GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından Sosyal ve Beşeri Gelişme ekseninde kabul edilerek Mardin Artuklu Üniversitesi?nin Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı?nın katkılarıyla hayata geçirdiği Mezopotamya?dan Balkanlara Eğitim Projesi?ni
GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından Sosyal ve Beşeri Gelişme ekseninde kabul edilerek Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla hayata geçirdiği Mezopotamya’dan Balkanlara Eğitim Projesi’nin birinci etabı tamamlandı.
50’si Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencisi olmak üzere, Mardin ilinden toplam 200 öğrencinin 12 hafta boyunca okumalar ve sunumlar gerçekleştirerek oluşturulan Balkanlar ders atölyeleriyle bilgi birikimi edinmeleri sağlandı.
Projenin yürütücüsü ve Mardin Artuklu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Araştırma Görevlisi Enes Ateş, “Her bir sınıf 25 kişilik olmak üzere toplamda 8 sınıf, üniversitemizin 8 akademisyeni ile derslerine devam etmiş, öğrencilerimiz proje kapsamında alınan kitaplar doğrultusunda seçtikleri konularda araştırmalarda bulunmuşlardır.” bilgisini verdi.
Mardin Araştırmalar Merkezi Müdürü Emin Selçuk Taşar ve Dr. Öğretim Üyesi Kamuran Gökdağ’la birlikte üniversitenin İşletme, Antropoloji, Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler ve Psikoloji bölümlerinden uzman araştırma görevlilerinin ders hocaları olarak öğrencilerin kültürel, akademik ve sosyal gelişimlerinde destek olduklarını belirten Ateş,
“Öğrencilerimiz, 12 haftalık ders sürecinden sonra, taslak olarak hazırladıkları makalelerin saha ayağına fikir vermesi açısından, Bosna Hersek’e kafileler halinde geziler düzenlemişlerdir. Gezi süresince kendilerine akademik rehberlik eden akademisyen Bayram Şen, Balkanların tarihî, kültürel ve sosyal yapısı ile ilgili bilgiler vererek sahayı anlamlı kılmaya çalışmıştır.” dedi.
Araştırma Görevlisi Ateş sözlerini şöyle sürdürdü,
“Kafile halinde düzenlediğimiz gezimiz sırasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C Büyükelçiliği ile görüşmelerimiz oldu. Müfredatın oluşturulmasında ve resmi temaslarda sürece destek olan Bosna Hersek'te Grup sorumlusu yazar Ahmet Tezcan ve Cihangir İşbilir’e de teşekkür ederim.”
Saraybosna, Travnik, Mostar, Blagay, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarı ve Hırvat askerleri tarafından aralarında çocuk ve kadın olmak üzere 116 masum sivile yönelik gerçekleştirilen etnik soykırımın anısına yapılan "Ahmiçi Şehitleri Anıtı" gibi yerlerin ziyaret edildiği Mezopotamya’dan Balkanlara Eğitim Projesi faaliyetleri kapsamında öğrencilerin mekânsal mobilizasyonu sağlanarak coğrafi sınırları kültürel ve zihinsel sınırlara genişletip yaşam görgüsünün artırılmasının hedeflendiği belirtildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi ortaklığında Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin başvurucu olduğu Mezopotamya’dan Balkanlara Eğitim Projesi’nin üniversite akademisyenlerinin ve Mardin Gençlik Merkezi’nin hazırladığı imkânlarla beraber Mardinli gençlere ve üniversite öğrencilerine ulaşmasının sevindirici olduğunu ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça “Tamamlanan dersler ve gezi süreci sonrası, öğrencilerimizin, araştırma konularını yansıttıkları birer araştırma metni hazırlama süreci başlamıştır. Söz konusu metinler içerisinden editoryal bir çalışma sonucu bazı makaleler proje kapsamında kitaplaştırılacaktır.” bilgisini aktardı.
Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenlerini büyük bir gayret içinde okumaya ve araştırmaya dayalı, devamı ve üretimi teşvik eden bir süreç tasarımı ile öğrencilerin eğitim kalitesini ve entelektüel bakışlarını geliştirmek amacıyla uluslararası bir proje yürütmelerinden dolayı tebrik eden Rektör Ağırakça, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Yaman’a da projeye katkılarından dolayı teşekkür ederek, üniversite olarak bölgeye ve öğrencilere yönelik ulusal ve uluslararası projeler geliştirme çabalarının devam edeceğini söyledi.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00