Lokman Hekim Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Yandakçı, 40 yaşını geçmiş her 8-10 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü hatırlatarak, bu risk grubunda yer alanların mutlaka hekim kontrolüne başvurmasını tavsiye etti.
Uzm. Dr. Yandakçı, meme kanserinin kadınlarda görülen başlıca üç kanserden birisi olduğunu belirterek, “Kadınlarda en ölümcül seyreden kanserdir. Bu gerçeklere rağmen, erken teşhis kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarıcıdır” dedi.
Ailesinde ve özellikle anne, abla, kardeş gibi birinci derece akrabasında meme kanseri olan bir kadınların mutlaka meme kontrolünden geçmesi gerektiğini anlatan Dr. Yandakçı, şunları söyledi: “40 yaşından itibaren her 8-10 kadında bir meme kanseri görülür. Meme kanserinin en sık görülen belirtisi memede ağrısız, sert, düzensiz bir kitledir. Ayrıca meme başının içeri çekilmesi, koltuk altında kitle oluşumu, memede kızarıklık, şişlik gibi daha nadir belirtiler de görülebilir. Meme kanserleri bu kadar yaygın görülmesine rağmen erken evrede (Evre 1) teşhis edilirse yüksek oranda tam tedavi olur. Ancak hastalık teşhis evresi ilerledikçe hastanın yaşama süresi kısalır. Bu nedenle mutlaka her kadının adet sonrası kendi memesini muayenesi ve 40 yaşından itibaren hiçbir yakınması olmasa bile yılda bir genel cerrahi uzmanı muayenesi, meme ultrasonografisi ve her iki meme mamografisi çekilmesi gerekir. Ailede, birinci derece akrabasında (anne, abla, kardeş gibi) meme kanseri olan bir kadının mutlaka meme kontrolünden geçmesi zorunludur. Bunun dışında nadir olsa da erkeklerde de görülebilecek her türlü meme kitlesinde mutlaka bir genel cerraha başvurulmalıdır.
Kadınlarda her tür meme ağrıları, meme başından özellikle şeffaf veya kanlı akıntı gelmesi, emzirme dışındaki zamanlarda memeden süt gelmesi gibi yakınmaların mutlaka araştırılması gerekir.”
Lokman Hekim Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Yandakçı, meme kanseri riski taşıyanları şöyle sıraladı:
“40 yaşın üzerinde olanlar, anne, teyze ve kız kardeş gibi yakın akrabalarında meme kanseri olanlar, 30 yaşından sonra doğum yapmış olanlar,
hiç çocuk yapmamış olanlar, ideal kiloyu yüzde 40 kadar aşmış olanlar, önceden meme hastalığı geçirmiş olanlar, erken adet görmüş olanlar,
geç menopoza girenler ve tüm hayatları boyunca 30 yıldan daha uzun süre adet görmüş olanlar meme kanseri riski altındadır.”
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA