Ocak 2015 öncesinde emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış kişilere ikramiye farkları ödenecek.
Ocak 2015 öncesinde emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış kişilere ikramiye farkları ödenecek.
7 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla memurların ikramiyesindeki “30 yıllık üst sınır” uygulamasını kaldırmıştı. Mahkeme bu karar sonrasında SGK’ya herhangi bir süre tanımamış ve iptal kararının hemen uygulanması yönünde hüküm vermişti.
Ancak karar geçmişe dönük olarak yürümeyeceği için bu tarihten önce emekli olup 30 yıldan fazla çalışması olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan bazı kişiler SGK’ya dava açmışlardı. Konuyla ilgili hazırlanan kanun taslağı, nihayet Meclis gündemine geldi. Düzenleme sonrasında 30 yılın üzerinde hizmeti olup ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan kişilerin mağduriyeti giderilecek. Bu durumdaki kişilerin ikramiye farklarını alabilmeleri için dava açmalarına da gerek kalmayacak.
Düzenlemenin yasalaşması sonrasında,7 Ocak 2015 öncesinde emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış kişilere ikramiye farkları ödenecek. Ancak bazı emeklilerin başvuru yapması gerekirken, bazılarının başvuru yapmasına gerek bulunmuyor. Diğer yandan, bazı emekliler ikramiye farkı için faiz de alacak. Bu konudaki farklılık, kişilerin Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası SGK’ya başvurmuş olmalarına veya dava açmalarına göre değişiyor.
Anayasa Mahkemesi kararı sonrasındaSGK’ya dava açıp kazanan kişilere ilişkin İdare Mahkemelerinin verdiği kararların, 30 yılın üzerinde hizmeti olan kişilere ödenecek ikramiyenin emekli olunan tarihteki ücret üzerinden ve o günkü koşullara göre hesaplanması gerektiği yönünde olduğu görülüyor. Dolayısıyla, 2010 yılında 40 yıllık hizmeti olan memur emekli olurken, 30 yıl yerine 40 yıl üzerinden ikramiyesi hesaplansaydı ne kadar ikramiye alacaksa, bu rakam bulunacak ve emekli memura ödenecek. Ancak bu rakama 2010 ila 2017 arasında geçen süreye ilişkin Faiz işletilmeyecek. Dolayısıyla, özellikle Türk Lirası’ndan altı sıfır atılmadan önce emekli olmuş kişiler için ödenecek rakamlar çok yüksek olmayacak. Ancak yine de ortaya bir fark çıkacak.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında dava açmış veya SGK’ya dilekçe ile başvurmuş kişiler için durum farklılaşabiliyor.
SGK’ya başvurmamış, dava açmamış kişiler, kanun tasarısı hayata geçtikten sonra 1 yıl içerisinde SGK’ya başvuru yapacaklar. SGK’yı temerrüde düşürmüş olmadıkları için de bu kişilerin ikramiye farklarına herhangi bir faiz işletilmeyecek. İkramiye farkları 7 bin 500 TL’den az ise üç ay içerisinde, fazla ise bir yıl içerisinde farkları ödenecek.
SGK’ya başvurmuş ve “ret” cevabı almış, dava açmamış kişilerin ise fark alabilmeleri için SGK’ya yeniden başvuru yapmaları gerekmeyecek. SGK bu kişilerin başvurularını kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayacak ve ikramiye farklarına faiz işletmeksizin ödemelerini yapacak. Yine ikramiye farkları 7 bin 500 TL’den az ise üç ay içerisinde, fazla ise bir yıl içerisinde farkları ödenecek.
SGK’ya başvurmuş, “ret” cevabı almış, dava açmış kişilerlerin eğer davaları sonuçlanmamışsa, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla davanın konusuz kalması sebebiyle davalar düşecek.
Yargılama giderleri idarenin üzerinde kalacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Diğer yandan, dava açmış kişilerin SGK’ya başvurdukları tarihten itibaren ikramiye farklarına faiz işletilecek.
İkramiye farkının ne kadar olacağı memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak değişecek. Buna karşılık, 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015’e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek olacak. Dolayısıyla, herkes için ikramiye farkı, farklı olacak.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55