Mardin'de Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Meclis Toplantısında Açılış Kürtçe Yapıldı

Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Devrim Demir’in Kürtçe konuşması AKP meclis üyeleri tarafından açılışın ‘Türkçe” yapılması istendi.

Mardin 16.05.2024 15:49:00 0
Mardin

Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Devrim Demir’in Kürtçe konuşması AKP meclis üyeleri tarafından açılışın ‘Türkçe” yapılması istendi. 

 

Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantıları belediye toplantı salonunda devam ediyor. Meclise başkanlık eden Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Devrim Demir, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla açılış konuşmasını Kürtçe yaptı. 

 

Demir, bu münasebetle Kürt Dil Bayramı’nın tüm Kürt ve Kürtçe severlere kutlu olmasını dileyerek, şöyle devam etti: “Biliyorsunuz ki bir toplumu toplum yapan varlığını ve kimliğini tanımlayan kendi anadilidir. Bunun için dil bizim için de çok önemlidir. Bugün Kürt dil bayramı nasıl ilan edilmiştir. 1932’de Celadet Ali Bedirxan ve arkadaşları tarafından ilk kez Kürtçe alfabe Hawar Dergisi’nde Latin harfleriyle yazıldı ve hayatımıza girdi. 2006 yılından beri bugün 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı ilan edildi. O günden beri bütün Kürtler ve Kürt Dernekleri tarafından büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Bizler de bu münasebetle Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz” dedi. 

 

Konuşmanın ardından AKP meclis üyeleri, Eş Başkan Demir’in mecliste Türkçe konuşmasını istedi. AKP meclis üyeleri, Kürtçe’ye karşı olmadıklarını ancak açılışın Türkçe yapılması gerektiğini belirtti. 

 

Eş Başkan Demir ise, açılışı neden Kürtçe yaptığını ifade ettiğini dile getirerek, “Karşı olmadığınız bir durum olsa bu kadar refleks göstermezdiniz. Bakınız, 21 Şubat Dünya Anadil Günü olduğunda bizler selamlamamızı bütün yörelerde o dillerde yaparız. Ama bugün 15 Mayıs Kürt Dil Bayramıdır. O nedenle Kürt dil bayramını kutlamış olduk. Sizlerin bu kadar refleksi yaklaşmanızın gereği yok” diye konuştu. 

 

AKP Meclis üyelerinin itirazlarının devam etmesi üzerine Eş Başkan Demir, yüz yıldır Kürt dili ve kimliği üzerinde devam eden bir asimilasyon politikasının sürdüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bu toplum yasaklar silsilesi ile karşılaşıyor. 3 kelimelik Kürtçe dil bayramını kutladık. Buna karşılık bu kadar refleks geliştirilmesi gerçekten anlamsız buluyorum. Varsın anlaşılmasın 3 kelimemiz. Kürtler yüz yıldır bu coğrafyada Türkçeyi anlamadan yaşamaya çalıştılar.”

 

Tartışmanın büyümesi üzerine Eş Başkan Demir, meclis gündem maddelerine geçilmesini istedi. Daha sonra mecliste gündem maddeleri oylandıktan sonra toplantı sona erdi. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


41.2° / 28.1°
  • BIST 100

    10630,85%1,52
  • DOLAR

    32,81% 0,96
  • EURO

    35,27% 0,94
  • GRAM ALTIN

    2467,86% 1,46
  • Ç. ALTIN

    3965,35% 1,90