Birleşmiş milletler verilerine göre 2009 yılında 3.42 milyara ulaşan kent nüfusu 3.41 milyarlık kır nüfusunu geride bıraktı. Kentlerdeki nüfusun büyük bölümü ise büyük metropollerde yaşıyor. Bu durum giderek karmaşıklaşan kentlerin nasıl yönetileceği sorununu gündeme getirirken, doğru ve güncel bilgiye erişim, veri güvenliği ve şeffaflık yerel yönetimlerin temel gündemlerinden biri haline geldi. Kent üzerinde alınan kararların o kentte yaşayan halkla birlikte belirlenen uzun erimli vizyonlar etrafında örgütlenmesi, yine katılımcı kısa erimli karar destek mekanizmalarıyla desteklenen bir işleyişe kavuşması, Türkiye?de yerel yönetimlerin demokratik bir işleyişe kavuşabilmesi olmazsa olmaz öncelikler olarak ortaya çıkıyor.
Kadıköy Belediyesi, 2014 yılında kurumsal Stratejik Plan hazırlanması sürecinden başlayarak bütün uygulamalarında katılımcı karar mekanizmalarının işletilmesini benimseyen bir yaklaşım izledi. Stratejik Planda alınan kararlar içerisinde, bu kararları haritalandırması ve Mekansal Stratejik Plan hazırlaması yönünde Plan Proje Müdürlüğü?ne görevler tanımlandı. Öncelikle hangi verilerin, hangi kurumlardan elde edileceği, nerede depolanacağı ve nasıl güncelleneceğine dair altyapı çalışmaları ile işe koyulduk. Kurum için Mekansal Stratejik Plan çalıştayı düzenleyerek, birimlerde hangi verilerin üretildiği, hangi verilerin kullanıldığı, mükerrer işlemler ve veri paylaşımına ilişkin sorunlar tespit ettik. Verilerin toplanması, elde edilen verilerin düzenlenmesi ve mekanla ilişkilendirilmesi aşamasından sonra, elde edilen verilerden, belirlenen amaçlar doğrultusunda analizler üretildi.
Zaman içerisinde Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan farklı projelerde ve raporda bu süreçte oluşturulan veri ve analizlerden yararlanıldı, talepler doğrultusunda yeni analizler üretildi. Diğer kurumlardan, Kadıköy halkından, öğretmeninden, akademisyeninden, üniversite öğrencisinden gelen veri ve bilgi talepleri bu çalışmalarla karşılandı. Ancak bütün bu sürecin sonunda hedeflenen, Kadıköy ilçesinin geleceğine yönelik kararlar alınırken bilimsel bir altlığın oluşması ve katılımcı bir süreçle bu kararların hayata geçirilmesiydi. Söz konusu kararlar çeşitli mekansal müdahaleler biçiminde olabileceği gibi gelecekte yapılacak yatırımları da içine alan gündelik hayatın her alanını kapsayacak biçimde geniş bir çerçevede ele alındı.
Biliyoruz ki sağlıklı bir katılım süreci, öncelikle kişisel olmayan veriyi toplumun tüm kesimleriyle paylaşarak, bilgiyi kamusallaştırarak ve bilgiye erişimde ki eşitsizliklerin giderilmesiyle mümkün olabilir. Elinizdeki bu dökuman bu amaçla hazırlanmış kentin mevcut durumunu ortaya koyan ve bundan sonraki karar süreçlerinde hem Kadıköy Belediyesine yol gösterecek hem de vatandaşın karar süreçlerine etkin katılımını sağlayacak bir ilk ürün olarak değerlendirilmelidir. İlçe Belediyesi düzeyinde bir ilk olarak hazırlanan bu çalışma, sizlerden gelecek görüşlerle, yeni verilerle, hazırlanacak analizlerle, teknolojik gelişmelere bağlı olarak sürekli güncellenen, gelişen ve yenilenen bir yapıya bürünerek, diliyoruz ki tüm yerel yönetimlere örnek olacaktır.
Raporun tamamını aşağıdaki bağlantıyı kullanarak inceleyebilirsiniz.
http://www.kadikoy.bel.tr/stratejikplan/