MASAL KENT MARDİN`DE `MASALCILAR` 3.KEZ BULUŞTU

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından ?Açıl Susam Açıl? teması ile bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan ?Geleneksel Mardin Masalcılar Buluşması? başladı.

Mardin 3.10.2018 10:03:32 0
MASAL KENT MARDİN`DE `MASALCILAR` 3.KEZ BULUŞTU

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından “Açıl Susam Açıl” teması ile bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan “Geleneksel Mardin Masalcılar Buluşması” başladı.

 

Mardin Müzesi Arkeopark alanında yapılan açılış programında, Türkiye’nin farklı illerinden bir araya gelen masal anlatıcıları kentin çok dilli ve çok dinli kültürün yansıtan bir programla Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice ve Süryanice masallar anlattı. 5 gün boyunca tüm etkinliklerin ücretsiz olacağı buluşmada, 50’nin üzerinde masalcı birçok dilde masallar anlatacak, dans gösterileri, sergiler, seminerler ve konserler düzenlenecek.

 

Mardin Müzesi Müdürlüğü, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında geleneksel hale gelen buluşmada 3 yıldır Türkiye’nin birçok farklı bölgesinden masalcıyı bir araya getiriyor. Mardin Müzesi Arkeopark alanında gerçekleşen bu yıl ki açılış ise 7’den 70’e her yaş ve kuşaktan masalcının katılımıyla gerçekleşti. Müzenin, müze eğitimi etkinlikleri kapsamında bir programla sahneye çıkardığı çocuk masalcılar, mimikleri ve masal anlatıcılığındaki yetenekleriyle misafirlere unutulmaz dakikalar yaşattı. Çocukların ardından sahneye çıkan Mardinli geleneksel masal anlatıcıları, kuşaktan kuşağa aktarılan ve neredeyse unutulmaya yüz tutmak üzere olan masallarla hafızalarda çok eski anıları tazeledi. Program sonunda sahne alan sanatçı Dodan Özer ise, seslendirdiği ezgiler ile dinleyenleri adeta büyüledi.

 

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan açılış konuşmasında, buluşmaya Türkiye’nin bir çok farklı bölgesinden çok sayıda masalcıyı bir araya getirdiklerini, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında masalların, kentlerin ve halkların belleğini, yaşantısını, duygularını, gelenek ve göreneklerini asırlar boyunca dilden dile, kuşaktan kuşağa aktardığını ve unutulmaya yüz tutan bu ortak kültürel mirasın, canlandırılmayı ve hatırlanmayı beklediğini ifade etti.

 

Mardin Müzesi Müdürlüğü’nün bu amaçla düzenlediği etkinlikte, masallar şehri Mardin’de bir hafta boyunca masallar etrafında kent sakinleri ve konuklarına uzun süre hafızalardan silinmeyecek “büyülü günler” yaşatılacağını ve tüm etkinliklerin ücretsiz gerçekleşeceğini ifade eden Nihat Erdoğan, buluşmaya her yaş grubundan yoğun ilgi gösterildiğini ve 5 gün boyunca Mardin Müzesi binası, eski Mardin evleri, damları ve sokaklarının yanı sıra Mardin’in sosyal alanlarında masallar anlatıcağını, paneller ve konserler düzenleneceğini söyledi.

 

Müze eğitimi etkinlikleri kapsamında, il merkezi ve ilçelerindeki okullarda 5 binin üzerinde öğrencinin masallarla buluşturulacağını ve hedeflerinin olabildiğince çok çocuğa ulaşmak ve masallar yoluyla çocukların zihin dünyalarında yeni kapılar açmak olduğunu ifade eden Nihat Erdoğan, sözlerini masalların kapısını açmaya herkesi davet ederek bitirdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78