MERSİN`DE TEKNOLOJİ MASAYA YATIRILIYOR

Hayatın vazgeçilmesi haline gelen teknoloji ile artan elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri, korunma ve hukuksal mücadele boyutunun ele alınacağı EMANET 2015 Sempozyumu için geri sayım başladı.

6.11.2015 14:38:27 0
MERSİN`DE TEKNOLOJİ MASAYA YATIRILIYOR

Hayatın vazgeçilmesi haline gelen teknoloji ile artan elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri, korunma ve hukuksal mücadele boyutunun ele alınacağı EMANET 2015 Sempozyumu için geri sayım başladı.

Mersin’de, 13-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Yenişehir Belediyesi, Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası ve Mersin Barosu işbirliğiyle düzenlenecek “3. Elektro Manyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu (EMANET 2015)” ile ilgili Düzenleme Komitesi, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya; Mersin Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Caner Özdemir, Yenişehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürü Nuran Kurtuluş, EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ve Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan katıldı.

SAĞLIKLI YARINLAR İÇİN…

Mersin ve Toros Üniversiteleri ile TÜBİTAK'ın desteğiyle düzenlenen sempozyum ile ilgili ilk bilgilendirmeyi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Caner Özdemir yaptı. Ortak basın açıklamasını okuyan Özdemir, elektromanyetik alanların çevre ve sağlık üzerindeki etkileri ve hukuki yaklaşımlar konulu “EMANET 2015” sempozyumunun “Sağlıklı Yarınlar İçin Emanet 2015” sloganıyla düzenlendiğinin altını çizdi.

Mersin’in, 2011 ve 2013 yıllarında İstanbul’da düzenlenen elektromanyetik alanlar ve etkileri sempozyumunun bu yıl ki ev sahibi olmasının önemine de değinen Özdemir, EMO Mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası, Mersin Barosu ve Mersin Yenişehir Belediyesi’nin birlikte düzenleyeceği EMANET 2015 Sempozyumu’nun 13-14-15 Kasım 2015 tarihlerinde Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacağını ve tüm halka açık olup, katılımın ücretsiz olacağını söyledi.

58 BİLDİRİ ELE ALINACAK

EMANET 2015 sempozyumu kapsamında; elektromanyetik alanların çevre ve sağlık üzerindeki etkileri, yeni teknolojiler ve bizi bekleyen tehlikeler, elektromanyetik alanların çocuk sağlığı üzerine etkileri, baz istasyonları ve her türlü alıcı ve vericilerin sağlık ve hukuk açısından değerlendirmeleri konularında 4 adet panel gerçekleştirileceğini aktaran Prof. Dr. Caner Özdemir, “Ayrıca sempozyuma; elektromanyetik alan benzetimi ve modellemesi, elektromanyetik alan ölçümü, ısıl ve ısıl olmayan mekanizmalar, elektromanyetik alan ve ışıma çalışmaları için insan vücudunun modellenmesi, elektromanyetik alanların  çocuk sağlığı ve psikolojisindeki etkileri, ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemeler ve uygulamalar, elektromanyetik alanlar hakkında ulusal mevzuatlarda yaşananlar ve sonuçlar ile ilgili gönderilen 58 bildiri ele alınacaktır. Gönderilen bildiriler sempozyum bilim kurulu tarafından titiz bir incelemeye tabi tutulmuş olup, sonuç itibari ile 41 adet sözlü bildiri, 16 adet çağrılı bildiri, 23 adet poster bildirinin sunulacağı bir oturum düzenlenecektir.

“ÇOCUKLAR VE GENÇLER UNUTULMADI”

Kamu yararı gözetilerek hazırlanan bu sempozyumda çocuklar ve gençler de unutulmamıştır. Sempozyum süresince çocuklara yönelik mini atölye çalışmaları yapılacak; ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin ücretsiz katılabileceği elektromanyetik alanlar konulu resim ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecektir. Türkiye’de 3’üncüsü, Mersin’de ise ilk kez düzenlenecek olan EMANET 2015 Sempozyumu’na ABD senatosu, Finlandiya Parlamentosu, ABD Ulusal Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü gibi birçok kurum ve organizasyon tarafından tanınan moleküler biyoloji hücre biyolojisi ve prometik alanında önemli araştırmaları olan Dr. Dariusz Leszczynski de konuşmacı olarak katılacak olup ayrıca yurdumuzun dört bir yanındaki üniversitelerden konusunda uzman çok değerli bilim insanları sempozyuma katılacaktır. Tüm halkımızın sempozyumumuza bekliyoruz” dedi.

“ELEKTROMANYETİK DALGALANMA ARTIYOR”

Anadolu’da da elektromanyetik etkiler ile ilgili farkındalığın oluşturulması için bu tür etkinliklerin yapılmasının öneminin büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Caner Özdemir, “Bu konudaki bilgi kirliliğini önlemek, halkın daha anlaşılabilir bilgiye uzman bilim insanları tarafından sahip olması, bu konudaki çalışmaları ve güncel gelişmeleri paylaşmak için bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz” dedi.

Ayrıca günümüzde özellikle cep telefonlarının elektromanyetik alan yayma konusunda önemli bir etken olduğunu ancak sadece cep telefonları değil televizyondan saç kurutma makinesine akıllı saatlerden giyilebilir teknolojik cihazlara kadar, teknolojinin hayatın önemli bir parçası haline geldiğini işaret eden Özdemir, özellikle kablosuz iletişimin artması ile havadaki elektromanyetik dalgalanmanın da giderek arttığını kaydetti. Tüm bu teknolojik kuşatmanın etkileri konusunda ise yeterli bilince sahip olunmadığını işaret eden Özdemir, “İşte bu sempozyum ile elektromanyetik alanların; biyolojik, dokusal ve psikolojik etkilerini masaya yatıracağız” dedi.

İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ İLE İLGİLİ HUKUKSAL MÜCADELE ARTTI

Öte yandan teknolojik cihazlarla artan elektromanyetik alanların insan sağlığına etkilerinin hukuksal mücadelesinde de önemli gelişmeler yaşandığını söyleyen Özdemir, birçok hukuki davaya konu olan baz istasyonları ve buna benzer elektromanyetik yayan vericiler ile ilgili bilirkişi olarak görev aldıklarını ve avukatların da bu davalarda görev yaptığını anımsatarak, yaşanan son gelişmelerin ve alınan son kararların da bu sempozyumda masaya yatırılacağını bildirdi.

Mersin'de düzenlenecek EMANET Sempozyumu’nun en önemli odağından birinin de elektromanyetik alanların, çocuk sağlığı ve psikolojisine etkilerinin ele alınması olduğunu dil getiren Özdemir, “Bu konuda da bildiriler sunulacak ve halkın bilinçlenmesine önemli bir katkı sağlanmış olacak” dedi,

TEKNOLOJİNİN ETKİLERİNİ BİLİM İNSANLARI ANLATACAK

Sempozyum ile ilgili söz alan EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar da, teknolojik gelişmelerin yaşamın her alanına girdiğini ancak yarattığı etkilerin yeterince tartışılmadığını aktardı. “Kullandığımız teknolojinin insan sağlığına etkilerini, kamuoyuyla paylaşarak, insanların bu cihazları kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilim insanlarından öğrenmesini istedik” diyen Atar, dünyada aşırı derecede bir frekans kirliliği yaşandığını, ve bu durumun Anadolu’da yeteri kadar tartışılmadığını, bu nedenle bu sempozyumun burada düzenlenmesinin öneminin büyük olduğunu belirtti.

“Teknolojik tüm cihazlar insan yaşamını kolaylaştırmak için hayatımıza giriyor ama zararlı noktaları da var” diyen Atar, “Teknolojik cihazları kullanmayalım demiyoruz, kullanalım ama nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve bu işin hukuksal boyutunu da bilelim. Örneğin Baz istasyonlarının sayısının çok olması önemli değil. Önemli olan gücüdür. Gücü yüksek sayısı az baz istasyonları aslında insan sağlını daha çok etkilemektedir. Öte yandan bu tür istasyonlardan ziyade kendi kullandığımız teknolojik cihazların bize etkisi daha fazladır. Bu tür alet ve cihazların yaydığı elektromanyetik alanlara karşı kendimizi korumalıyız” dedi.

YAŞAM HAKKI İÇİN AVUKATLARDAN TAM DESTEK

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen de, Mersin’in böylesine önemli bir konuda ulusal çapta bir sempozyuma ev sahipliği yapmasının gurur ve heyecan verici olduğunu kaydetti. Baronun, avukatların neden bu işin içinde yer aldığına dair bir bilgilendirme yapan Başkan Antmen, “Elektromanyetik alanların sağlığa etkileri son derece önemlidir. Ve biz hukukçular için yaşam hakkı, insansının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vazgeçilemez haklardandır. İşte biz Mersin Barosu olarak Mesleğimizin bizlere yüklediği sorumluluk gereği; insanın yaşam hakkını savunmak için bu sempozyumun içerisinde yer aldık. Sempozyumu gerçekleştirdikten sonra sonuçlarını hep birlikte ulusal bazda yayacak ve bilinçlenmeye katkı sağlamış olacağız” dedi.

TEKNOLOJİ İNSAN SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

Son olarak söz alan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ise EMANET 2015 Sempozyumu’nun en büyük özelliğinin hem yerel yönetimlerin hem üniversitelerin hem de sivil toplum kuruluşlarının güç birliği oluşturarak yapılması olduğunu dile getirdi.

“Elektromanyetik alanlar; meslek alanımız açısından çok önemli bir durum” diyen Uğurhan, elektromanyetik alanların yarattığı tehdidin direkt olarak insan sağlığını etkilediğini söyledi. “Teknoloji gereklidir ama ne kadar gerekli işte bu sempozyumda en çok bunu tartışacağız” diyen Uğurhan, “Adeta tüketim çılgınlığı yaşıyoruz, 6 ayda bir cep telefonu değiştiriyoruz. Teknoloji mahkumiyeti yaşıyor gibiyiz ancak asıl mahkumiyet bunların sağlımız üzerindeki etkileri. Hastalandığımızda iş gücü kaybından, bu hastalığın yaşamımıza getirdiği diğer yükler ile maliyet çok ağır oluyor. İşte tüm bunları konuşmak için Mersinlilerin bu sempozyumun farkına varmasını ve salonları doldurmasını bekliyoruz” dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00