Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU), 20 Ağustos’ta Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde yaşanan su kesintilerine ilişkin açıklama yaptı.
MARSU Genel Müdürlüğü İşletmeler Genel Müdürlüğü Eşref Dağdelen, 20 Ağustos Cumartesi günü Mardin-Kızıltepe Karayolu üzeri Havaalanı karşısında bulunan Beyaz Su İsale Hattı üzerinde meydana gelen su sızıntısı ve yaşanan su kesintisi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, bu arıza noktasının dışında ayrı bir sızıntı noktasının da havaalanı yakınlarında Ekinli Mahallesi civarında da tespit edildiği belirtilerek , “ Sızıntı sayısının ikiye çıkması, DN 1100 mm çapındaki boru hattının patlaması halinde çevreye zarar vereceği, yakın yerleşim yerlerinin su baskınlarına maruz kalacağı gibi hususların yaşanmaması amacı ile söz konusu su sızıntısı noktalarında gerekli onarımların yapılmasına karar verilmiştir. Meydana gelen her iki arızaya süratle müdahale edilmiş ve gerekli onarımların tamamlanması için kesintisiz bir çalışma yürütülmüştür. İki noktada yürütülen onarım, 76 km uzunluğundaki isale hattının tekrar su ile doldurulması, su depolarına suyun aktarılması süreçleri 21 Ağustos Pazar günü saat 21.00 sularında tamamlanabilmiştir” denildi.
‘Uç mahalleler suyun ulaştırılması zaman almaktadır’
Mardin merkez yerleşim birimlerinin kendi içerisinde ayrık olması ve yüksek kot farklılıklarından dolayı çok sayıdaki su depoları ile su dağıtım yapılabildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:” Suyun bir an evvel eşit ve düzenli bir şekilde dağıtımının yapılabilmesi için içme suyu dağıtım sisteminin tüm avantaj ve dezavantajları dikkate alınmaktadır. Ancak isale hattı onarımları neticesinde meydana gelen genel su kesintileri sonrasında özellikle uç mahallelerde suyun ulaştırılması süreci ilave zaman almaktadır. İlimizdeki su temin sistemini oluşturan su kaynaklarının yerleşim birimlerine uzak oluşu, uzun mesafeli transfer hatları, transfer hatlarının CTP veya Asbest Çimentolu Borulardan oluşması, aynı tekil transfer hattından birden fazla yerleşim biriminin istifade etmesi gibi hususlar su iletimini ve işletme koşullarını zora sokmaktadır. Ayrıca yüksek kot farklılıklarından dolayı suyun defalarca pompaj marifeti ile aktarılması, sistemin çalışmasının elektriğe dayalı olması, elektrik kesintilerinden olumsuz etkilenmesi neticesinde su hizmeti de kesintiye uğramaktadır.”
Kayıt dışı su kullanımın önüne geçmek için mücadele ediyoruz
Su temin sisteminin yapısal durumlarının iyileştirilmesi, büyük çaplı isale hatlarının yenilenmesi gibi projelerin kısa sürede hayata geçirilmesinin mümkün olmadığına vurgu yapılan açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi: “ Yüzde 72 düzeyinde olan kayıt dışı su kullanımının önüne geçilmesi, idaremizin mücadele ettiği en önemli sorunların başında gelmektedir. Hizmetlerin aksamadan ve daha kaliteli bir şekilde yerine getirilmesini temin etmek için, tüketilen suyun sayaçtan geçmesi, abonesiz ve sayaçsız su tüketilmemesi, suyun sulama gibi amacı dışında kullanılmaması büyük önem taşımaktadır. Teknik ve ekonomik açıdan güçlü bir su idaresinin oluşması için herkesin katkı ve işbirliğini beklemekteyiz.”Denildi.
ARTUKLU HABER AJANAI-MARDİN