MARDİNLİ ÇİTÇİLERE ``ANIZ YAKMAYIN`` UYARISI

Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali ELÇİN, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

Mardin 11.06.2015 23:29:42 0
MARDİNLİ ÇİTÇİLERE ``ANIZ YAKMAYIN`` UYARISI

 Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali ELÇİN, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

ELÇİN açıklamasında, hasat sezonunun yaklaştığını belirterek, hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma alışkanlığının, çevre ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların, anız yangınıyla yok olduğunu, toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini vurgulayan İl Müdürü, şunları kaydetti:

1. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur.

2. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.

3. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.

4. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.

Anız yakmanın kanunlarla da yasaklandığını hatırlatan ELÇİN, Amacımız, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak önlemleri ve  çiftçileri bilinçlendirerek,  halkın anız yangınlarına karşı hassasiyet göstermesini sağlamaktır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


18.6° / 10.9°
  • BIST 100

    8684,96%-2,25
  • DOLAR

    34,34% 0,12
  • EURO

    37,49% 0,81
  • GRAM ALTIN

    3028,96% 0,36
  • Ç. ALTIN

    4983,32% 0,15