Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Toprağın Muhafazası, Erozyonla Mücadele ve Arazi Satışı konulu konferans düzenlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü V. Cemal TARI, Tema Vakfı Mardin Başkanı Kemal AKTÜRK, Artuklu Ünv.Yard.Doç.Dr Abdullah EREN ve Hüsnü AKTAŞ Koray katılarak birer konuşma yaptılar.
Mardin Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Cemal TARI Yaptığı Konuşmada; "Resmi Gazete'nin 16.06.1945 Tarih Ve 6033 Sayılı Nüshasında Yayımlanarak Yürürlüğe Giren Toprak Bayramı Kanunu'nun 1.Maddesinde 'Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun Kabul edildiği 11 haziran tarihini takip eden Pazar günü her yıl Toprak Bayramı olarak kutlanır' hükmü yer almıştır.
Bu çerçevede hafta boyunca, toprağın kıymetli bir varlık olduğu, kaybedilmesi halinde geri kazanımının mümkün olmadığı, korunup gözetilmesi gerektiği yönündeki toplumsal bilincin güçlendirilmesine yönelik olarak, Bakanlığımızca resmi kutlamalar yapılması planlanmıştır." dedi.
Mardin Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü vekili Cemal TARI, "Bilindiği üzere toprak, kayaların ve organik maddelerin çeşitli derecedeki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, uzun zaman içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal, dinamik bir yapıdır. Toprak bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır.Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır.Yani toprak tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yerdir. Tarıma elverişli 1 cm. kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur.Elbette 1cm kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre 40-50 cm,lik bir toprak tabakasının oluşabilmesi için en az 20-25 bin yıllık bir sürecin geçmesi gerekecektir. Kısacası toprak, yaşamımızın en önemli unsurudur ve kaybedilmesi durumunda tekrar yerine konulması mümkün değildir.Öyleyse toprağı çok iyi korumalı ve özenli kullanmalıyız.Bu nedenle toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak,planlı arazi kullanımını sağlamak amacı ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 19.07.2005 tarih ve 25880 Sayılı Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girmiştir." dedi.
TARI,açıklamasını şöyle tamamladı:"Bu Kanun; arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım planlarının hazırlanması, koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal , ekonomik ve çevresel boyutlarının katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi, amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulmasına ilişkin ilgili usul ve esasları kapsar."
?
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00