MERSİNLİLERİN ``MUTLU``BABASIYDI

3 dönem Belediye başkanlığı yapmış olan Kaya Mutlu, rakiplerini ve hatta sevenlerini kıskandıracak törenlerle toprağa verildi.

14.09.2016 21:31:49 0
MERSİNLİLERİN ``MUTLU``BABASIYDI

3 dönem Belediye başkanlığı yapmış olan Kaya Mutlu, rakiplerini ve hatta sevenlerini kıskandıracak törenlerle toprağa verildi.

Türkiye’ye ilk kadın belediye başkanını kazandırmış olan Mersin’de yaşayanlar, efsanevi Müfide İlhan gibi, Zeki Ayan gibi bir başka efsane belediye başkanı daha tanımıştı.
Mersin’deki efsane belediye başkanlarına Kaya Mutlu’yu eklemek hiç yanlış olmaz.
Kaya Mutlu 1973 yılında ilk kez belediye başkanı olarak seçildikten sonra, Türkiye’nin alışmış olduğu diğer belediye başkanları gibi, sadece asfalt dökmek ile yetinmemiş, kente ilmi ve teknolojik hizmetleri getirmeye çalışmış bir başkandı.
Kaya Mutlu, Belediye Başkanı olarak sadece Mersin’de değil, tüm Türkiye’de ünlenmişti. Mesele, Mersin’e hizmet olunca, hiç ayırım yapmadan, rakibinden bile fikir alır ve uygulardı. Bu nedenle halk tarafından sevilirdi.
Tabii ki, istekleri yerine getirilmeyenler tarafından sevilmemesi de normaldi.
Ben, O’nu sevenler ve takdir edenlerdenim. 
Kaya Mutlu’nun hizmet için yaptığı araştırmaların bazılarına ben şahsen şahit oldum ve hatta bazı araştırmalara katılarak yardımcı oldum.
1975 yılının ekim ayıydı. Beraberinde İçel Milletvekili Oral Mavioğlu ve kızı ile birlikte Hollanda’ya gelmişti Kaya Mutlu. 
Hollanda’ya gelmeden önce Paris’te idiler. O zaman Paris Büyükelçimiz İsmail Erez ve şoförü ASALA kahpeleri tarafından öldürülmüştü. Hollanda’ya geldikleri zaman da THY’nin Amsterdam bürosu bombalanmıştı. Bu her iki olay sırasında Kaya Mutlu saldırıların yakınındaydı ve şans eseri hiçbir zarar görmedi.
Araştırma yapıyordu Kaya Mutlu. Avrupa’daki belediyelerin su işlerini, kapalı ve açık park alanlarını ve peyzaş işlerinin nasıl yapıldığını araştırıyordu. 
Bu konularda pek çok ziyaretler yaptık. Bilirkişilerle görüştük. Çantasını bilgi notları ve örnek dosyalarla dolduran Kaya Mutlu, Mersin’e dönüş yapacağı sırada evimde misafir iken rahatsızlanmıştı .
Eve çağırdığım doktor, ‘Dışarı çıkamaz ve seyahat edemez’ demişti.
Ben de O’nu dışarı çıkarmadım ve yolculuk yaptırmadım. Evimde misafir kaldığı sürece tedavisi yapıldı ve sonunda sağlıklı bir şekilde Mersin’e yolcu edildi.
Kaya Mutlu, kendisini bana her zaman borçlu hti.
Mersin’e gelişimi her duyuşunda haber gönderirdi ve beni ağırlamak istediğini bildirirdi. Ben de, işleri başından aşkın Başkanı işinden etmemek için bahaneler yaratırdım.
Gözne yaylasında bir Hollanda tipi bir ev yaptırıyordu. Hiç olmazsa o evi görmemi ve tavsiyede bulunmamı istemişti. O evi görmek için randevulaştık. 
Hollandalı eşim ile gidip gördüğüm o ev, hakikaten tam bir Hollanda tipi evdi ve inşaat bizim de tavsiyelerimiz ile değiştirilerek tamamlanmıştı. 
