MARDİN TARİHİ GAZİPAŞA İLKOKULU RESTORE EDİLECEK

Mardin İli merkezinde bulunan tescilli yapılardan biri olan ve tarihi Gazipaşa İlkokulu binası restorasyon çalışmaları için başlangıç ödeneği temin edildi.

Mardin 9.01.2015 21:08:40 0
MARDİN TARİHİ GAZİPAŞA İLKOKULU RESTORE EDİLECEK

 Mardin İli merkezinde bulunan tescilli yapılardan biri olan ve aralarında Ulaştırma eski Bakanı İbrahim Aysoy, Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Fehim Adak, Adalet eski Bakanı M.Necat Eldem, Devlet eski Bakanı Mehmet Gülcegün gibi isimlerin bulunduğu birçok bürokrat, iş adamı, akademisyen, avukat, öğretmen, doktorun eğitim gördüğü tarihi Gazipaşa İlkokulu binası restorasyon çalışmaları için başlangıç ödeneği temin edildi.

 

Mardin İli merkezinde bulunan tescilli yapılardan biri olan tarihi Gazipaşa İlkokulu binası restorasyon çalışmaları için başlangıç ödeneği temin edildi.

 

Mimar Lole tarafından 1892 yılında yapımına başlanan ve 2. Meşrutiyet döneminde yapımı tamamlanan yapıt, 1934 yılında İl Özel İdaresi tarafından 17 bin beş yüz TL. bedelle kamulaştırılmış ve Okul olarak kullanılmaya başlanılmıştır.

 

10 derslik ve 459 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam edilirken, 2011 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlatılarak onaylatılan restorasyon projesine göre ihalesi yapıldı. Restorasyon uygulama aşamasında binada gözlemlenen statik problemler nedeniyle restorasyon işi durduruldu ve öncelikle binanın yıkılma tehlikesinin giderilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu süreçte binanın statik güçlendirme projesi hazırlatılarak Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

 

22 Ekim 2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından Okulda bizzat yapılan incelemede, restorasyon çalışmalarındaki mevcut durum ve ödenek ihtiyacı Vali Mustafa Taşkesen tarafından izah edilmişti.

Bakan Avcı’nın destekleri ve Mardin Valisi Mustafa  Taşkesen’in ısrarlı takibi neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Gazipaşa İlkokulu’nun restorasyon çalışmaları için 1 milyon TL başlangıç ödeneği tahsis edildi. Restorasyon çalışmaları nedeniyle Mardin Olgunlaşma Enstitüsü B Blok Binası’nda eğitim öğretime devam eden Gazipaşa İlkokulu’nda, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı için 216 kayıtlı öğrenci bulunuyor.

1936 yılından günümüze kadar, çeşitli başarılara imza atmış olan Gazipaşa İlkokulu’nda; aralarında Ulaştırma eski Bakanı İbrahim Aysoy, Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Fehim Adak, Adalet eski Bakanı M.Necat Eldem, Devlet eski Bakanı Mehmet Gülcegün gibi isimlerin bulunduğu birçok bürokrat, iş adamı, akademisyen, avukat, öğretmen, doktor eğitim gördü.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

HABER:CESUR FALAY


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07