MERSİN NÜKLEER KARŞTI PLATFORM

Tayvan'da 9 ayrı ülkeden aktivistlerin; nükleersiz bir dünya için bir araya geldiği 2014 Nükleersiz Asya Forumu”nu değerlendiren NKP Dönem Sözcüsü Seyfettin Atar, forumda Türkiye'nin yüzünü güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye dönmesi gerektiği

15.10.2014 15:00:25 0
MERSİN NÜKLEER KARŞTI PLATFORM

Tayvan’da 9 ayrı ülkeden aktivistlerin; nükleersiz bir dünya için bir araya geldiği “2014 Nükleersiz Asya Forumu”nu değerlendiren NKP Dönem Sözcüsü Seyfettin Atar, forumda Türkiye’nin yüzünü güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye dönmesi gerektiğinin vurgulandığını söyledi.

 

 

Tayvan’ın başkenti Taipei’de, 26 Eylül 2014 tarihinde düzenlenen “2014 Nükleersiz Asya Forumu”nda; Japonya, Güney Kore, Hong Kong, Türkiye, Filipinler, Hindistan ve Tayvan gibi ülkelerden aktivistler Asya genelindeki sorunları ortaya koymak ve nükleersiz bir dünya için dayanışmayı inşa etmek için bir araya geldi.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar ile Platform Yürütme Kurulu Üyesi Sabahat Aslan’ın da katıldığı foruma ilgi yoğun oldu.  

 

“DÜNYA KORKUYLA SARSILIYOR”

 

Forumu değerlendiren Seyfettin Atar, nükleer güç santral (NGS) kazalarının sonsuz bir korkuyla tüm dünyayı sarsmaya devam ettikçe, radyasyona maruz kalmış kurbanların acı ve üzüntüsünün de aynı derecede tüm insanları rahatsız ettiğini söyledi.

Asya’daki insanların karşılaşacakları nükleer tehlikeye dikkat çekmek için bu zor şartlarda tüm acıları paylaşarak bir araya geldiklerini aktaran Atar, “Asya’nın, nükleer endüstrinin ilkel kȃr makinesinin avlanma zeminine dönüşmesini önlemek için aşağıdaki her ülkeye özgü talepleri bir araya getirdik” dedi.

 

“TÜRKİYE YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖNMELİ”

 

Foruma katılan 9 ülkedeki nükleer durumun masaya yatırıldığını ve alınması gereken önlemleri tespit ederek sonuç bildirgesi ile ilgililere ilettiklerini aktaran Seyfettin Atar, bildirgede Türkiye ile ilgili de çarpıcı uyarıların bulunduğunu işaret etti.

Atar, forumun sonuç bildirgesinde Türkiye ile ilgili şu ifadelere yer verildiğini kaydetti: “Türkiye hükümeti savunulamaz bir gerekçeyle enerji açığını bahane ederek nükleer güç santralleri kurmak istiyor. Türkiye toplam enerji ihtiyacının yüzde 72’ sini ithal etmektedir. Bu nedenle 3 tane nükleer güç santrali kurmayı planlıyor. Bunlardan birincisi Mersin Akkuyu’da, 2’incisi Sinop’ta ve 3’üncücüsü İğneada’da. Fakat bu kurmayı planladıkları 4800MW’lık nükleer güç santrali yüzde 72’lik enerji açığı sorununa çözüm üretememektedir. Nükleer karşıtı gruplar Türkiye’nin enerji açığının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması gerektiğini iddia etmektedirler. Türkiye güneş enerjisi ile elektrik üretimi yönünden çok yüksek bir potansiyele sahiptir. Bizler Türkiye’de ve tüm dünyada nükleer enerjiye karşı olduğumuzu söylemek istiyoruz”.

 

“NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ VE NÜKLEER SİLAHLAR BİRBİRİNDEN AYRILAMAZLAR”

 

Forum ile tüm topluluklara, gereklilik ve kalkınmanın ne anlama geldiğini yeniden düşünmelerini önerdiklerini de aktaran NKP Dönem Sözcüsü Seyfettin Atar, kalkınmanın, şirketler ve hükümetler tarafından sömürünün en iyi söylem araçlarından biri haline getirildiğinde hiçbir zaman iyi bir yaşam anlamına gelmeyeceğinin de altını çizdi.

“Yukarıda da söylendiği gibi, bizler şiddetle radyoaktif atık üreten, feci kazalara sebep olan, çevrenin ve insanların varlığını tehdit eden nükleer santrallere karşıyız” diyen Atar, nükleer enerji projelerinin bazılarının nükleer silahların yayılmasını önleme adına geldiğini anımsattı. “Nükleer santral yapmayı teşvik ederek karşılığında nükleer silah yapılmaması ikili taraflar için çok bilindik bir antlaşmadır” diyen Seyfettin Atar, “Bu nükleer güç transfer sistemini kınıyoruz. Nükleer silah yapımında da kullanılabilecek nükleer güç santrallerinden tüm dünyanın vazgeçmesini istiyoruz. Nükleer güç santralleri ve nükleer silahlar birbirinden ayrılamazlar. Bizler tüm savaşları ve çatışmaları reddediyoruz. Birleşmiş Milletlere çevre üzerindeki radyasyonun muazzam olumsuz etkilerini itiraf etmesi ve tüm dünyadaki nükleerin aşamalı olarak ortadan kaldırılmasını teşvik etmesi için çağrıda bulunuyoruz. Artık kontrol edilemeyen nükleer teknolojileri ortadan kaldırmanın ve rüzgar türbini, güneş enerjisi, biyokütle gibi alternative enerjileri düşünmenin tam zamanı olduğunu söylüyoruz. Bu teknolojiler için de daha iyi düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Hiç kimse nükleer gücün yarattığı riskten kaçamaz. Fukushima, Three Miles Island ve Çernobil kazalarından dersler çıkartılmalıdır. Nükleer silahlardan arındırılmış bir ülke, bir Asya ve bir dünya yaratmak için birlikte çaba göstermeliyiz” diye konuştu.

 


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19