Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Vedat Bilgin, hükümetin kamu görevlilerine ilişkin ilk teklifini açıkladı
Milyonlarca kamu görevlisi ve memur emeklisini ilgilendiren 6. Dönem Toplu Sözleşmede hükümet kamu görevlileri için ilk zam teklifini sundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Vedat Bilgin, hükümetin kamu görevlilerine ilişkin ilk teklifini açıkladı.
Memur-Sen’in 2022 yılı için % 21, 2023 yılı için % 17 olmak üzere iki yıl için toplam % 38 artırılması ve ayrıca toplam % 6 refah payı talebine karşın hükümet altı aylık dönemler halinde 2022 için %6+5 2023 için %6+6 ve enflasyon farkı teklifinde bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin konuşmasında ayrıca sözleşmelilerin sorunları ve 3600 ek göstergeyle ilgili de açıklamalarda bulundu.
Bilgin, Memur-Sen’in de en önemli tekliflerinin başında gelen 3600 ek gösterge konusuyla ilgili sunulan teklifi değerli bulduklarını belirterek “3600 meselesinin bu sözleşme sürecinde çözülmesini istiyoruz" dedi.
Bilgin ayrıca sözleşmeli personellerin özlük haklarında iyileştirme yapılmasına da olumlu baktıklarını belirterek bu konuda da memnuniyet üretecek adımlar atılacağını ifade etti.
“Rakamlar Beklentimizi Karşılamıyor”
Hükümetin zam teklifinin ardından Memur-Sen Konfederasyonu ise Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu toplayarak teklifle ilgili istişarelerde bulundu. Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda hükümetin zam teklifi masaya yatırıldı.
Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu İşvereni’nin, Memur-Sen’in teklifinden 18 gün, ilk oturumun gerçekleşmesinden 10 gün sonra teklifini sunduğuna ve bu yönüyle teklifin geç geldiğine vurgu yaparak, “içerik itibariyle ise beklentilerin, olması gerekenin, adalet eşiğinin uzağında tekliflerle karşılaştık. Kamu işvereni, maaş ve ücretlere 2022’de %5+%6, 2023’de %6+%6 olmak üzere toplamda iki yıllık 23 puanlık bir artış önerdi. Bunun dışında somut, hesaplanabilir, tarihi, içeriği, kapsamı, uygulama süreci bilinir ya da öngörülebilir bir teklif sunmadı. Sayın Bakan tarafından ifade edilen teklif içeriğinde; ek gösterge, sözleşmeli personel, refah payı gibi bizim tekliflerimizde yer alan ana konularla ilgili müzakere etme eğilimi hissettirecek bir netlik ne yazık ki söz konusu değildir” diye konuştu.
Yalçın, 26 Temmuz’da iletilen Genel Toplu Sözleşme metni içeriğinde yer alan birçok konuya bakanlığın kendilerine olumlu veya olumsuz bir beyanda bulunmadığını belirterek, “ Genel toplu sözleşme tekliflerinin tasnifi ve müzakeresi noktasında da hem kurumların ve bürokratların hem de Sayın Bakanın toplu sözleşme tekliflerimizle ilgili içerik, maliyet ve mahiyet yönüyle yeterince bilgi sahibi olduğu da ortak kanaatimizdir. Ayrıca, kamu işvereni teklifinde toplu sözleşme sürecinin diğer önemli ayağını oluşturan hizmet kollarıyla ilgili bir bölüm, hüküm ve teklif de bulunmamaktadır. Bu tablo, kamu görevlilerinin beklentilerini ve haklı taleplerini yansıtan toplu sözleşme tekliflerimizin karşılığında işveren tarafından ortaya konması gereken iradenin henüz tam olarak ifade edilmediği kanaati oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Kamu İşvereninin Teklifi Müzakere Aşamasını Başlatmaktan Uzaktır”
Bugün sunulan teklifin toplu pazarlığın başlamasını sağlayacak nitelikte olmadığı gerçeğiyle birlikte kamu işevereninin müzakere başlatacak yeni bir teklif hazırlaması gerektiğini söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu bakış açısıyla teklif oturumu sonrasında kamuoyuna yaptığımız açıklamada; teklife ilişkin değerlendirmeler yanında teşkilatımızın konuya bakışını, örgütlü güç kapasitemizin bugünden sonraki aşamada sürece nasıl etki edeceğini, Türkiye’nin 81 ilindeki teşkilatlarımızın ve üyelerimizin konuya bakışını ortaya koyacak sürecin nasıl işletileceğini, belirlemek noktasında Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzu toplayacağımızı ve kurulca alınacak kararların duyurularak süreci yönetip yönlendireceğimizi ifade etmiştik. Bu kapsamda teklif sonrası Genel Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz Genişletilmiş Başkanlar Kurulu ve akabindeki başkanlar kurulu toplantısı ile toplu sözleşme sürecinde gelinen nokta ve bundan sonraki aşamaya dair yapılacaklara ilişkin kararlara varılmıştır” dedi.
