Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde gerçekleştirilen projelerin tam olarak hayata geçirilmesi ve halk nezdinde AB'ye üyelik sürecimizin daha sağlıklı anlaşılabilmesi için valiliklerin AB ile ilgili konularda hizmet kapasitesinin arttırılması amacıyla geli
Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde gerçekleştirilen projelerin tam olarak hayata geçirilmesi ve halk nezdinde AB’ye üyelik sürecimizin daha sağlıklı anlaşılabilmesi için valiliklerin AB ile ilgili konularda hizmet kapasitesinin arttırılması amacıyla geliştirilen ve 20 pilot ilde gerçekleştirilen Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi, ‘’Kapasite Geliştirilmesi Faaliyetleriyle’’ devam ediyor.
Bütçesi yaklaşık 2.000.000 Euro’luk proje kapsamında ‘Eğitim İhtiyaç Analizi Çalışması, Sertifikalı Uzmanlık Eğitimi, Eğiticilerin Eğitimi, Kapasite Geliştirme Faaliyetleri, Bölgesel Çalıştaylar, Şehir Eşleştirme Programı, Brüksel Çalışma Ziyareti’ gibi çeşitli faaliyetler bulunmaktadır. Bu faaliyetlerin bir kısmı gerçekleşmiş olmakla birlikte önümüzdeki dönemlerde diğer faaliyetlerin de gerçekleşmesi planlanmaktadır.
Proje ihtiyaç analizi çalışmasının sonuçlarından yararlanılarak illerin AB ile ilgili ihtiyaçları paralelinde oluşturulacak iş planı kapsamında “Kapasite Geliştirme Faaliyetleri” gerçekleştirilmiştir.
Kapasite Geliştirme Faaliyetleri seminer, konferans veya çalıştay düzenlenmesi, ulusal/uluslararası uzmanlık desteği, fizibilite çalışmaları veya strateji hazırlama faaliyetleri, staj ve işbaşı eğitimleri, iletişim faaliyetleri, vb. etkinlikleri kapsamaktadır. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yayınlanan bir teklif çağrısı yoluyla pilot illerden gelen fikirler değerlendirilmiş ve desteklenecek faaliyetler belirlenmiştir. Bu kapsamda:
13-14 Şubat 2014 tarihlerinde Mardin Valisi Dr. Ahmet CENGİZ’ in başkanlığında, Mardin Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirilen, AB Eğitim Semineri’nin birinci günü başarıyla tamamlandı. Mardin Valisi Dr. Ahmet CENGİZ açılış konuşmalarında ‘’ AB Proje fonlarından yeterince yararlanılmıyor. Ben biliyorum ki Türkiye AB fonlarına yeterli başvuru yapmadığı için geri dönen fonlar var. Bu konuda kaymakamlarımıza, siz katılımcılarımıza çok iş düşüyor. Öncelikle de bizim proje ofisimize çok iş düşüyor. Ben bu toplantıya ve burada konuşulanlara çok önem veriyorum’’ dedi.
Seminerin ilk gününe Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sanem Baykal ve AB Bakanlığı İstanbul Ofisinden Koordinatör Uzman Zelal Şen katılım gösterdi. Eğitim seminerine Vali yardımcıları, 10 İlçe Kaymakamı, İl Müdürleri, AB Birimleri temsilcileri, Yerel Hükümet yetkilileri ve STK’ların temsilcileri eksiksiz katılım sağladı.
AB sosyal politikalarına ve Kopenhag kriterlerine ve yerel yönetişime olan etkilerine ilişkin yerel karar verme mekanizmaları arasında farkındalığı artırmaya ve Avrupa Birliği temel politikaları konusunda bilgi düzeyini artırmaya yönelik verilen eğitim seminerinde:
• AB Nedir?
• AB Türkiye İlişkilerinin Tarihsel Gelişimi
• Müzakere Sürecinde Son Durum
• AB’nin Günlük Hayatımıza Etkileri
• AB’nin Günlük Hayatımıza Etkileri- İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usulleri
• AB Hibe Programları Hakkında Bilgilendirme
konuları işlenmiştir.
Seminerin ikinci gününe ise; Siyasi İşler Başkanlığı’ndan Uzman Abdullah Seçkin Koçak ile Proje Uygulama Başkanlığı’ndan Ceyhan Çiçek sunumlarıyla katılım göstereceklerdir.