MARDİN MİLLETVEKİLİ GÜNEŞ MARDİN'DE VERİLEN KEYFİ TRAFİK CEZALARINI TBMM'YE TAŞIDI

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, Mardin'de sistematik hale gelen keyfi trafik cezalarına dair soru önergesi vererek İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından cevaplanmasını talep etti.

Mardin 28.02.2024 11:29:00 0
MARDİN MİLLETVEKİLİ GÜNEŞ MARDİN

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, Mardin'de sistematik hale gelen keyfi trafik cezalarına dair soru önergesi vererek  İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından cevaplanmasını talep etti.

 

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasa’nın 98’inci,TBMM İçtüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Beritan GÜNEŞ ALTIN
Mardin Milletvekili

 


Her ne kadar standartlara uygunluğu tartışmalı dahi olsa duble yol yapmak 20 yıllık iktidarı boyunca politik argümanlarının başında gelen AKP iktidarının Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve
daha birçok ildeki köy yollarını, şehir merkezlerindeki yolları bakımsız bıraktığına çok kez şahitlik etmekteyiz. Bu yönlü haberler de sıkça basına yansımaktadır.


Keyfi, usulsüz kamu yönetiminin ve ekonomik krizin tahribatını yurttaşlardan tahsil etme çabasının son örneği ise keyfi kesilen trafik cezalarıdır. Trafik cezalarının asıl amacı trafik
kazalarını önlemek ve trafikte düzeni sağlamak olsa da Mardin’de son aylarda çok sayıda yurttaşa mükerrer, keyfi trafik cezaları kesilmektedir. Trafik idari para cezası tutanağında
zorunlu olarak yer alan tarih ve lokasyona göre değerlendirme yapıldığında sürücüler hiç bulunmadıkları yerlerden ve dahil olmadıkları bir ihlalden trafik cezası verildiğine şahit
olabilmektedirler. İtiraz süreçleri uzamakta ve geç sonuçlanmaktadır. Zaman zaman bazı araç sahiplerine üç gün içinde üç ceza kesildiğine dahi tanık olunmaktadır. Görevi genel anlamda
trafiği düzenlemek olan trafik polisleri Mardin’de keyfi uygulama ve cezalarla yurttaşların yaşamını zora sokmaktadır.

 

 Kimi yerlerde trafik denetlemeleri uzayan araç kuyruğu ve aksayan trafik sebebiyle çileye dönüşmektedir. Derin ekonomik krizle boğuşmak zorunda kalan yurttaşlar, bu keyfi tutum ve cezalarla iyice zor duruma düşürülmektedir.

 

Bu bağlamda;
1. Mardin genelinde Ocak ve Şubat aylarında kesilen toplam trafik cezası sayısı kaçtır? Bu cezaların toplam tutarı ne kadardır?


2. Türkiye’de genelinde Ocak ve Şubat aylarında il il kesilen trafik cezası sayısı kaçtır? Bu cezaların toplam tutarı ne kadardır?

 

3. Ocak ve Şubat aylarında Mardin’de kesilen cezalara yapılan itirazların sayısı kaçtır, bu itirazlara konu olan toplam meblağ ne kadardır? Bu itirazların kaç tanesi ve ne
kadarlık bir tutara tekabül eden kısmı kabul edilmiştir?


4. Ocak ve Şubat aylarında Türkiye’de il il kesilen cezalara yapılan itirazların sayısı kaçtır, bu itirazlara konu olan toplam meblağ ne kadardır? Bu itirazların kaç tanesi ve ne kadarlık bir tutara tekabül eden kısmı kabul edilmiştir?


5. Mardin’de ve diğer illerde trafik polislerine “ceza kesme” motivasyonuyla çalışmalarına yönlü bir talimat verilmesi veyahut da günlük “ceza kotası” uygulaması gibi bir yöntem söz konusu mudur?


6. Mardin’de araçlar arasında gerekli mesafeyi bıraktığı halde konvoy diye tabir edilen aynı yere giden araç topluluklarına cezai işlem uygulanmasının sebebi nedir? Gerekli mesafe neye göre değerlendirilmektedir bunun kararını kim ve nasıl vermektedir?,


7. Mardin’de verilen trafik idari para cezalarının diğer illerle karşılaştırılması yapıldığında denetlenen araç sayısına göre verilen cezaların oranı nedir?

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19