Yalçın’ın paylaştığı Memur-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’ndan çıkan kararlar ise şu şekilde oluştu.
1- Kamu işvereni tarafından sunulan teklif kamu görevlilerinin haklı beklentilerini karşılamaktan da müzakere-pazarlık aşamasını başlatmaktan da uzaktır. Bu nedenle kamu işvereni 6. Dönem Toplu Sözleşmenin pazarlık aşamasını başlatmayı gerektirecek yeni bir teklifi en kısa sürede ve en geç Pazartesi gününe kadar bizimle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır.
2- Toplu sözleşme müzakerelerinin genel toplu sözleşmeye ilişkin bölümü kapsamında 22 Ağustos’a kadar oturum yapılması için kamu işveren tarafı istek ve iradesini ortaya koymalıdır.
3- Bugün masaya sunulan kamu işveren teklifinin içerdiği;
a) Artış oranları yükseltilmeli,
b) Ek gösterge, sözleşmeliler ve refah payı başlıklarına ilişkin olumlu tutum devam ettirilmeli, kapsam ve takvim belirsizlikleri giderilmeli, teklif netleştirilmeli,
c) Genel toplu sözleşmeye dair tekliflerimizde yer alan diğer konu (seyyanen zam, aile yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi, dini bayram ikramiyesi, ek ödeme, özel hizmet tazminatı vb.) başlıklarının cevapsız bırakılması durumu fark edilmeli, bu konularda kamu işvereni masaya müzakere temelli teklifler getirmeli,
d) Toplu sözleşmenin hizmet kollarına ilişkin bölümü kapsamında devam edecek müzakerelerde genel toplu sözleşme teklifindeki hata yapılmamalı, teklif içerikleri net ve somut olmalıdır.
4- Kamu işvereninin 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde gelinen noktada ürettiği belirsizliğin ifadesi ve tekliflerimize yönelik olumlu bakış ve yakınlaşma iradesi oluşturma daveti içerecek biçimde Cuma günü Türkiye genelinde mevcut teklifin yetersizliğini ve yeni teklif sunulması gereğini içerecek davet temelli bir kamuoyu açıklaması yapılması, (Orman yangınları ve sel felaketlerinin yaşandığı illerde basın bildirisi paylaşılacak, diğer illerde basın toplantısı yapılacaktır.
5- 81 il temsilcimiz Ankara’ya çağrılarak Cumartesi günü teşkilatın konuya bakışını ve bundan sonraki aşamada Memur-Sen’in sergileyeceği tavrı tartışılacak ve bu çerçevede süreci hızlandıracak, işveren tarafında uzlaşma motivasyonunu artıracak, bu amaçla yeni ve adil teklif yapılmasını sağlayacak eylem tercihlerinin tartışılması,
kararlarını almıştır.
ARTUKLU HABER AJANSI