MGC BAŞKANI AYDOĞAN`DAN AHMEDE HANENİN HEYKELİNİ YIKANLARA BÜYÜK TEPKİ

Barış Aktivisti ve Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemil Aydoğan Ağrı?nın Doğubeyazıt`in Uluyol Mahallesi?nde Kürt Edebiyatçı Ehmedê Xani Parkı?nda Bulunan Xanî?nin Anıtını yıkılması İle ilgili açıklama yaptı.

Mardin 30.06.2017 09:23:59 0
MGC BAŞKANI  AYDOĞAN`DAN  AHMEDE HANENİN HEYKELİNİ YIKANLARA BÜYÜK TEPKİ

Barış Aktivisti ve Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemil Aydoğan Ağrı’nın Doğubeyazıt'in Uluyol Mahallesi’nde Kürt Edebiyatçı Ehmedê Xani Parkı’nda Bulunan Xanî’nin Anıtını yıkılması İle ilgili açıklama yaptı.

 

“Ahmede Xane’nin Heykelinin bilerek ve ya bilmeyerek yıkanların insanlık tarihi ve kültürüne düşman olarak geçecekleri günler uzak değildir.Açıklamasını yapan Aydoğan Allah bu cahil ve karanlık talimatları Verenleri ıslah etsin başkaların tarihine değer vermeyenlerin tarihlerinin de itibar görmesi mümkün değildir.” Açıklamasını Yapan Aydoğan tüm insanlığı ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin evrensel değerlere sahip çıkmaya davet ediyorum açıklamasında bulundu

 

AHMEDİ XANİ KİMDİR?

Ahmedi Hani ünlü “Mem-u Zin” adlı eserin yazarıdır. Hakkari Han köyünden Doğubayazıta geldiği söylenmektedir. Ahmedi Hani bu eserde, Emir Zeyneddin’in güzellikleriyle dillere destan olan Zin ve Sili adlı iki kız kardeşin Memo ve Taceddin adındaki iki gençle olan aşklarını şiir şeklinde anlatır. Eser aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır. Bilgin ve edebiyatçı kişiliğiyle bilinir.

Yöremizin çok önemli şair ve filozoflarındandır. Babasının adı İlyas'dır.Han kelimesi Hakkari yakınlarında bulunduğu söylenen Han köyünden veya burada yaşayan Hani aşiretinden yada mensubu olduğu Haniyan ailesinden aldığı tahmin edilmektedir.Ahmedi Hani Doğu Anadolu'nun birçok bölgesini dolaşarak Arapça,belagat ve dini ilimleri okudu;ayrıca Astronomi ile ilgilendi.Bir süre bu bölgenin kültür merkezi olam Cizre'de yaşayan ve Mem-u Zin adlı eserini kaleme alan Ahmedi Hani daha sonra eski Beyazıt'a gitti ve orada vefat etti.Yazma bir eserde 1707 yılında vefat ettiği ileri sürülmektedir.Halk arasında Veli olarak kabul edilen Ahmedi Hani'nin Doğubeyazıt'ta İshakpaşa Sarayı'nın yanında bulunan türbesi halen ziyaretgahtır.Sait Nursi'nin de gençliğinde kabrini ziyaret ederek ondan feyz aldığı nakledilir.

Başlıca Eserleri
1-MEM-U ZİN
Ana teması aşk olmakla beraber yöre halkının yaşayış biçimi ve ilişkilerini de iler.

2-NUBAHAR
Arapça-Kürtçe sözlük

3-İMAN AKİDESİ
İman esaslarını sunni görüşe göre işlediği eser.

4-ÇAR KUŞE
Her bir mısra dört ayrı dilde(Arapça,Farsça,Türkçe,Kürtçe)yazılan eserleri aşk,ayrılık,ve kavuşma temalarını işler.

Mem û Zîn (Mem ve Zin)
Nûbihara Biçûkan (Küçüklerin Baharı)
Eqîdeya Îmanê (İman'ın Akidesi)
Eqîdeya Îslamê (İslam'ın Akidesi)
Fî Beyanî Erkanî Îslam
Şiir Dîvanı

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00