MARDİN`DE AB 2.UYUM TOPLANTISI YAPILDI

Türkiye`nin Avrupa Birliği katılım sürecinde gerçekleştirilen yasal ve idari reformların tam olarak hayata geçirilmesi, takibinin sağlanması, kamuoyu nezdinde Avrupa Birliğine üyelik sürecinin daha sağlıklı anlaşılabilmesi, Avrupa Birliği mali kaynakların

Polisiye Haberler 13.09.2013 17:14:46 0
MARDİN`DE AB 2.UYUM TOPLANTISI YAPILDI

Türkiye`nin Avrupa Birliği katılım sürecinde gerçekleştirilen yasal ve idari reformların tam olarak hayata geçirilmesi, takibinin sağlanması, kamuoyu nezdinde Avrupa Birliğine üyelik sürecinin daha sağlıklı anlaşılabilmesi, Avrupa Birliği mali kaynaklarının kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, özel kuruluşlar ve kişiler tarafından daha verimli kullanılması, valiliklerce etkin hale getirilmesi ve önderlik edilmesinin sağlanması amacıyla, Mardin İli ‘AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu’ 2013 yılı 2. toplantısını yaptı.


‘AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu’, daha önce gerçekleştirilen toplantılar sonrasındaki dönemin değerlendirmesi, Mardin Valiliği AB Projeler Koordinasyon Merkezinin (ABMAR) çalışmalarının kısa sunumu ve değerlendirmesi, kurum ve kuruluşların AB ve Diğer hibe programları kapsamında yaptıkları çalışmalar, Mardin’de faaliyete gösteren ABMAR Proje Ofisinin tanıtımı ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmesi, sunulan proje teklifleri hakkında bilgi verilmesi, Mardin Valiliği AB Projeler Koordinasyon Merkezi’nin ilimiz adına yaptığı proje başvuruları, ileriye dönük hazırlıklar ve çalışmalarının anlatılması için, Valilik Nişli Toplantı Salonu’nda 13 Eylül 2013’te saat 14.00 ‘te toplandı.


Vali Yardımcısı ve Avrupa Birliği İl Daimi Temas Noktası Hüseyin AVCI Başkanlığında, yapılan ‘AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı’na, AB Hibe Programlarından yararlanmak üzere proje hazırlayan ve proje ofisi oluşturan ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Kurul İzleme Komitesi üyeleri, basın mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, meslek kuruluşları temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin yöneticileri katıldı.


Toplantının açılışında konuşma yapan Vali Yardımcısı Hüseyin AVCI, toplantıda, Mardin ilinin AB Hibe Programlarından en üst düzeyde yararlanabilmesi için bugüne kadar yapılan çalışmaların ve bundan sonra yapılması gereken çalışmaların değerlendirileceğini belirterek, şunları söyledi: “Avrupa Birliği ve diğer hibe programlarından ilimizin en üst düzeyde yararlanabilmesini sağlamak üzere il genelinde kurulan ABMAR Proje ofisinde sertifikalı olmak üzere 2 personel ile çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İlimizde Valiliğimiz bünyesinde kurulan ABMAR çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2012’den beri proje yazmaya ve uygulamaya ilgi duyan; kamu kurumu, STK, temsilcileri gibi birçok kişiye PCM eğitimleri veriliyor. 2013 yılı içerisinde 110 adet proje başvurusu yapılmıştır. Başvurusu yapılan bu projelerden şu ana kadar 9’u kabul edilmiştir. Toplam başvuru hibe tutarı 23.124.326,3 TL olmakla birlikte kabul edilen projelerden kazanılan hibe tutarı 563.257,9 TL’dir. Ulusal Ajans, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi kurumlardan fon alacağımız projelerimiz Mardin’de yaşayan her kesimden insana hitap etmektedir. Bu projelerle, ilimizde yaşanan eksiklikleri gidermek en büyük hedefimizdir. Mardin bölgesi TRC3 bölgesinde yer alarak dezavantajlı kesimdedir. ABMAR proje ofisi bölgenin ihtiyaçlarını gözeterek kız çocuklarının okullaştırılması, genç istihdamının desteklenmesi, mesleki ve teknik eğitiminin kalitesinin arttırılması gibi programlara proje sunmuştur. Mardin ilindeki proje ofislerimizden, Merkezi Finans ve İhale Birimi operasyonel hibe programlarını, Bakanlıkları, Elçilikleri, Ulusal Ajansı, Dicle Kalkınma Ajansı tarafından ilimizin de dâhil edildiği hibe programlarını takip edip, proje yapmalarını istiyoruz. Proje hazırlanması konusunda Valiliğimiz bünyesindeki AB Projeler Koordinasyon Merkezi (ABMAR)’nde görev yapan uzman arkadaşlarımızdan her türlü teknik destek alınabilir” dedi.


Toplantıda, 
AB Projeler Koordinasyon Merkezi proje uzmanı M. Ali Kılınçkan tarafından ABMAR Proje Ofisinin görevleri ve çalışma alanlarıyla ilgili toplantıya katılanlara sunum yapıldı. Bilgilendirme Sunumunda Valilik AB Projeler Koordinasyon Merkezinin ilimizde yaptığı çalışmalar anlatıldı. Bu çalışmalardan ABMAR’ın ilimizde 2013 yılında hazırladığı, ayrıca yine 2013 yılında bütün hibe ve teklif çağrılarına projeler hazırlandığı ve bu projelerin başvurularının 110 olduğu yakın zamanda açılan teklif çağrılarına yapılacak başvurular ile birlikte bu sayının artacağı bilgisi verildi.

  • İlimizde ABMAR’ın yürüttüğü Two o’clock Projesi hakkında bilgi verildi. Proje yürütücüsü olan ABMAR’dan yapılan açıklamaya göre: “Bir yenilik transferi projesi olan Two O`clock Projesi ülkemiz ile Öğrenme Koçluğu ve Öğretme ve Öğrenme Danışmanlığı kavramlarını tanıştıran bir program olduğu, Eylül ayı itibariyle Avusturya’da yapılan kapanış toplantısıyla son bulduğu’’ belirtildi.
  • Ayrıca Valiliğin uyguladığı Grundtvig Projesi ile ilimizde bir çalıştay düzenlendiği bilgisi verildi. Bu çalıştayda ilimizde Azınlıklar ve dilleri konusunda farkındalık oluşturuldu. 5 gün süren etkinlikte Mardin’de kullanılan dillerin tanıtımı yapıldı, tarihi yerler gezdirildi. Böylelikle kültürel bir buluşma gerçekleştirildi.
  • SEI-Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturması Projesi kapsamında ilimizde birçok faaliyet yapılması planlanmaktadır. Proje kapsamında ‘Eğitim İhtiyaç Analizi Çalışması, Sertifikalı Uzmanlık Eğitimi, Kapasite Geliştirme Faaliyetleri gibi faaliyetler gerçekleştirilirken Eğiticilerin Eğitimi, Bölgesel Çalıştaylar, Şehir Eşleştirme Programı, Brüksel Çalışma Ziyareti’ gibi çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
  • Toplantıda, katılımcılara yeni proje teklifleri için neler yapılması gerektiği hangi fonlardan yararlanılabileceği ve proje yazarken dikkat edilmesi gerekli olan noktaların neler olduğu bilgisi verildi.

 

Sunumun sonunda katılımcılardan öneriler alındı. Savur Kaymakamı Cengiz Ayhan ilçedeki proje ofislerinin güçlendirilmesini ve proje ofislerinde çalışan proje uzmanlarının eğitimlere dahil edilmesini dile getirdi. Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kadri Yıldırım Yaşayan Diller konulu her türlü projeye üniversite olarak destek vereceklerini açıkladı. MARİAD Başkanı M. Ali Babaoğlu ise açılan proje çağrılarından kurumların haberdar edilmesini istedi. ABMAR proje uzmanları bu önerileri değerlendireceğini bildirdi.

Mardin ilinde, İl genelinde ABMAR proje ofisi, diğer proje ofisleri ile yakın işbirliği içinde çalışmalarını yürütmek istediği anlatıldı. Bu amaçla Mardin Valiliği AB Projeler Koordinasyon Merkezi ile iletişime geçmek için Telefon/Fax 04822124703 ve www.abmar.gov.tr , mardin@abmar.gov.tr adreslerinden bağlantı kurulabileceği söylendi.

Toplantı sonunda Vali Yardımcısı Hüseyin AVCI katılımcılara teşekkürlerini iletti.

 
 ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04