Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip ÇELİK Başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Hakan YURDAKUL’un katılımıyla Türkiye Suriye Ekonomik İlişkiler ve Fırsatlar Toplantısı Dicle Kalkınma Ajansı Toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya; Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ŞAHİN, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Halil RAMAZANOĞLU, Nusaybin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet AKTAŞ, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Şükrü AKBAL, Mardin TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Gıda, Mobilya , Tekstil Sektör Temsilcileri ve Mardin’de ikamet eden Suriyeli İş insanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip ÇELİK ;
İlimiz, Suriye Ülkesiyle 150 km sınırı hattı bulunmakta ve bu sınır hattında iki gümrük kapısı bulunmaktadır. 40 yıldan fazla güvenlik nedeniyle kapalı durumda bulunan Şenyurt Gümrük kapısı (derbesiye) ve iç savaştan önce ihracata ve transit geçişe açık olan ve Ortadoğu'ya açılan kapı olma özelliğindeki Nusaybin Gümrük Kapısı (kamışlı) savaştan sonra güvenlik nedeniyle kapalıdır.
Mardin, Türkiye'nin güneydoğusunda stratejik bir konuma sahip olup, özellikle Ortadoğu'ya yakınlığı nedeniyle lojistik sektörü için önemli bir potansiyele sahiptir. Nusaybin ve Şenyurt Gümrük kapılarının açılması durumunda tedarik zincirinin daha hızlı sağlanması, Suriye ile ticaretin daha etkin olması hususunda önem arz etmektedir. Hem zaman hem maliyet göz önünde bulundurulduğunda bu kapıların açılması ve tedariğin Mardin'den sağlanması avantaj sağlayacaktır. Aynı zamanda Gümrük depolama ve muhafaza hizmetlerinin en kısa zamanda sağlanması hem kuru hem yaş gıda tedariğin de kolaylık sağlayacaktır.’’ dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Hakan YURDAKUL’un Türkiye-Suriye Ekonomik İlişkileri & Fırsatlar sunumuyla toplantı devam etti. Sunumda ;Suriye’nin Dış Ticaret Ortakları, Dış Ticaretinde Ürün Payları, Türkiye’nin Suriye İhracat Potansiyeli, Türkiye’nin Irak & Suriye’nin KİK İhracatı, Eğitim ve Sağlık Turizminde Suriyeliler konularına değindi.
Toplantı akabinde katılımcılar söz hakkı verilerek aşağıdaki sorunlara değinilmiştir.
Nusaybin Sınır Kapısı (Kamışlı) kapalı olması,
Güvelik acısından taaddüt verilmesi
Birleşik Arap Emirliklerinde ihracatta uygulanan gümrük vergisi yasasının uygulanması,
Lojistik sektörü ve tedarik hizmetlerin daha hızlı sağlanması için Nusaybin Sınır Kapısının (Kamışlı) biran önce açılması ,
Karayolları maliyeti yükseldiği için tren yolu faaliyete geçirilmeli,
Enerji Problemleri için ges projelerinin desteklenmeli,
Ticaret Bakanlığının verdiği proje destekleri kapsamında hedef pazar 55 ülke arasından Suriye Ülkesinin de eklenmesi,
İnşaat sektörünün başlatılabilmesi için güvenliğin sağlanması,
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN