MARDİNLİ 67 YILLIK TELKARİ USTASI SUPHİ HİNDİYERLİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`DAN ÖDÜL ALDI

Mardin?in el sanatları ustalarından ve telkari sanatına 67 yıldır emek veren Telkari Ustası Suphi Hindiyerli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ?Yaşayan İnsan Hazineleri? ödülü ile ödüllendirildi.

Mardin 15.02.2020 10:14:21 0
MARDİNLİ 67 YILLIK TELKARİ USTASI  SUPHİ HİNDİYERLİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`DAN ÖDÜL ALDI

Mardin’in el sanatları ustalarından ve telkari sanatına 67 yıldır emek veren Telkari  Ustası  Suphi Hindiyerli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülü ile ödüllendirildi. 

 

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri ödül töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu kapsamda Türkıyenın  ve  Mardin’in  Telkari ustalarından  Suphi Hindiyerli,  Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülüne layık görüldü. 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programda ödüllerin takdim edileceği ipekböcekçiliği geleneği alanında Hasan Büyük Aşık’ı, alem ustası Mahmut Efeoğlu’nu, kemençe yapım ustası Hasan Sancak’ı, Damal bebek yapım ustası Fidan Atmaca’yı, çini sanatı alanında Hamza Üstünkaya’yı, Telkari alanında Suphi Hindiyerli’yi, Çanakkale seramik alanında İsmail Bütün’ü, ebru sanatçısı Ahmet Hikmet Barutçugil’i, bitki yetiştirme ve ağaç aşılama alanında Orhun Güven’i, Abdallık Geleneği davul yapım ve icrası alanında Adem Göçer’i, aşıklık geleneği temsilcilerinden Maksut Koca ve Ali Rıza Ezgi’yi, sipsi yapımı ve icracısı Mehmet Bedel ile Halime Özke’yi ve Eşme kilimi dokuma ustası merhum Ümmü Balyemez adına ödülünü alan oğlu Ümit Balyemez’ı tebrik etti.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan torende yaptığı konuşmasında, “Tabiri caizse bir kültürel soykırım yaşadık. Tek parti yıllarında kültür hayatımızı esir alan anlayış çağdışı yaftası vurduğu kadim değerlerimizi bu topraklardan söküp atmak için her yolu denedi. Musikiden mimariye, edebiyatımızdan geleneksel sanatlarımıza kadar bizi köklerimize bağlayan ne varsa dışlandı, görmezden gelindi, izleri silinmeye çalışıldı. Milletin değerlerini, milletin zevk ve kültürünü gerilik emaresi olarak gören bu kültürel faşizm en büyük darbeyi Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına vurdu.

 

 

Son 17 yıldır kültür sanat hayatının zenginleşmesinin, daha renkli, daha özgün bir karaktere bürünmesinin gerisinde yatan sebebin yaşanan bu değişim olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Türkiye sadece siyasette, ekonomide, savunmada değil kültür, sanat ve edebiyat alanında da vesayet zincirlerini artık kırmıştır. Şiirleri, kitapları, müzikleri yasaklayan bir ülkeden şairleri, edebiyatçıları arasında ayrım yapmayan, sanatçılarını ötekileştirmeyen, asırlara sari zengin kültür mirasına sahip çıkan yepyeni bir Türkiye’ye kavuştuk. İnşallah bir daha asla milletimizin üzerine vesayet gölgesini düşürmeyecek, kuşatıcı, kucaklayıcı tavrımızı devam ettireceğiz.” dedi.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22