Mardin’deki Çiftçilere Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı Eğitimi Verildi

Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan tarafından Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde "Tasarruflu Su Kullanımı" konusunda eğitim semineri verildi.

Mardin 26.06.2022 10:29:00 0
Mardin’deki Çiftçilere Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı Eğitimi Verildi

Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü’nün (MAÜKÖK) çalışmaları kapsamında Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan tarafından Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde "Tasarruflu Su Kullanımı" konusunda eğitim semineri verildi.

 

Mardin’in gerçek potansiyelini ortaya çıkararak Mardin’i üretim merkezine çevirmek için çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdüren Üniversitemiz Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü (MAÜKÖK) tarafından organize edilen “Tasarruflu Su Kullanımı” eğitim seminerine, Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Menduh Dinler, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, MAÜTAS Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Veysi Acıbuca, tarım danışmanları ve çok sayıda çiftçi katıldı. 

 

Ülkemizdeki tatlı su kaynaklarının % 70’inin tarımsal faaliyetlerde kullanıldığı ve iklim değişikliği nedeniyle tasarruflu su kullanımının daha da önem kazandığını belirten MAÜ Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, çiftçilerin bilinçsiz sulama yaparak toprağa aşırı su vermesiyle birlikte toprak erozyonu, taban suyu yükselmesi ve tuzlanma veya çoraklaşma gibi çevresel sorunların oluştuğuna dikkat çekti. 

 

Doğan, “Sulamanın gecikmesiyle bitkide stres oluşturularak gereksiz verim ve gelir kayıpları ile karşılaşıldığını, mevcut su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için toprak, iklim, bitki, sulama sistemi, sulama yöntemi, su-verim ilişkileri ve çiftçi isteklerinin göz önüne alındığı sulama zamanının planlanması çalışmaları ile bu sonuçlara dayalı, interaktif bir su dağıtım planlaması yapılması gerektiğini”  ifade etti. 

 

Seminer, çiftçilerin bilinçli sulama ve tarla işleme konularındaki sorularının cevaplanmasıyla sona erdi. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00