MENOPOZ ARTIK KADINLARIN KORKULU RÜYASI OLMAYACAK

40 yaşını aşkın kadınların korkulu rüyası menopoz artık kâbus olmaktan çıkıyor. Lokman Hekim Etlik ve Ankara Hastaneleri'nde menopozlu kadınlara özel hizmet veren Menopoz Tanı ve Tedavi Merkezi hizmete açıldı.

Sağlık 3.02.2015 11:44:51 0
MENOPOZ ARTIK KADINLARIN KORKULU RÜYASI OLMAYACAK

40 yaşını aşkın kadınların korkulu rüyası menopoz artık kâbus olmaktan çıkıyor. Lokman Hekim Etlik ve Ankara Hastaneleri’nde menopozlu kadınlara özel hizmet veren Menopoz Tanı ve Tedavi Merkezi hizmete açıldı.

Uzman ekiplerin görev yaptığı Lokman Hekim Menopoz Tanı ve Tedavi Merkezi’nde menopoza giren kadınların bu süreci en sıkıntısız ve sağlıklı bir şekilde atlatmalarına yardımcı olunuyor. Menopoz Tanı ve Tedavi Merkezi’nde görev yapan uzmanlar ayrıca düzenledikleri eğitim toplantılarıyla kadınları menopoza karşı bilgilendiriyor.

 

MENOPOZ NEDİR?

Kadının adetlerinin kesilmesi olarak tarif edebileceğimiz menopoz latince ‘menses’ yani adetin pause yani durması anlamındadır. Tarihin en eski çağlarından beri menopoz, 40’lı yaşlardan sonra görülmektedir. Ortalama menopoz yaşı asırlar boyunca ilginç bir şekilde 48 ile 52 yaşlar arasında yoğunlaşmıştır ve bu yaş ortalaması değişmemektedir. Menopozun 35 yaşından erken olduğu durumlara ‘erken menopoz’ adı veriliyor.

Menopozun 55 yaşından sonra da olmamasının rahim kanserini arttırıcı bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Dolayısı ile menopoza çok erken girmek kadar çok geç girmek de sağlık açısından sakıncalıdır.
Menopoz bir hastalık değildir. Menopoz ergenlik gibi, doğurganlık gibi kadın vücudunun doğal bir işlemidir.

 MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Adet kesilmesi, ateş basması, gece terlemesi.
Ortalama insan ömrü uzadığı için kadınlar artık ömürlerinin üçte birini menopozda geçirmektedir. Menopoz, yumurtalıkların çalışmasının durması ve kadınlık hormonu östrojenin salgılanmasının kesilmesidir.
Adet kesildiği gibi östrojenin eksilmesiyle birlikte kemiklerde yavaş yavaş erime başlar. Ateş basma, ter, gece uykusuzlukları, psikolojik sorunlar, cinsel sorunlar gibi sıkıntılar yaşanabilir.
İdrar yollarında sık çıkma, idrar zoru ve idrar kaçırma gibi sorunlara daha sık rastlarız.
Aynı zamanda kadınlarda kalp ve damar hastalıkları da menopoza girdikten sonraki yıllarda daha sık görülmektedir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 
 
 

25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10320,00%1,59
  • DOLAR

    32,24% -0,03
  • EURO

    35,03% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2467,52% 0,07
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00