Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Binası Restore Edilecek

Bugünlerde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kampüsü olarak aslına uygun hizmet vermeye başlayan Sultan II Abdülhamit döneminde 1894 yılında inşasına başlanmış Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası restore edilecek.

Gündem 4.03.2016 15:38:06 0
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Binası Restore Edilecek

Bugünlerde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kampüsü olarak aslına uygun hizmet vermeye başlayan Sultan II Abdülhamit döneminde 1894 yılında inşasına başlanmış Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası restore edilecek.

2.Abdulhamid’in Hatırası Canlanacak

Sağlık Bilimleri Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Cevdet Erdöl konuyla alakalı yaptığı açıklamada “Ecdadımızın bizlere bıraktığı bu muhteşem eserin çok ciddi bir tadilata ihtiyacı var. Bugüne kadar palyatif tedbirler alınmış ama biz bu sene Kültür Bakanımızla görüştük. Resmi prosedürleri de ben tamamladım. Kültür Bakanlığımızla bir protokol yaparak binayı A’dan Z’ye restore edeceğiz. Bina o kadar enteresan ki içerisinde alt geçitler var. Yüzyıllık tarihi ahşap anfi var.O zamanın tıp talebeleri orada ders görmüşler. Bunların hepsini restore edeceğiz. Biz binayı eğitim yuvasının yanı sıra bir müze ve kütüphane olarak ta kullanmayı düşünüyoruz. Biz burada tarihe sahip çıkmak istiyoruz. Bizler geçmişimize sahip çıkarak geleceğimizi şekillendireceğiz” şeklinde konuştu.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin Tarihçesi

II.Abdülhamid tarafından, tıp fakültesi olarak planlanıp yaptırılan ilk tıp okuludur. Yapımına 1894 yılında başlanmış ve 1903 senesinde tamamlanmıştır. Açılışı, II.Abdülhamit'in doğum günü olan 1903 yılının 6 Kasım Cuma günü gerçekleştirilmiştir.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane adıyla eğitime başlanan binanın mimari tasarımı dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallaur ve Raimondo D'Aronco'ya aittir. Bina Haydarpaşa Askeri Hastanesi ve Selimiye kışlaşı mimari tarzıyla uyum içinde, 80 000 metrekarelik arsa üzerinde inşa edilmiştir. Dört kenarı koridorlarla çevrili dikdörtgen bir iç avlusu ile 24 000 metrekarelik inşaat alanına sahiptir.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 1903-1909 yılları arasında Askeri Tıp Mektebi iken bu tarihten sonra sivil tıp mektebi olarak da hizmet vermiştir. Bünyesinde cerrahhane de barındıran Mekteb-i Tıbbiye- Şahane, botanik bahçesi ve tıbbi bitkileri ile eczacı yetiştirilmesine de katkı sunmuştur. Baytar mektebi binanın hemen civarında kurulmuştur. Karşısında bulunan Haydarpaşa Asker Hastanesi, yeraltı tüneli ve raylı sistem ile Mektep binasıyla bağlantı sağlayarak öğrenciler için eğitim hastanesi olarak kullanılmıştır.

Almanca, Fransızca ve Türkçe dillerinde eğitim yapılan tıp mektebinden ünlü siyaset ve bilim insanları yetişmiştir. 1933-1983 yılları arasında Haydarpaşa lisesi olarak eğitim veren Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1983 yılında Marmara Üniversitesine tahsis edilerek içinde Tıp Fakültesinin de bulunduğu eğitim kampüsü olarak hizmet vermeye devam etmiştir. 2015 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak yeniden kuruluş misyonuna geri dönüp, başta Tıp Fakültesi olmak üzere sağlık alanındaki fakülteleriyle eğitim vermeye hazırlanmaktadır.

ARTUKLU HABER AJANSI


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,50% 0,21
  • EURO

    34,71% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2489,07% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71