MAÜ, Herbaryum Merkezi İle Biyolojik Mirasa Sahip Çıkacak

Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe MYO ve Tohum Biyolojisi ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde uluslararası geçerliliğe sahip Herbaryum Merkezi açıldı.

Mardin 29.12.2024 21:19:00 0
MAÜ, Herbaryum Merkezi İle Biyolojik Mirasa Sahip Çıkacak

Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe MYO ve Tohum Biyolojisi ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde uluslararası geçerliliğe sahip Herbaryum Merkezi açıldı.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Meslek Yüksekokulu ve Tohum Tohum Biyolojisi ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Herbaryum Merkezi, uluslararası geçerliliğe sahip herbaryum indeksini alarak MARIUM koduyla bilim dünyasına katıldı.

Taşın ve inancın şekil aldığı, medeniyetlerin buluştuğu bir dünya mirası olan kadim şehir Mardin’in bitki çeşitliliği açısından da özel bir yere sahip olduğunu belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, 

“Türkiye, yaklaşık 12.000 bitki taksonuyla zengin bir floraya sahip olup, bunların %34,5’i endemiktir. Mardin ise bu çeşitlilikte ön sıralarda yer almakta ve birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Bu açıdan Mardin, doğal ve kültürel zenginlikleriyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli şehirlerinden biridir. Bölgemizin biyolojik çeşitliliğini koruma ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğuyla Herbaryum Merkezi’nin Üniversitemizde kurulmasını son derece önemsiyoruz.” dedi.

Uluslararası geçerliliği olan Herbaryum Merkezi’nin, bilim dünyasına katkı sunmanın yanı sıra, gelecek nesillere temiz ve sürdürülebilir bir doğa bırakma misyonuyla da hareket ettiğini ifade eden Özcoşar,

“Herbaryumlar, bitkilerin bilimsel yöntemlerle toplanıp kurutulması ve özelliklerini kaybetmeden uzun süre saklanmasını sağlayan koleksiyon merkezleridir. Bu merkezler, bir nevi bitki müzesi olarak hizmet vererek hem araştırmacılara hem de meraklılara eşsiz bir kaynak sunmaktadır. Bizlerde bölgemizin ve Mardin’in bitki zenginliklerini kayıt altına alarak, bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmak ve toplumda çevre bilinci oluşturmayı sağlamak amacıyla merkezimizin çalışmalarını yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

MAÜ, Herbaryum Merkezinin sadece bitki çeşitliliğini korumakla kalmayıp, aynı zamanda bölgenin biyolojik mirasını tanıtılmasının hedeflediğini söyleyen Özcoşar, yerli ve yabancı bilim insanlarını, taksonomi, sistematik, fizyoloji, anatomi gibi alanlarda çalışan araştırmacıları, bölgede eğitim gören öğrencileri ve öğretmenleri ve bitkilere ilgi duyan tüm kesimleri merkeze davet ederek ekosistemlerin korunmasına yönelik farkındalık oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.

Özcoşar, uluslararası geçerliliği olan merkezin kurulmasında önemli çalışmalar yürüten Doç. Dr. Ferhat Kızılgeçi, Doç. Dr. Fatma Mungan Kılıç, Doç. Dr. Abdullah Dalar ve Dr. Murat Kılıç’a teşekkür ederek bilim ve doğa adına üstlenilen bu sorumluluğu yerine getirmelerinden ötürü kendilerini tebrik ettiğini ifade etti. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
 

  •  


 


8° / 1.7°
  • BIST 100

    9830,56%-0,60
  • DOLAR

    35,15% -0,61
  • EURO

    36,47% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2965,75% -0,56
  • Ç. ALTIN

    4816,07% 0,00