Mardin Artuklu Üniversitesi “Suriye’deki Gelişmeler ve Suriye’nin Geleceği” Panel Serisinin ilkini gerçekleştirdi.
Moderatörlüğünü Mardin Artuklu Üniversitesi Enes Ateş’in yaptığı “Suriye’deki Gelişmeler ve Suriye’nin Geleceği” paneline; Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Ömer Özkızılcık, İbn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Ömer Behram Özdemir ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Dr. Mehmet İhsan Özdemir panelist olarak katıldı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Suriye’deki Gelişmeler ve Suriye’nin Geleceği” panel serisinin ilki, “Aktörler ve Süreçler “ konusu kapsamında değerlendirildi.
Panelde, Suriye savaşına dair önemli değerlendirmeler sunuldu. Suriye’deki çatışma sürecindeki dinamikler, sahadaki aktörlerin stratejileri ve rejimin durumuna ilişkin geniş bir analiz yapıldı.
Suriye’deki çatışma ortamı, sahadaki dengelerin ve aktörlerin stratejik dönüşümlerinin bir yansıması olarak Sahadaki Gerçeklik ve Stratejik Dönüşüm konusuna değinildi.
Suriye rejimin, özellikle 2018 sonrasında, merkezi kontrolü büyük ölçüde yitirdiği ve rejimin, klasik bir devlet organizasyonu olmaktan çıkarak bir tür çete konfederasyonuna dönüşmüştüğü ve kurumların yozlaşması, ordunun dağılması ve etkisizleşmesi, rejimin kontrol edemediği bölgelerde yönetimsel bir boşluk yarattığını ve bu durumun, rejimin artık bütüncül bir devlet yapısını temsil etmediğini gösterdiğine işaret edilerek rejimin çöküşü ve yönetimsel boşluk konusunda değerlendirmeler yapıldı.
Bazı bölgelerde yapılan hazırlıklar yalnızca askeri olarak değil, aynı zamanda altyapı geliştirme, hizmet sunma ve yerel yönetim modellerinin oluşturulması gibi alanlarda da yoğunlaşmış oluğuna değinilerek Suriye’ deki hazırlık süreci ve yönetim kapasitesinin gelişimi ele alındı.
Rejim güçlerinin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde çözülmesi, sahadaki güç dengesinin ne denli kırılgan olduğu durumu, yerel ve uluslararası düzeyde farklı aktörlerin beklentilerini aşmış ve hızlı çöküş süreci sürpriz olarak değerlendirilmiş olduğuna vurgu yapıldı.
Panelde bölgesel ve küresel aktörlerin rolünün büyük olduğuna ilişkin yapılan değerlendirmede; İran ve Rusya’nın desteğiyle rejim güçleri ayakta kalmaya çalışsa da, rejimin askeri kapasitesinin büyük ölçüde dış müdahalelere bağımlı olduğunun anlaşıldığı, bu durumun, sahadaki çatışmaların yalnızca bir iç savaş olmadığını, aynı zamanda bölgesel ve küresel aktörlerin stratejik çıkarlarının yansıması olduğunu göstermekte olduğu belirtildi.
Panelde, devlet dışı aktörler ve savaşın karmaşık yapısına ilişkin önemli noktalara değinilerek, Suriye savaşının yalnızca bir çatışma ortamı değil, aynı zamanda farklı aktörlerin politik, sosyal ve ideolojik mücadeleleriyle şekillenen bir dönüşüm süreci olduğunu ortaya koymakta olduğuna değinildi.
Devlet dışı aktörlerin çeşitliliği ve rolleri, kürt grupların durumu ve siyasal dönüşümü, Nusra cephesi ve HTŞ'nin pragmatik siyaseti, Suriye milli ordusu (SMO) ve yerel yapılar, Suriye’nin geleceğine dair olası senaryolar konuları detaylı şekilde ele alındı.
Suriye savaşına dair değerlendirme yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Suriye’deki İslamcı muhalefetin ana eksenini Müslüman Kardeşler hareketinin oluşturduğunu ifade ederek, Selefi hareketlerin zaman zaman görünürlük kazansa da ana muhalefet ekseninin Müslüman Kardeşler etrafında şekillendiği vurguladı.
Özcoşar, Müslüman Kardeşler hareketinin, son dönemde Mısır’daki gelişmeler ve Hamas meselesi nedeniyle uluslararası ve yerel düzeyde gündeme taşınmaktan kaçınıldığını ifade ederek, bu hareketin Suriye’deki muhalefetin ana dayanak noktası olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Gençlerin bu hareketin tarihsel bağlamını ve Suriye’deki İslamcı muhalefet üzerindeki etkisini anlamaları gerektiğini söyleyen Özcoşar, bu konunun akademik ve sosyolojik olarak incelenmesine öğrencilerin teşvik edilmesini belirtti.
Bu tür tartışmaların devam etmesi gerektiğini belirten Özcoşar, düzenlenen etkinlikte emeği geçen akademisyenlere teşekkür ederek, gelecekte daha kapsamlı oturumlar düzenlenmesi yönündeki temennilerini dile getirdi.
Soru –Cevap faslı ile devam eden panelin sonunda Suriye çalışmaları ile önemli bir tez hazırlayan fakat kısa süre önce akademi dünyasını yasa boğan vefatıyla aramızdan ayrılan Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Merhum Burak Ağalday’a ithaf edildiği belirtildi.,
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN