Suyun hayatımızdaki önemine değinen Altunkaynak, şunları söyledi:
“İhtiyaçlar hiyerarşisinin en temelinde yer alan ve fizyolojik bir ihtiyaç olan su, oksijenden sonra insan yaşamında en önemli yere sahip olan kısıtlı bir doğal maddedir. O halde, su hakkı salt kişisel bir hak değil, toplumun tamamının yararlanacağı bir hak ve özgürlük niteliğindedir. Herkesin kişisel ve evsel kullanımı için yeterli, güvenli, fiziki olarak ulaşılabilir ve bedeli ödenebilir suya erişme hakkı vardır.”
İçme suyunun kaçak ya da amacı dışına çıkılarak sulamada kullanılmasının bazı yerleşim yerlerinde su kesintilerine yol açtığını belirten Altunkaynak, suyunun amacı dışında kullanılmasının su sarfiyatını artırarak suyun yetersiz kalmasına ve vatandaşların mağdur olmasına yol açtığını ifade etti.
MARSU’nun 6360 Sayılı Kanun ile 12.11.2012 kurulduğunu 31.03.2014 tarihinde mahalli idareler seçimi ile uygulamaya konulan büyükşehir modeli ile faaliyetlerine başladığını anımsatan Altunkaynak, MARSU’nun görevlerini ise şöyle sıraladı:
“Mardin ili için içme suyunun temini ve kullanılmış suların uzaklaştırılması ile ilgili her türlü tesisi kurmak ve işletmek. İçme suyu ve atık su arıtma tesisleri ile bunlara ait şebeke hattı, içme suyu sondaj kuyusu, depo ve terfi merkezlerini inşa etmek ile hizmetlerin sürdürülebilirliği için de her türlü tedarik, arıza ve aksaklıkları gidermek. İçme ve kullanma suyunun temini ve dağıtımının kesintisiz bir şekilde devam ettirilmesi.”
Bu hizmetlerin kesintisiz bir şekilde yerine getirilebilmesi için yeteri kadar mali bütçe ve imkana sahip olunması gerektiğini vurgulayan Altunkaynak, özellikle kaçak kullanım, abone olmama, sulama ve amacı dışında suyun kullanılması ve verilen hizmetin karşılığının maddi olarak alınmaması nedeniyle MARSU’nun yeterli bütçeye sahip olmadığını belirtti.
İçmesuyu aboneliği ve kaçak kullanım üzerinde önemli açıklamalarda bulunan Altunkaynak, şunları söyledi:
“Toplumun tamamının yararlanacağı bir hak, bir kul hakkı niteliğindeki suyun bedelinin hizmetin devamı için ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca suyun adil bir şekilde paylaşımı için herkesin abone olması, kayıt dışı kullanımların olmaması ve suyun israf edilmemesi gerekmektedir. Diğer taraftan abonelik yaptırmadan kaçak su kullanmak suçtur. Türk Ceza Kanununun 5237 Sayılı Kanun 163.maddesi gereğince; kaçak su kullanan kişiler hakkında idari para cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacağı belirtilmektedir.”
Abone çalışmalarında vatandaşlara kolaylık sağladıklarını da aktaran Altunkaynak, “Kurumumuz son günlerde il genelinde bu pandemi sürecinde vatandaşlarımızın sağlığını düşünerek bir kolaylık olarak şubelerimize gelmeden yerinde abonelik çalışması başlatmıştır. Bu çalışma ile kayıt dışı su sayaçlarının kayıt altına alınması da hedeflenmiştir.” dedi.
Vatandaşlardan destek beklediklerini ifade eden Altunkaynak, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Kaçak su kullanımı konusunda vatandaşlara da önemli görevler düşmektedir. Kaçak su kullananları tespit eden vatandaşlarımızın, ALO 185 Çağrı Merkezine bildirmeleri bir vatandaşlık görevidir. MARSU’nun sürdürülebilir kesintisiz bir hizmet sunabilmesi için yukarıda izahı yapılan hususlarda vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacı bulunmaktadır.”
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN