MERSİN BAROSUNDAN ``ZORUNLU İSKAN`` ÇAĞRISI

Türkiye?de yaşam alanlarından zorla göç ettirilen kişilerin geri dönüşleri için çağrı yapan Baro Başkanı Antmen, mağduriyetlerin giderilmesi ve atılması gereken adımlar için siyasilere ve idarecilere çağrı yaptı.

17.06.2015 15:34:24 0
MERSİN BAROSUNDAN ``ZORUNLU İSKAN`` ÇAĞRISI

 

Türkiye’de yaşam alanlarından zorla göç ettirilen kişilerin geri dönüşleri için çağrı yapan Baro Başkanı Antmen, mağduriyetlerin giderilmesi ve atılması gereken adımlar için siyasilere ve idarecilere çağrı yaptı.

 

14 Haziran 1934’te uygulamaya konulan Mecburi İskan Kanunu’nun geçmişten günümüze yarattığı sonuçlara dikkat çeken Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, yerinden edilen yurttaşların kendi topraklarına yasal güvenceler kapsamında geri dönüşlerinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Zorunlu göçler kültürel asimilasyona, ruhsal çöküntülere ve önemli ekonomik kayıplara ve en önemlisi de haksızlıklara neden oldu” dedi.

1980 askeri darbesi ile kanunun etkinlerini sürdürdüğünü ve terörle mücadele kapsamında OHAL uygulamaları ile de tavan yaptığını aktaran Antmen, günümüze kadar milyonlarca insanın etkilendiği mecburi iskânların yarattığı sorunların çözümü için yetkilileri adım atmaya çağırdı.

MİLYONLARCA İNSAN ETKİLENDİ

“Köye ve mezraların zorla boşaltılması sürecinde uluslar arası insan hakları sözleşmelerinin hükümleri, temel ilkeler ihlal edilmiş, zorla yerlerinden edilen kişiler kendi kaderleri ile baş başa bırakılmıştır” diyen Başkan Antmen, “Milyonlarca insanın uluslar arası sözleşmeler ve Anayasa ise güvence altına alınan; can ve mal güvenliği, konut dokunulmazlığı,seyahat özgürlüğü, işkence ve kötü muameleye karşı korunma hakları ihlal edilerek insanlık suçu işlenmiş, onarılması mümkün olmayan pek çok hak kaybına yol açmıştır. Zorla yerlerinden edilen insanlar gittikleri yerlerde birçok ayrımcılığa maruz kalmışlardır. Sorunun artık göz ardı edilemez boyutlara ulaşması, yaşam hakkından başlayarak, mülksüzleştirme, ayrımcılık gibi pek çok hak ihlalinin ulusal ve uluslar arası dillendirilmesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) adaylık süreci gibi dinamiklerin etkisiyle hükümetler sorunun çözümüne ilişkin mekanizmalar geliştirmek zorunda kalmıştır. Fakat bu mekanizmalar sorunu çözmek yerine daha da karmaşık bir hal almasına neden olmuş, bu bağlamda yapılan yasal düzenlemeler mağdurların ihlal edilen haklarının tazminini sağlaşamamıştır.

NE YAPILMALI?

Zorla yerinden etme sorununun çözümü için Çözüm Süreci sürdürülmeli, koruculuk sistemi kaldırılmalı, yaşanan tüm hak ihlallerinin ortaya çıkarılması için Hakikatleri Araştırma Komisyonları kurulması, bu komisyonlara sivil toplum kuruluşlarının dahil edilmesi, zorla yerinden edilen insanların zararlarını tazmin edecek ve insani koşullarda geri dönüş olanaklarını yaratacak yeni bir yasa hazırlamaya, bu yasanın hazırlık sürecinde başta yerinden edilme konusunda çalışma yapan uluslar arası kuruluşlar olmak üzere akademisyenler, meslek örgütleri, insan hakları kuruluşları, kadın ve çocuk örgütleri ile etkili danışma süreçleri yürütülmelidir. Ayrıca boşaltılmış köy ve mezralar etrafında mayın ve çatışma artığı patlayıcı taraması yapılması, köye geri dönüşlere engel olan doğa katliamlarının durdurulması öncelikli olarak ele alınmalıdır” diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04