Mutlu’nun yeğeni Fikri Sağlar o zaman öğrenciydi. Lahmacunlarımızı O hazırlatmış ve getirmişti. Fikri Sağlar daha sonra siyasete atılmış ve Kültür Bakanlığı’na kadar yükselmişti.
Rahmetli Kaya Mutlu, daha sonra bizi birkaç defa yemeğe götürdü.
Ama O’nu en son görüşüm, birkaç yıl öncesine dayanıyor. CHP’de faal olan yeğenim Bülent’e, beni görmek istediğini söylemişti. Bir öğle sonrası çayı için evine gittim. Yaşlandığı belli oluyordu. ‘Nasılsın, ne yapıyorsun?’ diye sordu. Ben de adabımuaşeretin emrettiği yanıtı verdim.
Sonra devam etti ve ‘Bak, sen 1984’te bana rakip oldun ve Okan Merzeci’nin kazanmasına yardım etmiş oldun. Ama sağlık olsun. Şayet buralardaysan, yani Hollanda’ya dönmeyeceksen, seni Mezitli’ye Başkan yapalım.’ dedi.
Ben de teşekkürlerimi beyan ettim ve O’nu son defa kucaklayıp ayrıldım.
ÖLÜM HABERİ
Mersin’e geldiğim 10 Eylül cumartesi akşamı saat 21.30’da vardığım evimde bilgisayarı açtığım zaman, Facebook’ta bir arkadaşımın mesajını gördüm. 
Bu mesaja göre Kaya Mutlu hayata gözlerini yummuştu. O an, kaybettiğimiz bu yüce insan ile hatıralar canlandı gözümde…
Kaya Mutlu’nun hemen ertesi gün defin edileceğini sanmıştım. Kaya Mutlu’nun siyasi konumu ve geçmişi ile ayrıcalıklı olduğunu bir anda unutmuştum. Ama dünyanın her tarafında olduğu gibi, devlette görev yapmış ve halka hizmet etmiş kişilerin cenaze törenleri acilen yapılmaz, uzakta bulunan dostların da katılımı için birkaç gün sonraya ertelenir. Kaya Mutlu için de öyle yapıldı. Cumartesi akşamı vefat eden Mutlu’nun cenaze töreni Salı günü yapıldı. 
…Ve beklendiği gibi, Mutlu’nun uzaktaki dostları da bu törene geldiler.
Kimler mi vardı gelenler arasında?
CHP Parti teşkilatı ayağa kalkmıştı adeta.
Ankara’dan ve diğer illerden gelen CHP’liler, önce parti binasında buluştular.
Ankara’da Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra Dışişleri Bakanlığı ve Başkan Yardımcılığı yapmış olan Murat Karayalçın, Kültür Bakanlığı yapmış olan İstemihan Talay, Şişli’de Belediye Başkanlığı yapmış olan Mustafa Sarıgül, CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak, Aytuğ Atıcı, Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Mersin’in MHP’li Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ilçelerden belediye başkanları ve partililer ile vatandaşların katıldığı törenlerin ilki CHP İl Başkanlığı’nda yapıldı.
Kaya Mutlu’nun yeğeni olan Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar ve CHP İl Başkanı Abdullah Özyiğit’in ev sahipliği yaptığı törenlerin ikincisi Belediye Binası önünde yapıldı.
Üçüncü tören ibadet yeri olan Muğdat Camii’nde yapıldı. Mersin’in övünülecek Asri Mezarlığı’ndaki son tören gözyaşları içinde tamamlandı. Asri Mezarlık için ‘Övünülecek’ deyişimin nedeni, bu mezarlıkta dinler medeniyetinden örneklerin bulunmasıydı. Zira bu mezarlıkta Müslümanlar ile Hıristiyanlar bir arada yatıyorlar.
Törenlerde yapılan konuşmalar da katılımcıları duygulandırdı.

