Mardin Uçan Halı Festivali yeniden başlıyor!

15 Eylül akşamı başlayacak 4. Uçan Halı Festivali 25 Eylül 2022'ye kadar devam edecek.

Mardin 16.09.2022 15:36:00 0
Mardin Uçan Halı Festivali yeniden başlıyor!

15 Eylül akşamı başlayacak 4. Uçan Halı Festivali 25 Eylül 2022'ye kadar devam edecek. Festival, Kızıltepe’nin sınıra yakın ücra köylerinde, İstasyon ve Eski Mardin’de 11 ülkeden 27 yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla 10 gün sürecek. Uçan Halı Festivali, dünya çapında zor yerlerde yaşayan savunmasız ve mülteci çocuklara yönelik ilk mobil çok disiplinli sanat festivalidir.

 

 

Uçan Halı Festivali, San Francisco merkezli İranlı Amerikalı müzik bestecisi Sahba Aminikia tarafından Her Yerde Sanat Derneği iş birliğiyle oluşturuldu. Her Yerde Sanat Derneği, Sirkhane adlı mahalle sirk okullarında yerli ve mülteci çocuklara sosyal sirk başta olmak üzere, müzik, analog siyah beyaz fotoğrafçılık, bilim ve ekoloji gibi atölyeler düzenlemekte. Çocukların okul dışında sosyal ve kültürel gelişimlerine destek sunmakta, çocuk dostlu alanlar sağlamaktadır. 2012 yılında kurulan dernek, 4. Uçan Halı Festivali ile aynı zamanda 10. yılını çocuklarla kutlamaya hazır.

 

Festival her yıl 20-40 sanatçı, müzisyen, dansçı, akrobat ve hikâye anlatıcısını Türkiye'nin Suriye sınırına getiriyor. Suriyeli ve Mardinli çocuklar için müzik, dans, sirk sanatları ve görsel projeksiyonla süslenmiş sanatsal hikâye anlatımı deneyimi sağlıyor. Festival, yerleşik sanatçılar, yerel sanatçılar ve çocuk sanatçılar arasında işbirlikleri oluşturuyor. Kurulduğu günden bu yana 38 canlı performans ve 250 atölye çalışmasıyla 15.000 çocuğa ulaşan Uçan Halı Festivali, 82 sanatçıyı ağırladı. Ayrıca San Francisco Chronicle, NPR, Associated Press, KALW, Medium ve I Care If You Listen'da festivalden bahsedilmiştir.

 

Uçan Halı, geçtiğimiz yıllarda Adana'daki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği, BMZ (Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı) ve İstanbul'daki İtalyan Kültür Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir. Uçan Halı Festivali 2022 ise çok sayıda özel bağışçı yanında Merops Vakfı ve İstanbul'daki Avusturya Kültür Forumu tarafından desteklenmektedir.

 

Bu yılki sanatçılar arasında Travis Andrews (Gitar - Amerika Birleşik Devletleri), Farzaneh Joorabchi (Vokalist - İran/İtalya), Midori Samson (Fagot - Amerika Birleşik Devletleri), Arnau Brichs (Piyano - İspanya), Maša Avramović (İllüstrasyon - Sırbistan), Tobias Pocksteiner (Bas - Avusturya), Torfeh Ekhlasi (Kuklacılık - İran), Lydia Umlauf(Keman - Amerika Birleşik Devletleri), Vahid Hosseini (Beste - İran), Shayan Shariat (Kuklacılık - İran), Viliya Monovska (Ateş Dansı - Bulgaristan), Cie Balades Perdues (Circus Arts - Almanya-Şili), Lulu Gizem (Hikaye Anlatıcısı – Türkiye), Filiz Işık Bulut (Yazar – Türkiye) ve Deniz Keser'den (Circus Arts - Türkiye) Milena Schultz ve Sebastian Gonzalez. Bu yılki prodüksiyon sanatçı ekibinde Lincoln Andrews (Sound Designer- Amerika Birleşik Devletleri), Nima Dehghani (Visual Projection - İran/Amerika Birleşik Devletleri), Özgür Mert (Film yapımcısı - Türkiye) ve Berna Küpeli (Fotoğrafçı - Türkiye) yer alıyor. Festival, bölgeden yerel sanatçıları programa dahil ediyor. Sabah Qassem (Şair – Suriye), Ebuburak Toparlı (Masalcı – Mardin, Türkiye), Mücahit Poraz (Müzisyen, Mardin, Türkiye), Abdurahman Oğuz (Dengbej, Cizre, Türkiye), Yusuf Oğuz (Vokalist, Cizre, Türkiye) ve Said Muhammet Ceylan (Piyanist, Kızıltepe, Türkiye).

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


Anahtar Kelimeler: Mardin Festivali yeniden başlıyor!
24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,35% -0,06
  • EURO

    34,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2375,93% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00