MERSİN EMO`DAN `TOPRAKLAMA``EĞİTİMİ

EMO Mersin Şubesi tarafından Elektrik Tesislerinde Topraklama Eğitimi” düzenlendi. Eğitimde elektrikten kaynaklı tehlikelere karşı hayat kurtaran bilgiler verildi.

22.05.2014 14:13:46 0
MERSİN EMO`DAN `TOPRAKLAMA``EĞİTİMİ

EMO Mersin Şubesi tarafından “Elektrik Tesislerinde Topraklama Eğitimi” düzenlendi. Eğitimde elektrikten kaynaklı tehlikelere karşı hayat kurtaran bilgiler verildi.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi tarafından elektrik, elektrik-elektronik ve elektronik mühendislerine yönelik “Elektrik Tesislerinde Topraklama Eğitimi” düzenlendi. Oda da düzenlenen eğitim elektrik mühendisi Hasan Aktaş tarafından verildi.

3 gün süreyle verilen eğitimde teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitim de verildi.

EMO Mersin Şubesi Başkanı Seyfettin Atar, canlıları elektrik tehlikesine karşı koruma da ilk koruyucu tedbir olan topraklamanın önemine vurgu yaparak, iş kazalarının önlenmesi adına topraklamanın hayat kurtaran bir öneme sahip olduğunu söyledi.

 “ELEKTRİĞİN ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ VAR”

 “Topraklama; elektrik tesislerinde insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için yapılan bir koruma sistemidir” diyen Atar, “Etkin değeri 50 VAC ve 120 VDC gerilimin üzerindeki elektriğin canlılar için tehlikeli ve öldürücü etkisi vardır. Böyle kazalara meydan vermemek için elektrikle çalışan metal gövdeli tüm cihazların topraklamasının yapılması, ayrıca bunların periyodik zamanlarda kontrolünün yapılması gerekmektedir. Koruma topraklaması; özel elektronik sistemlerde çalışan kişilerin topraklanmasıdır. İnsan üzerindeki statik elektrik bazı elektronik cihazlara-malzemelere zarar vermektedir. Çalışan kişilerin bileklerine veya ayaklarına takılan topraklama sistemi imal edilen cihazların zarar görmemesini sağlar. Yakıt tankerlerinin statik elektriğe karşı topraklanması gerekmektedir. Özelikle yakıt dolum ve boşaltımına başlamadan önce mutlaka tankerin topraklanması gerekmektedir.LPG yakıt ile çalışan araçlara yakıt dolumu yapılmadan önce mutlaka araçların topraklanması daha sonra yakıt dolumu yapılması gerekmektedir.

 “YAPI DENETİMDE EMO İŞBİRLİĞİ ŞART”

 Binalarda temel topraklaması yapılması; son zamanlarda hızla uygulamasına başlanılan temel topraklama sisteminde büyük hatalar yapılmaktadır. İnşaat Müteahhitleri temel betonunu atmadan temel topraklama sistemini monte ettirmeleri gerekmektedir. Bina yapanlar bunun farkında olmadan inşattın ilk katı çıktıktan sonra elektrik tesisatı aklına gelmekte ve imalatına başlamaktadırlar,bu çok yanlış bir uygulamadır .Temel betonu dökülmeden temel demirin en alt kısmından (zemin betonundan max 5cm üstünden)max 20*20m lik gözler şeklinde 100 milimetrekarelik galvanizli topraklama şerit’i tesis edip bu şeritleri binanın her kolonundan son tabliye betonuna kadar  tesis edilmesi  gerekmektedir.Bu uygulama Müteahhitler tarafından tam kavranamamış yada uygulamadaki aksaklıklar hataların yapılması ve sürdürülmesine fırsat vermektedir.Temel betonu dökülmüş bir binaya sonradan yapılacak topraklama sistemi daha kısa süreli ve tam amaca cevap vermeyen çözümler olmaktadır.  İvedi olarak yapı denetim firmaları EMO ile irtibata geçmeli temel betonu dökülmeden temel topraklamasının yapıldığının kontrolü sağlanmalı ve ayrıca topraklama şerit’inin binanın son tabliye betonuna  kadar çekilmesi sağlanarak insanların can ve mal güvenliğine katkıda bulunmalıdırlar. EMO 2014 yılında topraklama ölçümlerinde ölçüm formu tanzim etmekte ve ayrıca ölçülen noktalara etiket yapıştırmaktadır.Sistemler ne kadar iyi denetlenir ve bilinçli yapılırsa insanlığa o kadar katkısı fazla olur” diye konuştu.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55