MASTER CHEF TÜRKİYE MARDİN ÇEKİMLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Ulusal bir televizyon kanalında yayınlanan ve farklı illerde yapılan çekimlerle şehirlerin gastronomi değerlerini öne çıkaran Masterchef programının Mardin çekimlerine Mardinlilerden tepki yağdı.

Mardin 15.10.2021 15:21:00 0
MASTER CHEF TÜRKİYE MARDİN ÇEKİMLERİ  TEPKİ ÇEKTİ

Ulusal bir televizyon kanalında yayınlanan ve farklı illerde yapılan çekimlerle şehirlerin gastronomi değerlerini öne çıkaran Masterchef programının Mardin çekimlerine Mardinlilerden tepki yağdı.Programda Mardin'in tanıtımına  yönelik hiç bir katkısının olmadığı belirtilen yorum ve açıklamalara bir açıklama da Mardinli ,Yazar,Tarihçi ve Emekli Bürokrat Mehmet Talat Şimdi'den geldi.

Fotoğraf açıklaması yok.

Mehmet Talat Şimdi açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

''Tv8 ekranlarında yayınlanan Masterchef çekimleri Artuklu Kasımiye medresesinde yapıldı. Bu çekimlerin, Mardin - Mezopotamya | GAP Bölge Kalkınma İdaresinin Bir Mezopotamya Masalı: Mardin marka oluşturan çalışmasının, bir ayağı olarak gerçekleşmiştir.

Bu organizasyonun, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C Kültür ve Turizm bakanlığının müşterek çalışması olduğunu kalkınma ajansı yetkilisi açıkladı. Bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki soruları sormak istiyorum.

1- Mezopotamya kelime anlamı antik yunanca'da : mesa potatami : iki nehir arası...

2- Mardin’de Mekadon-İskender Dönemi (M.Ö. 335)

M.Ö. 335 civarında; Büyük İskender Mısır'ı aldıktan sonra İran'a gitmek için Fırat ve Dicle Havzası’na (İskender ‘Mezopotamya’ adını vermiştir.) gelerek Mardin'den geçer. Buraları da istila eden İskender, M.Ö. 323 yılının 28 Mayıs'ında Babil'de zuhur eden ölümüne dek iktidarda kalmıştır.

Makedon lisanına göre, iki nehrin arasına ‘Mezopotamya’ denmektedir. Bugünlerin telaffuzuna göre ‘algı oluşturma’ dediğimiz şey bu olsa gerek! 18 yıllık yönetim süresince kullanılan bir ismin halen telaffuz edilmemesi gerekir. Bu bölgenin gerçek ismi Bereketli Hilaldir. Bu bölge Fırat ve Dicle nehirlerinin bereketli toprakları taşıdığı geniş bir ovanın adıdır.

3- Fırat ve Dicle (Bereketli Hilal) Havzası’ uygarlığının temelini kim atmıştır?

Devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. Özellikle devletin başına geçen 5. Kral Hammurabi ile Babiller diğer kavimlere egemenlik kurmuşlardır. Hititlerin çekilmesinden sonra Babil ülkesi Asurluların egemenliğine girmiştir.

4- Anadolu uygarlıkları nelerdir?

1) Hititler, akla ilk gelen uygarlıklardan olan Hititler Anadolu'da Kafkasya'dan gelmişlerdir. Yapılan son Sümerlere( yani orta Asyalı Kengerler) Turukku'ya, "Türk" Turku krallığına gidelim. Bizi bu da kesmez bilirim...

Çünkü Anadolu medeniyetini kuranların eski Yunan Medeniyeti olduğu tezi bize yıllardır yutturulmuştu ya.... Biraz öfkeliyiz bu tarihi yalanlara karşı!

İste şimdilerde Dünya çapında Arkeoloji profesörleri topraktan çıkardıkları kemiklerin DNA’larıyla o yöredeki köylülerin DNA'larını karşılaşınca şok geçiriyorlar.. Çünkü DNA’ları yüzde 97 uyumlu. Samuel Noah Kramer ile Prof. Osman Turan hoca,

Sümerce ‘deki 950 kelimenin kökeni Türkçedir dedi ve batıda ki diaspora tarihçileri sus pus oldular...

2) Lidyalılar. Parayı bulan bir uygarlık olarak bilinmektedir. ...

3) Persler. ...

4) Sümerler. ...

4) Akadlar. ...

5) Asurlular. ...

6) Babiller.

5- Tv8 ekranlarında yayınlanan Masterchef çekimleri Artuklu Kasımiye medresesinde yapıldı. Medrese hakkında tek söylenen şey 1300 yıllarda inşaatına başlanmış olduğu, sunucuya ne verseniz onu söyler, Ancak bu Medresenin inşaatı M.S.1376-1406 yıllarında Sultan Alparslan’ın torunlarından Melik İsa olduğu vurgulansaydı ekran başındakilerin dua etmelerine vesile olabilirdi. Şeflerin çok beğendikleri antik kent yapılarının, şehri kuran Sultan Alparslan’ın torunları Artuklular olduğunu bile hatırlatılmamış olması bir eksikliktir.

6-Kasımiye Medresesinde İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El-Cezeri 1136 yılında Cizre'nin Tor mahallesinde doğmuştur. Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve matrix ustası bilim adamına ait çizimlerden yararlanılarak yapılan robotlardan bahsedilmemesi bir eksikliktir. Bu önemli şahsiyet.

Sultan Alparslan’ın torunları. Artukoğulları’nın sarayında 32 yıl Reis’ül Amal (başmühendislik) görevinde bulunan Cezeri, Artuklu emirlerinden Nureddin Muhammed (1167) ve oğulları Kutbeddin Sökmen (1185) ile Nasirüddin Mahmud (1201) zamanında da saraydan ayrılmayarak çalışmalarını sürdürdüğü, vurgulanabilir ve gençlerimize bir rol model olmasına vesile olunabilirdi.

7-Mardin”de yapılan bu yemek programında sadece tatlıya yer verilmesi (Kahiye) Türklerin Anadolu’ya armağanı, Baklavanın ilk sürümü, yer verilmesi başka bir eksikliktir. Mardin ”in meyveli et yemekleri bugün ülkemizde saray yemekleri olarak tanıtılması başka bilinmesi gereken bir konudur.

Sonuç: Bu gün başta mavi vatan olmak üzer ülkemiz üzerinde emelleri olan ve bu konuda kurtuluş günlerimizdeki gibi yedi düveli yanına alan Yunanistan’ın tezlerine adeta çanak tutun Bir Mezopotamya Masalı: Mardin marka oluştura çalışmasının fayda yerine zarar getirecektir.

Mardin Kültür ve Medeniyeti son bin yılda yönetimde bulunan Asil Türk Milletinin hoşgörüsü sonucu oluşan dillerin ve dinlerin halen yaşamakta olduğunun bütün cihana ilan etmenin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Türkün hoşgörüsünün en büyük kanıtı Mardin.''Dedi

 

Yurt genelinde Mardinlilerden çekimlere yönelik eleştiriler yağdı.Sosyal medya hesaplarından yapılan yorumlarda ortak yorum Çekimlerin Mardin'in tanıtımına hiç bir katkı sağlamadığı ve Programda sadece TV 8'in tanıtımının yapıldığı yönündeydi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00