi, TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.
Beritan GÜNEŞ ALTIN
Mardin Milletvekili
GEREKÇE
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, acil önlem mekanizmalarının geliştirilmesi gereken en önemli gündemdir. Özellikle son bir haftada yaşanan ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran kadın cinayetleri, bu sorunun aciliyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir. İstanbul’da İkbal ve Ayşegül’ün korkunç bir şekilde katledilmesi, cezasızlık politikalarının suçlular üzerindeki cesaretlendirici etkisinin trajik bir sonucudur. Mevcut hukuki düzenlemeler, faillerin etkili bir biçimde cezalandırılmasını sağlamadığı için cezasızlık algısı yaygınlaşmakta ve bu cinayetlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.
1. Kadın Cinayetlerinin Artışının Sebeplerinin İncelenmesi
Son yıllarda kadın cinayetlerindeki artış, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik zorluklar ve yetersiz hukuki düzenlemeler gibi birçok farklı nedenle ilişkilendirilmektedir. İktidarın, kadın politikaları sonucunda kadınlar evlere mahkûm edilip ekonomik, fiziksel ve psikolojik olarak şiddete maruz kalmıştır.
2. Cezasızlık Politikalarının Etkisi
Mevcut ceza kanunlarının kadın cinayetlerine karşı yeterli caydırıcı güce sahip olmaması, faillerin cezalandırılmaması, cezasızlık algısının yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bu durum, faillerin suç işlemeye teşvik edilmesine ve toplumda kadınların her geçen gün daha da güvensiz bir ortamda hissetmesine ve kadınların endişe duymalarına sebep olmaktadır.
3. Mevcut Hukuki Düzenlemelerin Yetersizliği
Türkiye'de kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla yürürlükte olan 6284 sayılı Kanunun etkin uygulanmaması, yine kadınların haklarını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesinin bir gecede yürürlükten kaldırılması kadınları güvensiz bir ortamın içerisine sürüklerken; failleri de cesaretlendirmektedir. Kadın cinayetlerinin önüne geçmek için mevcut hukuki düzenlemelerin yapılması elzemdir.
4. Acil Müdahale Mekanizmalarının Geliştirilmesi
Kadınların haklarını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi 6284’ün etkin uygulanması ve faillerin caydırıcı cezalar alması için gerekli düzenlemelerin yapılması acil müdahale mekanizmalarındandır. Yine kadına yönelik şiddet hatlarının yaygınlaştırılması ve herkesin erişebilmesi için daha geniş alanlarda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Şiddete uğrayan kadınların, ilk uğradıkları yer olan kolluk güçlerinin, kutsal aileyi korumak gibi bir motivasyon edinmeksizin yasaların kendilerini sorumlu kıldığı gibi kadınların beyanlarını esas alıp failler hakkında anında işlem başlatması gerekmektedir.
5. Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için eğitimlerin ve çalışmaların yapılması elzemdir. Bu doğrultuda, okullarda ve toplumsal hayatın her alanında toplumsal cinsiyet atölyelerinin/eğitimlerinin yapılması gerekmektedir.
6. Veri ve İstatistiklerin Yetersizliği
Kadın cinayetlerine ilişkin sağlıklı veri toplanmaması, bu suçların önlenmesine yönelik politikaların geliştirilmesini zorlaştırmaktadır. Sağlıklı ve güvenilir istatistiklerin tutulması, bu cinayetlerin engellenmesi adına atılacak adımların daha planlı olmasını sağlayacaktır.
Kadın cinayetlerinin önlenmesi ve toplumsal barışın sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması elzemdir. Bu bağlamda, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ve bu önemli sorunun detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9006,55%0,68
34,26% 0,00
37,23% 0,40
3069,64% 0,44
5014,38% 0,14