Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası?nın (MTSO) işbirliğinde düzenlenecek ?2017?ye girerken Mersin?den Irak?a bakış? konulu konferans gerçekleşti.
Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) işbirliğinde düzenlenecek “2017’ye girerken Mersin’den Irak’a bakış” konulu konferans gerçekleşti.
Dünya Bakliyatçılar Konfederasyonu Başkanı, Arbel Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Arslan’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansa konuşmacı olarak Irak Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Hisham Al Alawi ile Toros Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Özer katıldı.
Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, açılış konuşmasında; Irak ile Türkiye arasındaki dostluğa vurgu yaptı. İki ülkenin geçmişte aynı imparatorluk çatısı altında yaşadığına işaret eden Kılıç, “Mezopotamya coğrafyasında jeo stratejik konumu, ülkemize yakınlığı, Dicle ve Fırat’ın suladığı Basra Körfezi’ne bağlanan Irak, ülkemiz için aynı zamanda önemli bir ortaktır. Özellikle 1979’dan buyana yaşanan savaş, işgal, çatışma ve trajediler, Iraklı kardeşlerimizi hak ettikleri sosyo ekonomik kalkınma ve ilerlemeden mahrum bırakmıştır. Bir zamanlar önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Irak, bugün her türlü alanda alt yapı ve çalışmalara gereksinim duymakta olup, ülkemizin deneyim, hizmet ve bilgi birikiminden yararlanmayı arzulamaktadır” dedi.
İHRACATÇILAR ÖDÜLLENDİRİLECEK
17 Mayıs 2012 tarihinde Mersin’de kurulan TISİAD’ın çalışmalarını da anlatan Kılıç, Türkiye ile Irak arasında ticari, sosyo ekonomik, kültürel ilişkilerin artırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki süreçte, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır gibi Irak ile ticaretin yoğun olduğu illerde temsilcilik çalışmalarımız devam edecek. Türkiye’de olduğu gibi Irak ayağımız da güçlü. Irak bizim için çok önemli bir ülke. Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke. Yaşanan sıkıntılar dolayısıyla ihracatımızda düşüş yaşandı. Eskiden 2 bin 300 araç Irak’a giriş yaparken, bu rakam binin altına düştü.”
Kılıç, müteahhitlik hizmetlerinde de Türkmenistan’dan sonra ikinci sırada Irak’ın yer aldığı bilgisini verdi.
Önümüzdeki dönem yapmayı planladıkları projeleri de anlatan Kılıç, “Irak’ın 18 vilayetinden iş adamları ve bürokratlarının davetli olacağı bir iş zirvesi planlıyoruz. Bağdat’ın güneyindeki illere de iş zirvesi planlıyoruz. Tanıtım günlerini Irak’ta yapmak istiyoruz. Mersin’in sanayisini, turizmini, tarımını, markalarını buralarda tanıtalım ki bağlantılar kurulsun, ticaret dönüşsün. Üyesi olduğumuz, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyelerinin de katılacağı bir Irak ticaret heyeti de planlıyoruz. Irak’ın sanayi odaları ve borsa başkanlarını Mersin’e davet etmeyi planlıyoruz. Irak’a en fazla ihracat yapan 10 firmaya, Irak’ın Türkiye’den ithalat yapan 5 firmasına, Türkiye’nin Irak’ta müteahhitlik yapan 5 firmasına ödül vermeyi planlıyoruz.”
“GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜİSTİYORUZ”
Büyükelçiden isteklerini de sıralayan Kılıç, “Irak’ta yapılan iki tane ek köprü var. Bu ek köprülerin bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. Irak’a açılması gündemde olan 5 yeni kapının bir an önce faaliyete girmesini bekliyoruz. Türkiye plakalı araçlarımız sadece Kuzey Irak’a gidebiliyor. Araçlarımızın aşağı inmesini istiyoruz. Irak güzergahının açılmasını, uçak seferlerinin başlamasını istiyoruz. Alınan ikinci vergi ihracatçımızı çok etkiliyor. İhracatımız 5 milyon doların altına düştü. Türkiye’ye girişlerde Türk iş adamlarına geçiş üstünlüğü istiyoruz. Güvenlik sorunları var. Bu konuda da destek ve katkı bekliyoruz. Iraklı, iş adamlarının Türkiye’ye gelişinde vize kolaylığı bekliyoruz” dedi.
MERSİN’N BÜYÜME SEBEBİ IRAK
Mersin için Irak’ın önemine vurgu yapan Dünya Bakliyatçılar Konfederasyonu Başkanı, Arbel Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Arslan da Mersin’in büyüme sebebinin Irak olduğunu söyledi. Arslan, siyaset ile ticaretin karışmaması gerektiğini söyledi.
