Mardin Müftülüğü, bu yıl hac farizasını yapmak üzere kutsal topraklara gidecek olan Mardinli hacı adaylarına menenjit ve oral polio (çocuk felci) aşıları yapıldı.
Mardin Müftülüğü, bu yıl hac farizasını yapmak üzere kutsal topraklara gidecek olan Mardinli hacı adaylarına menenjit ve oral polio (çocuk felci) aşıları yapıldı.
Mardin Müftülüğü konferans salonunda Dr Betül Türen’in Başkanlığını yaptığı Mardin Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmada tüm hacı adayının aşılandı. Arabistan`ın sıcak ikliminden dolayı menenjit ve çocuk felci hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu, bu amaçla aşılama çalışmasının gerekli olduğu dile getirildi.
Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun bu yıl 300 hacı adayının kutsal topraklara gideceklerini belirterek, Hac öncesi hacı adaylarını düzenledikleri seminerlerle bilgilendirdiklerini ve hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ifade ederek, “Tüm hazırlıklarımız tamam. Hacı adaylarımızın aşıları yapıldı. Bu aşılar hacı adaylarımız için çok önemli. Çünkü aşı kartları olmadan kesinlikle Arabistan`a alınmıyorlar.
Tüm konularda her şeyin kuralına uygun olarak yapılması noktasında büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Toplu bulunan ortamlarda mutlaka hastalıklar oluşabiliyor. Bu aşılar hacılarımızı değişik hastalıklara karşı koruyacak olan karma aşılardır. Zaten aşı vurulmayan hacı adayları hangi ülkeden olursa olsun sınırdan içeri alınmıyor. Hacı adaylarımızın bu sorunlarla karşılaşmaması için mutlaka aşı vurulmalarında fayda vardır " dedi.
Sağlık Müdürlüğü personellerinden Dr. Betül Türen aşı çalışmaları sırasında da hacılara sağlıkla ilgili bazı bilgilerde verdi.
Dr. Betül Türen "Hacılar yoğun ibadetler nedeniyle daha az dinlenme imkanı bulacaklarını belirterek, bu nedenle de sağlık açısından bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu kaydetti.
Türen ayrıca ; “Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Mekke ve Medine`de kurulan hastanelerde ve bazı bölgelerde faaliyete sokulan sağlık ocaklarında genellikle acil ve en sık gereken ilaçlar bulunuyor. Ancak hastaların sürekli kullandığı ilaçların aynısı olmayabilir. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin, sürekli olarak kullandıkları ilaçlarını Türkiye`ye dönene kadar yanlarına almaları önem arz etmektedir. Yolculuk öncesinde gerekli aşılar olunmalıdır. Hac süresince sürekli olarak, alışa geldiğiniz günlük normal hayatınızdan çok daha fazla hareket halinde olmanız gerekecektir." dedi
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN