MİDYAT`TA `DOĞAL YAPI TAŞLARI PROGRAMI``ÖĞRETİME AÇILDI

Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokuluna bağlı ?Doğal Yapı Taşları Programı? Mardin ?in Midyat ilçesinde bulunan Yolbaşı Beldesinde öğretime açıldı.

Mardin 5.10.2018 18:34:25 0
MİDYAT`TA `DOĞAL YAPI TAŞLARI PROGRAMI``ÖĞRETİME  AÇILDI

Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokuluna bağlı ‘Doğal Yapı Taşları Programı’ Mardin ‘in Midyat ilçesinde bulunan Yolbaşı Beldesinde öğretime açıldı.

 

Telkâri sanatı başta olmak üzere kadim sanatların anavatanı olarak kabul edilen Midyat’ın bir diğer mirası olan taş işleme sanatının da Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde yer bularak yaşatılacak olması, Mardinliler tarafından memnuniyetle karşılandı.

 

Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan Yolbaşı Beldesinde hizmete giren ‘Midyat Meslek Yüksekokulu Doğal Yapı Taşları Programı’nın açılış törenine, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Üniversite Genel Sekreteri Şahin Arpağ, Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin ve Midyat İlçe protokolü, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

 

Türkiye’de ilk kez Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bir beldede akademik program açtığını belirterek konuşmalarına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça;

 

“Yeni Türkiye inşasında her ile bir üniversite kurulmasıyla başlayan ilim akımına, Mardin Artuklu Üniversitesi olarak yeni bir soluk kazandırdık. Göreve geldiğimiz andan itibaren Mardin’in ilçelerinde oluşturulan akademik birimlerimize beldelerimizi de ekleyerek mesleki programlar kazandırdık. Üniversite olarak, ‘İlim İlim içindir’ anlayışını yeniden yorumlayarak ‘ilim halk içindir’ vizyonu ile çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. ”dedi.

 

Köklü bir tarihi olan Midyat’ın sahip olduğu kadim sanatlarda akademik ustalar yetiştirme gayesinde olunduğunu ifade eden Ağırakça, üniversitenin temel işlevi olan bilimsel bilgi üretmenin yanı sıra, bölgenin nitelikli insan gücünü yetiştirerek ekonomik, kültürel ve toplumsal katkı sunabilecek bireyler kazandırmaya devam edeceklerini belirtti.

 

Doğal taş potansiyeline sahip olan Mardin Bölgesindeki özel taşların çıkarılması, işletilmesi, pazarlanarak ekonomiye kazandırılması, doğal taşla ilgili problemlere çözüm getirilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kurulan bu programın müstesna meslek teknikerleri yetiştirilmesine katkı sağlayacağını belirten Ağırakça, Midyat’ın Yolbaşı Beldesi’nde yüzyıllardır oyma sanatının icra edildiğini hatırlatarak, Doğal Yapı Taşları Programı’nın yer aldığı Midyat Meslek Yüksekokulunun bu doğrultuda vereceği öğretim sonucu yetiştirilecek sanatkâr genç nüfusun ortaya çıkaracağı özgün eserler ile mimari alanda önemli ilerlemelerin olabileceğini kaydetti.

 

Dört Duvarı esas alan eğitim anlayışının ötesine geçilmesi gerektiğini söyleyen Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir, teorik ve pratiğin harmanlandığı öğretim modeli ile gerçek sanat ustalarının yetiştirilebileceğini vurguladı.

 

Sanat ustalarının yetiştirilmesini özendirmek maksadıyla bu bölümü tercih eden öğrencilerin tamamına burs bağlandığının da altını çizen Demir, Beldede bulunan üç belediye binasının Meslek Yüksekokuluna tahsis edildiği bilgisini paylaştı.

 

Midyat Katori taşının işlenmesinin ciddi anlamda ekonomiye can verecek bir alan olduğuna dikkat çeken Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Mardin Artuklu Üniversitesi çalışanlarına özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ederek meslek eri ustaların yetişmesi temennisinde bulundu.

 

Tören, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’ ya taş işlemeli plaket takdim edilmesinin ardından son buldu.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/MİDYAT


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor