Mardin Müzesi Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri'nde (IDCA) Altın Ödül Alarak Dünya Birincisi Oldu
Mardin Müzesi Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nde (IDCA) Altın Ödül Alarak Dünya Birincisi Oldu
Arkeopark projesi başta olmak üzere hazırladığı eğitim programları ile farklı kültürlerle işbirliği yapan ve ziyaretçi çeşitliliğini arttıran Mardin Müzesi, merkezi Paris’te bulunan Agenda İletişim Ajansı’nca müzelerin halkın ilgisini çekmeye yönelik iletişim çalışmaları için değişik dallarda her yıl verilen Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nde (IDCA) müze eğitimi çalışmaları ve Arkeoparkı ile “Gençlere Yönelik En İyi Program” dalında dünya birincisi olarak Altın Ödül aldı.
7 Kasım 2014 tarihinde 14’üncüsü Sidney’de düzenlenen, 17 ülkeden 76 müzenin 96 projesinin katıldığı Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri yarışmasında Mardin Müzesi’nin birinciliği açıklanarak Altın Ödüle layık görüldü. Ödülü Mardin Müzesi adına programa katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri aldı. Bu ödülle birlikte Agenda İletişim Ajansı, Mardin’in ve Mardin Müzesi’nin 1 yıl süresince dünya çapında reklam ve tanıtımını yaparak müzenin ve müzede yapılan çalışmaların görünür olmasını; diğer ülkelerin müzeleri ile iletişim kurarak uluslararası ortak projeler yürütmesini sağlayacak.
Müze koleksiyonları ile izleyiciler arasında bağ kurmak olarak tanımlanan “müze eğitimi” çalışmaları için Mardin Müzesi, müze binası önündeki alanı Arkeopark olarak düzenlenmiş ve müzede eğitim ve etkinlik salonları oluşturmuştur. Arkeoparkta yapılan müze eğitimi çalışmaları ile gençlerde kültür varlıklarını tanıma, koruma, yaşatma bilincinin geliştirilmesi hedeflenmiş ve kültürel mirası koruyan, yaşatan, farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş, paylaşımcı ve kendisiyle barışık, müze kültürüne sahip nesiller yetişmesi amaçlanmıştır.
Mardin Müzesi; müzelerin ‘tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer’ kimliğini aşarak farklı kültürlerden insanların bir araya geldiği, topluma hizmet veren bilim ve eğitim merkezi olması gerektiğine inanarak, bilim, sanat, arkeoloji vb. konularda ziyaretçilerinin sosyalleşmesine katkı sağlayan, içinde bulunduğu kültürü ve farklı kültürleri derinlemesine tanıtan programlar ile gençlere ve ailelerine yönelik müze eğitim çalışmalarını 4 yıldır yürütmektedir.
Müze, ziyaretçi ve çevrenin beklentilerine cevap verecek şekilde işlevlendirilerek Din ve inanç sistemi, ticaret, sosyal yaşam, güç-iktidar ve beslenme konuları ile öğrenen ve öğreten müzecilik anlayışıyla tematik sergileme yapılmış, ziyaretçi ile müze arasındaki bağı güçlendirmek için yeni iletişim ağları oluşturulmuş; yürüttüğü müze eğitimi programları ile toplumu müzeye yaklaştırarak somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalık yaratmıştır.
Müzede yapılan geçici sergiler, konserler ve dinletiler, sinema gösterimleri, konferanslar, festivaller ve müzenin bulunduğu sokağın komşularıyla birlikte çiçeklendirilmesi, boyanması ve peyzajı gibi sosyal projeler ile müze eğitimi atölye çalışmaları gerçekleştirilerek sadece ziyaretçiyi müze binası içine çekmeyi değil müzenin çocuklara, gençlere ve yetişkinlere ulaşarak toplumun yaşamında değişim yaratması amaçlanmıştır.
2010 yılından beri Mardin Müzesi’nde Müze Müdürü ve müze eğitimcisi Nihat Erdoğan başkanlığında 5 kişilik ekip ve yapılan çalışmalar sonucunda oluşturulan 300 kişilik müze gönüllüsü ile yürütülen müze eğitimi çalışmalarında 5-18 yaş arası gençler, en fazla 30 kişilik gruplar halinde haftanın 5 günü atölye çalışmalarına katılmaktadır. 10.000’in üzerinde gencin faydalandığı Arkeopark’ta, her yaş grubu için hazırlanmış farklı programlara katılan gençler, arkeolojiyi tanıyarak arkeologlar eşliğinde bilimsel kazı çalışması yapmaktadır.
Mardin Müzesi, Arkeopark projesi ile çocukların yapay bir kazı alanında arkeolojik kazı yapma, çıkan eserleri temizleme, çizimlerini, restorasyonlarını yapma, belgeleme ve sergileme süreçlerini deneyimledikleri, eski çağlardaki gibi seramik yapıp çivi yazısıyla kil tabletlere yazılar yazdıkları, el değirmeninde un öğüttükleri, heykel yapıp, sikke bastıkları ve benzer birçok aktiviteye katıldıkları bir alan olmuştur.
Arkeopark’ta kerpiçten Neolitik Ev modeli ve eşyaları, 4 adet 2x3 m ölçülerinde 50cm derinliğinde dört adet açma (kazı alanı) oluşturulmuş, mimari buluntularla birlikte geçmişin bilgi kaynağı olan ve çocukların yorumlayabilecekleri eserlerin imitasyonları (tablet, kandil, kap kacak, fibula, ok vb.) kazı alanı içerilerine bırakılarak üzerleri toprakla kapatılmıştır. Müze eğitim atölyelerinde ise çivi yazısı yazma, sikke basma, ebru, heykel, kök boya ile baskı yapma, çarkta seramik yapımı, eski çocuk oyunları ve oyuncaklar, uçurtma, kukla, Neolitik Dönem evi ve yaşamını gözlemleme, masal ,müzik ve dans gibi otuzun üzerinde atölye faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
Mardin Müzesi, kurduğu Arkeopark ile “nesne merkezli eğitim” yöntemini uygulayarak müzeyi aktif öğrenme ortamına dönüştürmüştür. “Arkeoparkta Bir Gün” adlı projesi sayesinde köylerde yaşayan 2.500 öğrenci ile birlikte iki yılda 10.000 genç ve 35.000 yetişkinin müze eğitim çalışmalarının içinde yer almasına aracı olmuştur. Daha önce müzeye gitmemiş ve müze ziyaretçisi olmayan genç bir kitlenin aktif müze kullanıcısı olmasını sağlamıştır.
ARTUKLU HABER AJANSI-ÖZEL HABER
HABER:ABDULLAH ORTAÇ
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00