MARDİN MİLLETVEKİLİ BERİTAN GÜNEŞ MARDİN'DE YAŞANAN ÇOCUK İSTİSMARI OLAYINI TBMM'YE TAŞIDI

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ, Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ tarafından cevaplanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

19.07.2024 13:56:00 0
MARDİN MİLLETVEKİLİ BERİTAN GÜNEŞ MARDİN

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ,  Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ tarafından cevaplanması istemiyle TBMM'ye  soru önergesi verdi.DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ, tarafından  TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle;

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Yılma TUNÇ tarafından Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 Beritan GÜNEŞ ALTIN

 Mardin Milletvekili

Türkiye’de çocuklar çok boyutlu istismar ile karşı karşıya kalmakta buna karşı mevcut iktidar ”palyatif çözümler” üretmek dışında çocukların sorunlarına dair köklü çözüm yolunda herhangi bir adım atmamaktadır.

Çocukların, yoksulluğa, yoksunluğa, işçileştirilmeye, tekçi, cinsiyetçi, militarist eğitim politikalarına tabi tutulmasının yanında cinsel istismara uğradığı hemen her gün basında yer alan ve kamuoyuna yansıyan haberlerle de sabittir. Çocuğa yönelik istismar vakalarının Türkiye’nin gündeminde yer almadığı, dava süreci başlatıldığı takdirde söz konusu davaların “sümen altı edildiği”, “yeterli delil olmadığı” gibi gerekçelerle faile ceza verilmediği, “cezasızlık politikasının” uygulandığı ve istimrarla topyekun mücadele edilmediği çoğu örneklerle de tescil edilmiştir. 

Son günlerde ortaya çıkan bir diğer vaka Mardin’de 2022-2023 yılları arasında Anadolu Gençlik Derneği’ne (AGD) farklı zamanlarda giden, yaşları 7 ila 14 arasında değişen 13 çocuğun hem dernek yöneticisi hem de KYK’de güvenlik görevlisi olarak çalışan M.S.D. adlı şahıs tarafından cinsel istismara maruz bırakılmasıdır.

 “Birden fazla çocuğun cinsel istismarı” suçlamasıyla 9 Temmuz 2024 tarihinde yargılanmaya başlayan M.S.D.’nin tutukluluk halinin devamı kararı verilmiştir. Fakat alınan bu karara rağmen bu ve benzeri davalarda adı geçen kurumların ve de kamu kurumlarıyla özellikle son yıllarda yoğun işbirlikleri içerisinde olan sivil toplum kuruluşlarında gerçekleşen cinsel istismar vakalarına dair derinlikli soruşturmaların yürütülmediğine dair geçmiş tecrübeler ışığında toplumda ve mağdur yakınlarında derin şüpheler söz konusudur.

 

Bu bağlamda;

  1. Mardin'de 13 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasına dair kaç kişi veya hangi kurumlar hakkında soruşturma başlatılmıştır?
  2. Cinsel istismar faili M.S.D.’nin KYK’de güvenlik görevlisi olduğu düşünüldüğünde çocuklara ve kadınlara hizmet üreten kamu kurumları başta olmak üzere kamu kurumlarında çalışan ve hakkında çocuk istismarından soruşturma açılan kamu görevlisi sayısı yıl ve il bazlı olarak kaçtır?
  3. 2002 ve sonrasında yıl ve il bazlı olarak hakkında çocuğa yönelik cinsel istismardan soruşturma ve kovuşturma açılan kişi sayısı kaçtır?''diye sordu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


35.9° / 22°
  • BIST 100

    9833,22%0,78
  • DOLAR

    34,05% 0,00
  • EURO

    37,61% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2740,78% -0,76
  • Ç. ALTIN

    4480,76% -0,12