Mardin’de en büyük sektörlerden biri olan tarım sektörünün başat ürünü olan buğdaydan elde edilen “Un, Bulgur ve Makarna Sektörü Toplantısı” Dicle Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Mardin’de en büyük sektörlerden biri olan tarım sektörünün başat ürünü olan buğdaydan elde edilen “Un, Bulgur ve Makarna Sektörü Toplantısı” Dicle Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantının amacı, sektörün mevcut durumunun gözden geçirilmesi, kamu ve özel sektör temsilcilerinin istişaresiyle yaşanan sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Sektör temsilcileri yaşadıkları ortak sorunları, beklentileri, yol haritalarını, görüşlerini ve çözüm önerilerini ifade ettikleri toplantıda kamusal müdahale gerektiren alanlarda kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin yol gösterebilecekleri bir çalışma ortamı için bir araya geldiler.
Ülkemizdeki üretimi 4 milyon ton olan durum buğdayının %10’u Mardin’de elde edilmektedir. Ülkemizde yüksek kaliteli durum buğdayından üretilen ve yakın zamanda coğrafi işaret tescili alan Mardin Bulguruda 400 bin ton üretimle 3. sıradadır. Bu anlamda Bulgur, Irak ve Ortadoğu pazarı dışına çıkarak iç piyasada ve diğer ülkelerde değerlendirilmesi gereken işlenmiş buğday ürünlerinin başında gelmektedir. Son yıllarda Ajansımızın öncülüğünde gerçekleştirilen tanıtım ve yeni pazarlara açılım faaliyetleriyle ihracat bağlantıları sağlanması, perakende zincirlerde yer alma ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi ile ürünün bilinirliği bakımından iyi bir noktaya gelindi.
Bölge’nin en büyük tarımsal üretim alanı olan Kızıltepe, Derik, Nusaybin ova kesiminde buğday temel stratejik ürünler arasındadır. Ülkemizin de önemli buğday üretim merkezlerinden biri olan Mardin’de sanayi bu tarımsal ürünlere bağlı olarak gelişim gösterdi. Mardin’de TÜİK verilerine göre yaklaşık 760 bin ton buğday üretilmiştir. TÜİK özel ihracat sistemi verilerine göre 2023 yılı itibariyle Mardin’de 127 milyon $ tahıl, 442 milyon $ öğütülmüş tahıl ürünleri ve 16,3 milyon $ makarna, şehriye, kuskus vb. ürünler olmak üzere toplam yaklaşık 585 milyon $ ihracat gerçekleştirildi.
Ancak buğdaydan elde edilen un, bulgur, makarna gibi işlenmiş ürünlerin kg başına getirisinin düşük olması bu ürünlerin markalaşarak piyasada yer edinmesi ile yerele olan katkısının artırılması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
Toplantıya, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Erbil Ticaret Ataşesi Kemal Bahadır, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Temsilcisi Feyzettin Yılmaz, Toprak Mahsulleri Ofisi Mardin Başmüdürü Abdurrahman Güneş ile Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Aykut Aniç ve sektör temsilcileri katıldı.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9886,05%0,60
34,72% 0,01
36,62% 0,29
2960,55% 0,34
4840,56% 0,03