MARİŞ, Türk iş dünyasını Libya’ya yatırıma davet etti

Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ), bu ayki Cumartesi Buluşmaları toplantısında Libya’daki son gelişmeler ve Türk iş dünyasını bekleyen fırsatları masaya yatırdı.

Mardin 26.04.2021 11:34:00 0
MARİŞ, Türk iş dünyasını Libya’ya yatırıma davet etti

Mardinli yatırımcı ve girişimcilere yol haritası sunan yaklaşımıyla bölge ekonomisinin gelişimine yön veren Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ), bu ayki Cumartesi Buluşmaları toplantısında Libya’daki son gelişmeler ve Türk iş dünyasını bekleyen fırsatları masaya yatırdı.

Buluşmada Mardinli iş insanlarının Türkiye için ekonomik değer üreten güçlü yönünü vurgulayan MARİŞ Başkanı Abdülkadir Akkuş, “Üyelerimizin üçte birine yakını özellikle Beyazıt ve Laleli bölgesinde dış ticaret-kargo ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteriyor. En çok ihracat yaptığımız pazarlarda ilk 3’te Cezayir ve Libya yer alıyor” diyerek Mardinli iş insanlarının Libya’da yarattığı ticaret trafiğine dikkat çekti ve Türk iş dünyasını Libya’ya yatırıma davet etti

 

Mardin iş dünyasının çatı kuruluşu MARİŞ'le özdeşleşen geleneksel Cumartesi Buluşmaları, dijital platformda ve her ay yeni bir temayla sürüyor. Bu ay "Sektör Buluşmaları" üst başlığıyla düzenlenen toplantıya, DEİK Türkiye - Libya İş Konseyi Başkanı ve Türkiye'nin 500 Büyük İhracatçıları arasında yer alan Karanfil Group'un Yönetim Kurulu Başkanı, Mardinli girişimci Murtaza Karanfil konuk oldu. Buluşmada Libya’daki son gelişmeler ve Türk iş dünyasını bekleyen fırsatlar ele alındı.

 

Mardinli üretir, geliştirir, ticari bir değer yaratır

Toplantının açılışında 1980'li yılların sonunda kendi firması ile Libya'ya ihracat yaparak bölgede ticari bir trafik başlattıklarını hatırlatan MARİŞ Başkanı Abdülkadir Akkuş, Mardinli iş insanlarının Mardin'in dünyaya açılan kapısı olduğunu vurgulayarak dünyanın her noktasına uçan bir uçakta ticaret amacıyla seyahat eden bir Mardinli iş insanına rastlamanın mümkün olduğunu belirtti. Abdülkadir Akkuş, "Mardinli üretir, geliştirir ve ürettiği ürünü ticarileştirerek ekonomik bir değere dönüştürür. Hemşerimiz bilim insanı Aziz Sancar'ın da dediği gibi, ‘Mardinli yeteneğe ya da şansa değil, çalışmaya inanır. Türkiye'ye kazandırır, dünyaya meydan okur’ Mardin'den çıkmış ve dış ticaret-kargo sektöründe kurduğu Karanfil Group markasıyla başta Libya olmak üzere Türkiye'nin geleneksel hinterlandında yükselen bir oyuncuya dönüşmüş Murtaza Karanfil de öyledir. Karanfil, Libya'da yeni kurulan hükümetle en üst düzeyde ilişkiler geliştirdiği gibi, orada önemli bir lojistik merkezinin kurulması yönünde de çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu.  

 

 

Libya, ilk 3’te

MARİŞ üyelerinin üçte birine yakının özellikle Beyazıt ve Laleli bölgesinde dış ticaret-kargo ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösterdiğinin altını çizen Abdülkadir Akkuş, MARİŞ üyelerinin en çok ihracat yaptığı pazarların sırasıyla Irak, Cezayir ve Libya olduğuna dikkat çekti.  

 

Libya'da Bereket Var

DEİK Türkiye - Libya İş Konseyi Başkanı, Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Türkiye- Libya İş Adamları Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Murtaza Karanfil ise, Mardin Nusaybin'de başlayan girişimcilik hikayesinde kırılma noktalarının başında 1987 yılında Laleli'de Libyalı ve Cezayirli iş insanlarıyla tanışmasının geldiğini vurguladı. Murtaza Karanfil konuşmasında özetle şunları söyledi: "Bizim Libya sevdamız eskidir. Bugün Karanfil Group olarak Libya ve Cezayir'e 70-100 milyon dolar arası bir ihracatımız var. Ülkenin nüfusu 6 milyon gibi gözükebilir ama nüfusunun çok üzerinde ürün alır. Libya bölgenin Afrika'ya açılan kapısıdır. Beyazıt -Laleli bölgesinde iş yapan her Mardinli, geçmişte muhakkak Libya'nın bereketinden faydalanmıştır. Mardinli iş insanlarının avantajı Arapça bilmesidir. Bu nedenle Libya, Cezayir pazarlarına hızlı girmiştir. Ancak pandemi nedeniyle seyahat kısıtlamaları, ikili ilişkilere dayalı ticaret yapan Ortadoğu-Afrika dünyasına erişimimizi kısıtlamıştır.

 

Libya'da güvenlik sorunu yok

2011'de Kaddafi'nin baskıcı rejiminin devrilmesinden sonra ülke ciddi çalkantılarla karşı karşıya. Bu açıdan Arap Baharı, işlerin daha kötüye gitmesine neden oldu. Bu durum gerek kamu gerekse özel sektörde bir deneyim eksikliğine sebebiyet veriyor. Bugün Türkiye'nin Libya'ya 2 milyar dolar civarında ihracatı var. Ancak ülkede 100-120 milyar dolar civarında bir para var. Dolayısıyla Libya'da, Türkiye'nin de desteğiyle, kurumsal altyapı yerleşirse 10 milyar dolar ihracat yapmak işten bile değil"

 

Libya'da yapısal siyasi ve ekonomik sorunların süreceğini, ülkenin düzeleceği günleri beklemeden fırsatlara odaklanılması gerektiğini belirten Murtaza Karanfil, “Ülkede iş yapmak isteyen Türkler için güvenlik sorunu olmadığı gibi, işini iyi yapan, hizmet eden Türk tüccarları Libyalılar tarafından korunuyor. Türkiye'nin askeri deniz, hava ve kara üsleri ve askeri varlığı Libya'da güvenliği sağlayan unsurların başında geliyor. Bu durumun kalıcılığı için orada bir ticaret üssü kurulması gerekiyor. Bu nedenle biz orada bir lojistik üs projesini yürürlüğe koymuş durumdayız. 50 bin metrekare'si kapalı alan olmak üzere, 150 bin metrekare’lik alan tahsis edildi. Mali değerlendirme aşamasında olan bu proje için devletten teşvik kullanmıyoruz" diyerek 10 milyar dolar ihracat hedefi ve pazarda Türk özel sektörünün tutunması için bu projenin hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

 

Libya'da inşaat ve konut sektörü büyük fırsatlar sunuyor

Murtaza Karanfil, güvenlik sorunu nedeniyle ülkede güvenli site-konut inşaatlarına büyük ihtiyaç olduğunu belirtirken, Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışına ilk kez 1972 yılında Libya'dan açıldığını söyledi. Bu açıdan Libya ile 48 yılda toplam 29 milyar dolar değerinde proje hacmine ulaşıldığının altını çizen Murtaza Karanfil, bu hacmin çok yetersiz olduğunu ve Türk özel sektörünün inşaatın yanı sıra petrol, petro-kimya, madencilik gibi katma değerli sektörlere yönelmesi gerektiğini vurguladı. Ülkede kur istikrarının sağlandığını ve Dibeybe Hükümeti'nin dünyayla ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde girişimlerinin olduğunu söyleyen Murtaza Karanfil, Türk özel sektörünün bu durumu lehine çevirmesini arzu ettiklerini belirtti.

 

Dış ticaret ve kargo sektörü için dönüşüm şart

Doğu Bloku'nun yıkılmasından sonra Beyazıt -Laleli bölgesinde günün şartlarına göre oluşan kargo ticaretinin bugün yasal zemine oturtulması gerektiğine vurgu yapan Murtaza Karanfil, bu durumun haksız rekabete ve kayıt dışılığa neden olabileceğine işaret etti. Bu doğrultuda uzmanlara bir rapor hazırlattıklarını belirten Murtaza Karanfil, devletten kargo programları, çalışan sayısı, depo kalitesi gibi standartlar ışığında ülke bazlı ruhsatlandırma yönünde talepleri olduğunu, ancak bu sayede Türkiye'nin cari açığının kapanabileceğini söyledi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00