ABDULLAH ÖZYİĞİT
CHP Mersn İl Başkanı Abdullah Özyiğit, "Kaya Mutlu'yu kaybetmekle esasen bir dostu, bir ağabeyi, bir yoldaşı ve önderi kaybettik. Hepimizin başı sıkıştığında başvurduğumuz büyüğümüzdü. Asıl şimdi Mersin mutsuz kaldı" dedi.
MURAT KARAYALÇIN
Törende konuşan Murat Karayalçın, başta Kaya Mutlu'nun ailesi olmak üzere tüm Mersinlilere başsağlığı diledi. Kaya Mutlu ile 1989-1994 yıllarında birlikte belediye başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan Karayalçın, "Türkiye Kaya Mutlu'yu belediye başkanlığı ile tanıdı. 1969 yılında Devlet Planlama Örgütü'ne uzman yardımcısı olarak geldiğinde, Kaya Mutlu tarım grubunun başkanı idi. Nasıl Mersin Belediyesi'nde, belediye başkanlığında bir efsane olduysa, Devlet Planlama Örgütü'nde de tarım alanındaki çalışmalarıyla da efsanevi bir uzmandı. Kendisi ile uzun süre dostluk yaptık. Kendisine o yıllarda ağabey demeye başladım. Daha sonra değişik konumlarda birlikte olmaya başladık. Ben SHP Genel Başkanı olduğumda da kendisine hep 'ağabey' olarak hitap ediyordum. Mersin, çok önemli bir değerini kaybetti. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.

FİKRİ SAĞLAR
Kaya Mutlu’nun yeğeni Milletvekili Fikri Sağlar, cenaze törenine katılanlara teşekkür ederek, "Buraya gelerek gösterdiğiniz sıcaklığınız sizin Kaya Mutlu'yu unutmadığınızı göstermeniz, sizin gönlünüzde ölümsüzlüğe yerleştiğini söylemeniz ailemiz için büyük bir gururdur. Hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi.
Sağlar konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün ölümsüzlüğe yolcu ettiğimiz büyük başkan Kaya Mutlu, hepinizin bildiği gibi benim dayımdır. Ama ondan önce, benim başkanımdır. Ben 1983 yılında, daha önce onun verdiği feyiz ile onun ekolünde yetişerek milletvekili oldum. O günden bugüne kadar da ben onun önünde her mevkie çıktığımda ceketimin önünü ilikledim, aynı şekilde sevgili dayımda ceketinin önünü ilikleyip ayakta durdu. Hep, 'yapma dayı ayıp oluyor, ben utanıyorum' diyordum. O da 'olur mu sen şimdi benden daha ileridesin' diyordu. Bunu bize öğretti. Bugün bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz saygıyı, dayanışmayı ve sevgiyi, birlikte hareket etmeyi bize öğretti. Severek her şeyin yapılabileceğini bize gösterdi. Bugün 'Mersin'de yaşayan herkes Mersinlidir' sloganı, Kaya Mutlu'nun ortaya koyduğu bir slogandır. İnanıyorum ki, bugünkü Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer belediye başkanlarımız, bu yürünen yolda devam edecekler ve daha iyi hizmet yapacaklardır". 
BURHANETTİN KOCAMAZ
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yaptığı konuşmada,, "Kaya ağabeyimiz, 3 dönem Mersin'de Mersinliye hizmet edebilmek, doğup büyüdüğü kenti bir yerlere getirebilmek gayreti ile çalıştı. En son seçimlerden sonra beni tebrik etmek için ziyaretime geldiğinde, bana bazı tavsiyelerde bulundu. Belediye başkanlarının hangi düşünceden, hangi inançtan, hangi siyasi partiden olursa olsun, boynuzun kulağı geçmesi gerektiğini söylemişti. Biz de bizden önce bu kente hizmet etmiş tüm belediye başkanlarına diyoruz ki, Allah hepsinden razı olsun, bizler onların bıraktığı bayrağı daha da ileriye götürmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz" dedi.
Mersin'de 1973-1977, 1977-1980 ve 1989-1994 yılları arasında üç dönem Belediye Başkanlığı yapan Kaya Mutlu (87), evli ve 4 çocuk babasıydı. 

 

HABER;İLHAN KARAÇAY
 


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04