Mersin alış-veriş turizmiyle kazanacak

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'tan Mersin'e düzenlenecek alış veriş turlarıyla hem Türkiye'nin hem de Mersin'in kazanacağını söyledi.

Gündem 28.08.2013 17:14:31 0
Mersin alış-veriş turizmiyle kazanacak

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Irak’tan Mersin’e düzenlenecek alış veriş turlarıyla hem Türkiye’nin hem de Mersin’in kazanacağını söyledi. 

 

 

Genel Merkezi Mersin’de bulunan Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Yönetimi, Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Adem Erol’u ziyaret etti. Ziyarette TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç’a Başkan Yardımcısı Cavidan Demirağ, Genel Sayman Şeyhmus Kayar ile yönetim kurulu üyeleri Habip Kamış, İbrahim Özçelik ve Zahir Irmak da eşlik etti.

 

“TÜRKİYE IRAK’TA DAHA FAZLA YER ALMALI”

 

TISİAD Başkanı Kılıç, bakir Irak pazarında Türkiye’nin daha fazla yer alması ve Irak sermayesinin özellikle Mersin’e yatırım yapması amacıyla çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekerek, “Derneğimiz henüz yeni bir dernek olmasına rağmen üye sayımız her geçen gün artıyor. Irak bizim için önemli bir pazar ve Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığımız bir ülke. Müteahhitlik hizmetlerinde de Türkmenistan’dan sonra en fazla proje aldığımız ikinci ülke. Lojistikte de Türkiye’nin bir yıldaki sefer sayısının yarısından fazlası Irak’a yapılıyor. Amacımız bu pastadan Türkiye’nin daha fazla pay almasıdır” dedi.

 

“ŞUBE AÇACAĞIZ”

 

Bugün Irak’ta Türk mallarına çok fazla rağbet olduğunu bilgisini veren Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle Erbil kentindeki mağazaların hemen hemen hepsinde Türk markaları yer alıyor. Dernek olarak Irak’la ilişkililerimizi daha fazla geliştirmeliyiz. Bu amaçla Irak’a geziler düzenliyoruz. 25-29 Ekim tarihleri arasında Erbil’e, Aralık ayında da Süleymaniye’ye bir çıkarma yapacağız. Türk iş adamlarını oraya götüreceğiz ve yatırım imkanlarını yerinde görmelerini sağlayacağız. Irak’tan gelen heyetleri de Mersin’de ağırlıyoruz. Irak’la ticarette yaşanan sorunların çözüm noktasında çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Irak’la yoğun ticari ilişkileri olan illerimizde de şubeler açmayı düşünüyoruz. Silopi ‘de temsilcilik açtık. Bunların yanı sıra Irak sermayesini Mersin’e çekmek istiyoruz.”

 

“ALIŞ-VERİŞ TURİZMİ MERSİN’E KAZANDIRIR”

 

Dernek olarak Forum Mersin’le her konuda işbirliği yapmak istediklerinin de altını çizen Kılıç, “Karşılıklı olarak birbirimize destek vermeliyiz. Bizler de öncelikle Mersin için savaşıyoruz. Irak’tan Forum Mersin’e alış veriş turları düzenleyebiliriz. Hem Mersin hem ülkemiz kazanır” ifadelerini kullandı.

 

EROL: “ORTAK PROJELER ÜRETİLEBİLİR”

 

Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Adem Erol ise, TISİAD’ın Irak’la yürüttüğü ilişkilerinin Türkiye açısından da önemli olduğuna dikkat çekerek, “Burada en çok dikkat edilmesi gereken şey iyiyle kötüyü birbirinden ayırt edebilmek. Çünkü orada yanlış yapan bir firma aslında tüm iş adamlarının adını lekelemiş oluyor. İşte TISİAD gibi dernekler bunları engellediği gibi güç birliği yaparak Irak’la Mersin arasındaki ticareti geliştirebilir” diye konuştu. TISİAD’la birlikte ortak projeler üretebilecekleri mesajını da veren Erol, şunları kaydetti: “TISİAD’la her türlü projeyi masaya yatırabiliriz. Bizim işbirliği içinde olduğumuz kurumlarla da birlikte ortak projeler üretebiliriz. Irak’ta hızlı bir gelişim ve büyüme var. Bizlerde ortak iş yapmayı öğrenmeliyiz. Ortaklığı ve güç birliğini geliştirenler de bu tür derneklerdir, kurumlardır. Irak’tan buraya alış veriş turları da yaptırabiliriz. Form’da onlara özel sürprizler hazırlayabiliriz.”

 

“BOL ÖDÜLLÜ AVM OLDUK”

 

İşletme olarak farklı bir yönetim anlayışı sergilediklerini belirten Erol, gelinen noktada Forum Mersin’in Akdeniz’in en büyük alış veriş merkezi olduğunu söyledi. 2008’de Avrupa’da ilk 3 AVM arasına girdiklerini, 2009’da Avrupa’nın en iyi alış veriş merkezi seçildiklerini anlatan Erol, şu bilgileri verdi: “2010 yılında da dünyanın en iyi alış veriş merkezi yarışmasına katıldık ve onur ödülü aldık. Yani bol ödüllü bir AVM olduk. Bu yüzden kentle ilgili ne varsa bizi ilgilendiriyor. Aylık ziyaretçi sayımız 2 milyonu bulurken 2 bin 500 kişiye de istihdam sağlıyoruz.  Burası artık bizim olmaktan çıktı ve Mersin’in oldu. Ayda 2 milyon kişinin geldiği yer bir silahtır, güçtür. Kentin tüm dinamiklerinin bu gücü kullanması gerekir. Burası sadece alış veriş değil aynı zamanda bir yaşam merkezi. Hem Mersin Üniversitesi hem de Toros Üniversitesi ile insan kaynakları konusunda protokollerimiz var. AVM’deki her çalışanı sertifikalandırmak istiyoruz. Hilton’la bir anlaşma yaptık, müşterileri bir taksiye atlayıp ücretsiz buraya gelebiliyorlar. Tax Free sistemi ofisini buraya getirdik. Yabancı birisi buradan alış-veriş yaptığı zaman gümrüğü beklemesine gerek olmadan vergi iadesini buradan alabiliyor.

Kentin içine servis koymuyoruz, çünkü bu belki de esnafı biraz daha gırtlaklamak oluyor. Bunun yerine yazlık beldelere servis koyarak yazlıkçıları buraya getiriyoruz. Bu da ciddi bir avantaj sağlıyor. Doğru olduğuna inandığımız tarzları yapmaya çalışıyoruz. Dilimi büyütmeyi değil pastayı büyütmeyi hedeflerseniz dilim de kendiliğinden büyür. Bütünde bir büyüme varsa bugün veya yarın siz de payınızı alırsınız.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04