KAVGA İLE PARA BİRBİRİNİ SEVMEZ
Toros Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Özer ise, Irak ile Türkiye ilişkilerinin tarihsel ilişkisi hakkında bilgi verdi. Kavga ile paranın birbirini sevmediğine vurgu yapan Prof. Dr Özer, emperyalist ülkelerin Ortadoğu ile neden çok fazla ilgilendiğini anlattı.
Prof. Dr Özer, “Ortadoğu, dünyanın kalbi. Dünyayı tasarımlamak isteyenler kalbine müdahale ediyor. Ortadoğu, uygarlığın merkezinin başlangıcı” dedi.
Mersin’in zenginliğinin temelinde Irak’a yapılan ihracatın olduğuna işaret eden Prof. Dr Özer, “Irak, önemli bir kapı iken; ihracatımız yarı yarıya düşmüştür. Bu Mersin’in ve Türkiye’nin ekonomisinin ne kadar etkilendiğini gösteriyor. En önemlisi istikrar. Ekonomik istikrar için siyasi istikrar gereklidir. Siyasi istikrarın temel koşulu, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarına saygıdır. Bunlar aynı zamanda paranın güvencesidir” diye konuştu.
DAEŞ TİCARETİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Mersin ziyaretinin uzun sürecek ilişiklerin başlangıcı olmasını dileyen Irak Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Hisham Al Alawi de Mersin’in önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:
“Aramızdaki ilişkiler, tarihi, kültürel temellere dayanmaktadır. İki ülke arasında anlaşmalar yapıldı. Anlaşmalar sayesinde ticari ilişkiler 950 bin dolar iken 2013’te bu 13 milyar dolara kadar çıktı. Böyle bir gelişme ne başka bir komşuyla ne de dünyanın başka ülkeleri ile meydana gelmiştir. Son iki yıldır ticari hacimde bir düşme oldu. Bununla ilgili birçok sebep var. Bunlardan biri petrol fiyatlarının düşmesi. DAEŞ’in Irak’ın bazı bölgelerine girmesi ticari ilişkilere zarar vermiştir. Güvenlik sorunlarına neden olmuştur. Bu da mali olarak ülkemizi çok etkilemiştir. İki ülke arasında tansiyon ortaya çıktı. İki ülke arasında sorunu tedavi etmek için uğraşmaya başladık ve çok şükür büyük başarı sağladık. Hükümetler arasındaki ilişkilere ihtiyacımız var. Bu ziyaret inşallah bunun oluşmasına katkı sunacak. Petrol fiyatlarının yükselmesini bekliyoruz. DAEŞ’ten kurtulmak için yol kat ettik. Biz askeri gücümüze DAEŞ’i çıkaracakları konusunda güveniyoruz. Önümüzdeki sene iki ülke arasında hem ticari hem siyasi daha iyi şeyler olacağını bekliyorum. Ticari ve siyasi ilişkilerin bozulmasına neden olan şeylerin düzeleceğinden dolayı eskisi gibi olmasını bekliyoruz. Bu sebeple birlikte çok iş yapacağız. Ankara’da atacağım adımlarla ilgili hazırlıklarımız var. İllere olan ziyaretlerimiz, ticaret odalarıyla görüşmelerimiz devam edecek. Hedefimize ulaşmamız için hem hükümetle hem de bu tür özel sektörlerin organizasyonlarını sürdürmemiz gerekiyor. Bu ziyaretler tecrübe paylaşımlarına katkı sağlayacaktır. Sizin sanayi üretimini başardığınız gibi, Irak’ta elindeki toprak ve imkanları ile bunu başarabilecektir.
. Bu aynı zamanda Türkiye’nin de avantajı ve çıkarınadır. İki halk arasındaki ilişkiler sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Gördüğüm kadarıyla sizin çok imkanlarınız var. İnşallah beraber yardımlaşacağız. Mersin’e benzediği için özellikle Basra’yı cesaretlendireceğiz. Bu da iki il arasındaki ticareti geliştirecek. Sınır kapısındaki problemler, ürünlerin taşınmasını kolaylaştırmak bunlar çözülebilecek problemler. Bu ziyaret sorunların çözümünü kolaylaştıracak. Sınır kapılarının artması her iki ülke çıkarına olacaktır. İşleri düzeltme konusunda hem ciddiyiz hem de hevesliyiz. Önümüzdeki sene bunun sonuçlarını göreceğiz.”
Büyükelçi Alawi, ilişkilerin geliştirilmesi, terörün engellenmesi için bölgedeki tüm komşuların birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00