MARDİNLİ YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ SUPHİ HİNDİYERLİ'YE İL MÜDÜRÜ GENÇ'TEN ZİYARET

Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen "Yaşayan İnsan Hazineleri" ödülüne layık görülen Mardinli Telkari Ustası,Suphi Hindiyerli'yi , Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabahattin Genç atölyesinde ziyaret etti.

Mardin 23.02.2021 18:54:00 0
MARDİNLİ YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ SUPHİ HİNDİYERLİ

Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen "Yaşayan İnsan Hazineleri" ödülüne layık görülen Mardinli Telkari Ustası,Suphi Hindiyerli'yi ,  Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabahattin Genç atölyesinde ziyaret etti.

 

Mardin il Kültür ve Turizm Müdürü Sabahattin Genç,12 Şubat Tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde  ödülünü alan Mardin'in öneml Telkari Ustası Suphi Hindiyerli'nin ''Yaşayan İnsan Hazineleri''ödülünü almasının çok önemli bulduğunu ifade ederken,Bu unvan verilirken kişinin en az 10 yıldır ustalığını icra ediyor olmasından mesleğini devam ettirecek çıraklar yetiştirmesine kadar önemli ölçütlerin arandığını dile getirerek,Mardin'in tanıtımına ve Telkari sanatına önemli katkı sağlayan ve Telkari Sanatının gelecek nesillere aktarılması için de büyük çaba harcayan Telkarı ustası Suphi Hindiyerli'nin Telkari sanatının ve Mardin'in tanıtımına bugüne kadar önemli katkılar sağladığını belirtti.

 

10 yaşında ağabeyinden öğrendiği telkari sanatını geleneksel yöntemlerle işleyerek yüzük, küpe, kolye, anahtarlık gibi çeşitli aksesuarlara dönüştüren Hindiyerli, ilkokula gitmeden önce, elektrik olmadığı için gaz lambasının üzerinde telkari yapmayı öğrendiğini belirterek, "İskeleti yapmasını bilmiyordum, ağabeyim iskeleti hazırlıyordu, ben de ince teli vav olarak keser içini doldururdum. Parça başı, o zaman 10 kuruş para kazanıyordum. Günde 10 tane yaptın mı 1 lira olurdu, bir çocuk için de iyi bir paraydı. Yaptığımız ürünleri Anadolu'ya, her yere gönderiyorduk. Ama şimdi her yer döküm işine girdi.”diyerek fabrikasyon adı altında Mardin telkarisi satışı yapan esnafa tepki göstererek ,Telkari sanatına bu tür kişilerin büyük zarar verdiğini söyledi.

 

Telkari sanatıyla büyüdüğü şehre vefa borcunu ürettiği bütün ürünlere “Mardin" yazarak gösterdiğini  söyleyen Mardinli Telkari Ustası Suphi Hindiyerli, bugüne kadar çok sayıda Müslüman çırak ve kalfaya bu sanatı öğrettiğini vurguladı. Bu sanata gönül verecek usta adaylarını seçmek için 15 günlük bir imtihandan geçirdiğini söyleyen Suphi  Hindiyerli, “Biz bu sanata gönlünü ömrünü verecek kişilerin becerisini ölçmek için önce 15 günlük bir süreçten geçiririz. Eli ağır mı, hafif mi, düzgün mü? Sabır isteyen bir meslek, kolay değil herkes yapamaz. Bir sürü kalfa, çırak yetiştirdim. Hepsi Müslümandı.''diyerek eğitimin bu Sanatın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılabilmesinde  büyük önemi olduğunu belirtti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


26.3° / 15°
  • BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,47% 0,08
  • EURO

    34,67% 0,42
  • GRAM ALTIN

    2473,99% -0,49
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16