Batman ve Mardin yöresinde kendine has tadıyla bilinen "mezrone" üzümü, Gercüş'lü kadınlar eliyle ekonomiye kazandırılıyor.
Batman ve Mardin yöresinde kendine has tadıyla bilinen "mezrone" üzümü, Gercüş'lü kadınlar eliyle ekonomiye kazandırılıyor.
Batman'ın Gercüş ilçesinde yoğun olarak yetişen ve sonbaharda hasadı yapılan, yoğun aroması ve ince kabuğuyla ağızlarda tat bırakan "mezrone" üzümü, ajans desteğiyle marka yolculuğuna başlayacak.
2020 Yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında başarılı bulunan "Gercüş Üzümü İşleme, Paketleme ve Depolama Tesisi" projesinin sözleşmesi ajans merkezinde imzalandı. DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet ALANLI sözleşme imzasında projeyi yürütecek olan Gercüş Ziraat Odası'nın Başkanı Şefik ÖNER'e başarılar dileyerek projeden Gercüş ve bölge için önemli çıktılar beklediklerini ifade etti.
Fizibilte projesi kapsamında Mezrone cinsi yanısıra, Gercüş'te ve bölgede yetiştirilen tayfi ve diğer 14 çeşit üzüm de ekonomiye kazandırılacak. Bölgemizin endemik türleri olan bu üzümler su vermeden, ilaç kullanmadan organik şekilde yetiştiriliyor.
Mezrone üzümü; Mardin Batman hattındaki bölgede dağlık kesimdeki üzüm bağlarında yetiştirilmektedir. Büyük yuvarlak tanecikli olup yeşilimsi ve sarımsı bir renge, ince bir kabuğa sahiptir. Çok tatlı olup ağızda kolay erimektedir. Çoğunlukla üç - dört çekirdekli olup çekirdekleri taneden kolayca ayrılmaktadır. Yetiştirilen üzümler taze hâliyle sofralarda yer aldığı gibi daha sonra geleneksel yöntemlerle pekmez, sucuk ve pestil hâline de getirilip tüketime sunulmaktadır. Burada yetiştirilen üzümler tamamen organik olduğundan üretilen pekmezin, sucuğun ve pestilin tadı hazır olanlardan çok daha farklıdır.
Batman’ın Gercüş ilçesinde yetiştirilen Tayfi üzümü, kütüklerde ve asmalarda yetişen bir üzüm çeşididir. Taze olarak sofralarda tüketilmesinin yanında kurutularak yemiş hâline de getirilmektedir. Aynı zamanda pestili ve sucuğu da yapılmaktadır. Gercüş Tayfi üzümü, tamamen organik metotlarla yetiştirilmektedir. Midede şişkinliğe yol açmamaktadır.
Gercüş ilçesinin gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve kadın istihdamının artırılması amacıyla yürütülen projede, üzümün işlenerek pazara arz edilmesi katma değerin ilçede kalmasını sağlayarak, ilçenin ekonomik ve sosyal yönden canlanmasını sağlanması hedeflenmektedir.
Gercüş ilçesinde üzüm üretimi yapılan ilçe merkezi dahil 60 yerleşim yerindeki yaklaşık 3.000 üzüm üreticisinin ürünlerinin çeşitlendirilerek hijyenik bir ortamda, daha organize bir biçimde üretilmesini sağlayarak, ilçeye daha fazla katma değer kazandırmak amacıyla yaş üzüm işleme ve ayrıca üzüm ürünleri (kuru üzüm, üzüm suyu, pekmez, cevizli sucuk, pestil, sirke, üzüm çekirdeği yağı, salamura yaprak vb.) üretiminin yapılacağı bir tesis yapılması, üzüm posasından enerji üretimi gibi alternatif üretim kanalları oluşturulması ve üzüm ürünlerinin markalaştırılması amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında Gercüş Ziraat Odası tarafından 15 yıllığına kiralan hali hazırda faal olan Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezi arazisi üzerinde ilçede üretilen üzüm ve üzüm ürünlerinin işleneceği 300 m2lik bir prefabrik işleme tesisi kurulacaktır. Kurulacak olan işletmede üzümün presleme, işleme, paketleme gibi proseslerden geçirilerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinin yanında, üzüm yaprağının salamura hale getirilip vakumlanarak paketlenmesi ve pazarlanması ve kurulacak soğuk hava deposunda bu ürünlerin muhafaza edilmesi planlanmaktadır.
ARTUKLU HABER AJANSI-BATMAN/GERÇÜŞ