Tarih: 25.05.2016 12:42

MERSİN BAROSU ARAPÇA TABELALAR KONUSUNDA YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Facebook Twitter Linked-in

Mersin Barosu Başkanlığı’ndan, belediyelere; “Arapça tabela uyarısı” geldi! Harf devriminin 88’inci yılında Mersin’de yaşanan Arapça tabela kirliliği için yetkililer göreve çağrıldı.

Suriye’de savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriye başta olmak üzere Arap sığınmacılar tarafından açılan işyerlerinin yarattığı Arapça tabela kirliliği giderek artıyor! Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen tarafından, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 13 ilçe belediyesi yönetimine gönderilen yazı ile “Arapça tabela uyarısı” yapıldı. Antmen, harf devriminin 88’inci yılında Mersin’de yaşanan Arapça tabela kirliliğinin önlenmesi için yetkilileri göreve çağırdı. 

“TÜRKİYE DEVLETİ’NİN RESMİ DİLİ TÜRKÇE’DİR”
Büyükşehir, Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mezitli, Mut, Silifke, Tarsus, Toroslar, Yenişehir Belediye Başkanlığı’na ayrı ayrı yazı gönderen Antmen, “Mersin’imizin yoğun Suriyeli sığınmacı göçü aldığı malumunuz olup, gerek Suriye vatandaşları tarafından açılan işyerlerinde ve gerekse de Suriye vatandaşı olmadığı halde işyeri açan bir kısım esnafımız tarafından işyeri tabela ve vitrinlerinde Türkçe yerine Arapça harfleri ile Arapça unvan, yazı ve reklamları kullanıldığı görülmektedir. 
Anayasa’mızın 3.maddesi gereğince Türkiye Devleti’nin resmi dili Türkçe’dir.
Keza; 1.11.1928 tarih ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’un 2.maddesi gereğince ‘Bu Kanunun neşri tarihinden itibaren Devletin bütün daire ve müesseselerinde ve bilcümle şirket, cemiyet ve hususi müesseselerde Türk harfleriyle yazılmış olan yazıların kabulü ve muameleye konulması mecburidir’ denmektedir. Keza, bu Kanun Anayasa’mızın 174 maddesi ile koruma altına da alınmıştır.
3.7.2005 tarih ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 15.maddesinin (n) bendi gereğince ‘Reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmek’ belediyelerin yetkisi altındadır.

EGEMENLİĞİN GÖSTERGESİ DİLDİR
Bir ülkenin egemenlik alametlerinden en önemlisi resmi dilidir. Bu itibarla belediyelerimiz sınırları içinde işyerlerinin Arap harfleri ile ve Arapça olarak tabela, vitrin yazıları gibi reklam materyali kullanmasının önlenmesini; işyeri açma izinleri verilirken bu hususa da dikkat edilmesi gereğini hatırlatmak gerekmiştir.
Avukatlık Kanunu’nun 76.ve 95.maddelerinin Barolara verdiği hukukun üstünlüğü ilkesini savunmak ve korumak görevimiz gereğince talep ederiz” dedi. 

 

ARTUKLU  HABER AJANSI-MERSİN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —