DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş ,DSİ’nin Mardin Kızıltepe’deki projesi köylüleri mağdur ediyor: “Ağaçlar sökülsün, proje aynen uygulansın ”diyerek ,Gensoru yoluyla konuyu TBMM Başkanlığına taşıdı.
DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Kızıltepe ilçesine bağlı Küçükayrık Mahallesi’nde yürütülen sulama ve arazi toplulaştırma projesinde ciddi hak ihlallerinin yaşandığını belirterek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
“Köylüler süreç dışında bırakıldı, muhtarın rant ilişkileri belirleyici oldu”
Beritan Güneş Altın’ın verdiği bilgiye göre, Devlet Su İşleri (DSİ) GAP 15. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen “Mardin Depolama Cazibe Sulaması ve Arazi Toplulaştırma Projesi”, Küçükayrık Mahallesi’nde halkın açık rızası ve etkin katılımı olmaksızın hayata geçiriliyor. Altın, proje kapsamında köylülerin bilgilendirilmediğini, planlama süreçlerine dâhil edilmediğini ve özellikle muhtarın ailesine ait arazilerin kayırılarak kamu gücünün keyfi şekilde kullanıldığını belirtti.
Fıstık bahçesini kurtarmaya yönelik çözüm reddedildi
Önergede, köylülerin 10 dönümlük fıstık bahçesinden geçmesi planlanan boru hattının ağaçlara zarar vermeyecek şekilde paralel geçirilmesini istediği, yüklenici firma tarafından da bu güzergâhın uygun bulunarak muvafakatname ile işlem başlatıldığı aktarıldı. Ancak DSİ’nin “proje dışına çıkılamaz, askerle dahi olsa uygulanır” yönündeki talimatı üzerine bu güzergâh iptal edildi ve yeni bir kazı yapılması için hazırlık başlatıldı. Altın, bu dayatmanın ağaçların sökülmesi anlamına geldiğini ifade etti.
“Firma razı, DSİ direniyor”
Altın, mühendislerin su basıncı ve akışıyla ilgili teknik sorun olmadığını belirttiği halde, muhtarın “ağaçlar sökülecek” yönündeki ısrarının DSİ tarafından esas alındığını ve Haziran 2025’te açılan paralel kanalın halen kullanılmadığını söyledi. Boruların döşenmemesi nedeniyle mağduriyetin büyüdüğünü, firma tarafından istenen ek malzemelerin dahi tarlanın yanında bekletildiğini ifade etti.
Muhtara ayrıcalık mı tanındı?
Altın, köylülerin kamu gücünü kişisel çıkarları için kullanan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Önergede muhtarın şirketle kurduğu ilişkiler detaylı şekilde yer aldı: Araçların sadece muhtarın izniyle köy içi alana yerleştirilmesi, muhtarın traktörünü şirkete kiralaması ve akrabalarının firmada çalışıyor olması, DSİ’nin bu baskılara açık hale geldiğini gösteren örnekler arasında sıralandı.
Tapular rıza olmadan mı dağıtıldı?
Önergede, 7 Şubat 2019 tarihli Arazi Toplulaştırma Yönetmeliği’ne aykırı biçimde bazı maliklerden yüzde 10’dan fazla kesinti yapıldığı, taşlık arazilerin tarım arazisi olarak kaydedildiği ve yeni parsel dağılımına ilişkin tapuların köylülerin bilgisi dışında dağıtıldığı ifade edildi. Altın, maliklerin tercih ve isteklerinin dikkate alınmadığını, ciddi mağduriyetlerin doğduğunu vurguladı.
“Askerle uygulatın” talimatı iddiası
DSİ’nin, Kızıltepe Kaymakamlığı’na yazı göndererek işlemlerin kolluk zoruyla yapılmasını talep ettiğini belirten Altın, Urfa 15. Bölge Müdürlüğü’nden “askeri zorla uygulatın” şeklinde bir talimat verildiği yönündeki iddiaların araştırılması gerektiğini ifade etti.
Altın’dan Bakan Yumaklı’ya 10 soru:
Milletvekili Altın, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
10616,09%0,19
40,42% 0,09
47,56% 0,63
4457,05% 1,04
7068,94% 0,97