MARDİNLİ GENÇLER 'DOĞA İÇİN GEL' DEDİ

Mardinli gençler bölgede sıklaşan anız yangınlarının önüne geçmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak için kolları sıvadılar.

Mardin 20.07.2024 11:59:00 0
MARDİNLİ GENÇLER

Mardinli gençler bölgede sıklaşan anız yangınlarının önüne geçmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak için kolları sıvadılar.

 

Mardin, Güneydoğu Anadolu bölgesinin en önemli tarım şehirlerinden biridir. Şehirde her yıl ortalama 2 hasat dönemi yaşanmakta ve tarımsal verimlilik üst seviyededir. Bölgede her yılın hasat döneminin ardından çiftçilerin tarlalarının zararlı otlardan arındırmak için yakmış oldukları anızlar hem kendi tarlalarına hem de şehre büyük zararlar veriyor.  Çıkan anız yangınları bazen kontrol altına alınamıyor ve beraberinde birçok çevre sorununu da getiriyor.

 

Anız yangınlarının yaygınlaşması ve sıklaştığı yaz aylarında hava sıcaklığı önemli derecede arttığından şehrin doğal dengesini bozmakta ve hava kirliliğine neden oluyor.

Mardinli gençler de GEL Derneği aracılığıyla bölgede yaşanan anız yangınlarına dikkat çekmek istiyor ve anız yangınlarının zararlarını ve beraberinde getirdiği olumsuzlukları çiftçilere, kanaat önderlerine ve halka açıklamaya çalışıyorlar.

 

 Mardinli gençler, kanat önderlerine, çiftçilere yönelik hazırladıkları iyi niyet sözleşmesi kapsamında onlardan tarlalarında, arazilerinde anız yakmamaları noktasında uyarıyor ve anız yakmayacaklarına dair söz vermelerini istiyorlar. Böylece anız yangınları konusunda bilinç ve önlem alarak şehirde yaşanabilecek anız yangınlarının önüne geçmeyi hedefliyorlar. 

Yangınların önüne geçmek isteyen gençlerin bu projeleri şehirde anız yangınlarına yönelik farkındalık ve bilinç oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda projelerinin yaygınlaşması ve muhataplarına ulaşması noktasında kanaat önderleri, çiftçileri tarla ve arazi sahipleri ile görüşmeler gerçekleştirerek iyi niyet sözleşmesi ile anız yangınlarını azaltmayı hedefleyerek daha yeşil daha temiz bir Mardin için çalışıyorlar.

 

Sosyal medyada “DOĞA İÇİN GEL” sloganıyla yola çıkan birçok genç anız yangınlarının zararlarından bahsediyor ve gelecek için daha yeşil bir doğa istiyorlar. 

 

2023 yılında Mardin’de kurulan GEL Derneği, gençleri, kadınları ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını odağına alır.

 

GEL, yararlanıcılar ile  hak temelli sorunlar, karar alma mekanizmalarında yer alma, ekolojik bilincin geliştirilmesi; iklim adaleti, kent sorunu alanlarında  ulusal ve uluslararası proje ve faaliyetler gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.  

GEL, faaliyetlerini hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde planlamayı hedeflemektedir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 

 


Anahtar Kelimeler: MARDİNLİ GENÇLER ' '
35.9° / 22°
  • BIST 100

    9833,22%0,78
  • DOLAR

    34,05% 0,00
  • EURO

    37,61% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2740,78% -0,76
  • Ç. ALTIN

    4480,76% -0,12