Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalında ilk biyonik kulak (Koklear İmplant) ameliyatı gerçekleştirildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalında ilk biyonik kulak (Koklear İmplant) ameliyatı gerçekleştirildi.
Mardin’de ki ilk biyonik kulak ameliyatı, Üniversitemiz Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Durucu tarafından yapıldı.
Biyonik kulak ameliyatı işitme kaybıyla başvuran uygun hastaların hayatını değiştiriyor. Ameliyat, doğuştan işitme kaybı olan, işitemeyen ve konuşamayan çocukları işitebilir ve konuşabilir hale getiriyor.
Mardin’de ilk defa başarıyla gerçekleştirilen bu ameliyatla her iki kulağında ilerleyici işitme kaybı olan Diyarbakır’lı 9 yaşındaki Eymen Aykal’ın işitme sorunu kalmayacak.
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı tarafından ameliyatı yapılan ve tedavisi serviste başarıyla devam eden Eymen yaşıtları ile birlikte artık aynı okullara gidebilecek.
KBB Hocası Prof. Dr. Durucu: İşitme Sorunu Yaşayan Çocuk ve Erişkin Hastalarımıza Hizmet Etmeye Hazırız
Biyonik kulak sisteminin, işitme cihazlarından yarar sağlayamayan ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan hastalara yardımcı olmak için tasarlanmış elektronik bir sistem olduğunu söyleyen Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Durucu, işitme kaybının toplumda yüksek oranlarda görülen bir engel olduğunu, doğuştan işitme kaybı görülme oranının 10 bin doğumda 30 olduğunu ve özellikle akraba evliliklerinin sık görüldüğü bölgemizde bu oranın daha da yükseldiğini ifade ederek konuyla ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu: ‘Biyonik kulaktan; doğuştan işitme kaybı olan çocuklar, sonradan işitme kaybına uğrayan çocuklar ve erişkinler de yararlanabilir. Bu sistem en sık olarak doğuştan işitme kaybı olan 4 yaşından küçük ve mümkünse 3 yaş altında işitme kaybı olan, bir yaşını tamamlamış ve işitme cihazından yarar göremediği tespit edilmiş çocuklarda uygulanır.
Hayatı boyunca hiç işitemeyecek ve konuşamayacak olan bir kişinin duyması sağlandığında çevresi ile daha yakın ilişki içinde olması mümkün olur; trafik, alarm, siren gibi sesleri duyabilir, konuşabilir ve sonrasında bu kişiler toplumla sağlıklı bir etkileşim içinde olurlar.
Bu ameliyatın ilimizde yapılmaya başlanmasıyla birlikte işitme kaybı olan bu gibi çocuklarımız ve erişkin hastalarımızın başka şehirlere ameliyat için sevk edilmelerine gerek kalmayacak olup her türlü tedavi ve takipleri de kendi şehirlerinde ücretsiz bir şekilde yapılabilecektir.’ dedi.
Diyarbakır’da ikamet ettiklerini söyleyen Eymen’in babası Devran Aykal, çocuğunun işitme kaybının çok ilerlediğini, kullandıkları işitme cihazlarının artık fayda sağlamamaya başladığını ve Eymen’in sosyal hayattan kopmaya başladığını belirterek biyonik kulak ameliyatı için arayışa girdiklerini söyledi. Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Kulak Burun Boğaz doktoru Prof. Dr. Cengiz Durucu’nun önerilmesi üzerine Mardin’e gelip görüşmeler yaptıklarını ve çocuğunun ameliyat olmasına karar verdiklerini anlattı.
Ameliyatın hemen ardından çocuğunun sevinçle duymaya başladığını söylediğini söyleyen baba, ailece çok mutlu olduklarını kaydedip Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz doktoru Prof. Dr. Cengiz Durucu ve bütün sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55