MİLLETVEKİLİ TOĞRUL GAZİANTEPTE YAŞANAN HAVA KİRLİLİĞİ SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL yaptığı yazılı açıklama ile ;``; Gaziantep?te hava kirliliği göze çarpmaktadır. OSB?nin şehrin genel hava kalitesi üzerindeki etkisi gerek motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği Gaziantep`in öne

Güneydoğu Bölge Haberleri 10.01.2018 12:09:32 0
MİLLETVEKİLİ TOĞRUL GAZİANTEPTE YAŞANAN HAVA KİRLİLİĞİ SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL yaptığı yazılı açıklama ile ;''; Gaziantep’te hava kirliliği göze çarpmaktadır. OSB’nin şehrin genel hava kalitesi üzerindeki etkisi gerek motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği Gaziantep'in önemli sorunu haline gelmiştir.  Bu konuyu Meclis gündemine taşıdık''Dedi.

 

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru önergesi şöyle:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI

 

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL

Gaziantep Milletvekili

 

Hava kirliğinin insan sağlığı ve doğa üzerindeki olumsuz etkileri bilimsel açıdan kanıtlanmıştır. Hava kirliliğinin ulaşım, sanayi, kentleşme, enerji üretimi gibi çoklu nedenleri mevcuttur. Bilimsel araştırmalar hava kirliliğinin, ölümlere ve sakatlanmalara neden olduğu ayrıca kronik hastalıklar için de en önemli risk faktörü olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte; Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Türkiye’deki hava kirliliği raporuna göre Gaziantep'in en kirli havaya sahip 5’inci il olduğu tespit edilmiştir. Gaziantep’te özellikle kış aylarında gerek OSB’nin şehrin genel hava kalitesi üzerindeki etkisi gerek motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği Gaziantep'in önemli sorunu haline gelmiştir. Gaziantep’te de özellikle kış aylarında gerek ısınmadan gerekse motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği şehrimizin önemli bir sorunu haline gelmiştir.

Aldığı göçle her geçen gün nüfusu hızlı artan Gaziantep’te hava kirliliği göze çarpmaktadır. Gaziantep’te hava kirliliğinin önüne bir türlü geçilemezken yakılan kaçak kömür ve kaçak akaryakıtın yanı sıra bilinçsiz soba yakmaları da Gaziantep’teki hava kirliliğini had safhaya ulaştırmaktadır. Kullanılan kalitesiz kömürler ve ısınmak için yakılmaması gereken maddelerin yakılmasıyla da oluşan pis hava insanların rahat nefes almasını zorlaştırmaktadır. Özellikle kenar semtlerde kullanılan kalitesiz kömürlerin ve maddi imkânları olmayanlara ücretsiz dağıtılan kömürlerin de kirliliği tetiklediğini belirten uzmanlar, “Kenar semtlerdeki vatandaşlarımız imkânsızlıktan eline ne geçerse yakarak ısınmaya çalışıyor. Ancak bu da hava kirliliğini tetikliyor.”

Bu bağlamda;

  1. Gaziantep hava kirliliğinin nedenleri ve çözümü konusunda Bakanlığınızca kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır? Gaziantep'te hava kalitesinin bozulmasının en büyük nedeni nedir?
  2. Gaziantep'te alternatif temiz yakıt kullanımına geçmek için bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Gaziantep’te hava kirliliğinin insan sağlığına yönelik olumsuz etkilerini azaltmak konusunda hangi önlemler alınmıştır?
  3. Gaziantep'te Bakanlığınıza bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan kalori değeri düşük CO2 oranı yüksek kömürün hava kirliliğine etkisi ne kadardır?
  4. Gaziantep genelinde tüketilen kömür kaç tondur? Tüketilen kömürün ne kadarı Sosyal Yardımlaşma vakfı tarafından dağıtılmaktadır? Dağıtılan kömürün cinsi nedir ve kalori değeri kaçtır?
  5. Kömürlerin kalitesinin kontrolü ve kükürt değerleri ölçümü ne kadar sıklıkta yapılmaktadır? Daha çok hangi ilçelerde kömür kullanılmaktadır? Kömür satışının yasak olduğu mahalleler hangisidir?
  6. Gaziantep ili ve ilçelerinde toplam konut sayısı kaçtır? Konutlardaki doğalgaz ve kömür kullanım oranı nedir?
  7. Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmenliği çerçevesinde Gaziantep'te lisansı olan sanayi tesisi sayısı kaçtır? Bu yönetmenliği uygulamayan sanayi tesisi sayısı kaçtır?
  8. Hava kirliliği yönetmeliğine uymayan sanayi tesislerine karşı uygulanan yaptırımlar nelerdir? Uygulana ceza miktarı ne kadardır?
  9. Gaziantep’te hava kirliliğinden dolayı 2016 yılının başından 2017 yılının sonuna kadar kaç ölçüm yapılmıştır?  Bu ölçümler hangi aralıklarla yapılmaktadır?
  10. Gaziantep'te 2016-2017 yıllı arası verilerine göre trafik tescil sistemine kayıtlı kaç araç bulunmaktadır? Bu araçlardan egzoz emisyon ölçümü yaptıran taşıt sayısı kaçtır? Taşıt emisyon ölçüm firmaları ne kadar sıklıkla denetlenmektedir?
  11. Hava kirliliğinin parametrelerinden olan S02,PM2.5, PM 10 miktarlarının son 5 yılla göre değerleri nedir? Yapılan ölçümlerde SO2 ve PM değerlerinin hava kalitesi uyarı eşiği sınır aşımı hangi seviyede olmuştur?
  12.  Gaziantep'te havayı kirleten nedenler olarak bilinen, ısınma, trafik ve sanayinin 2016-2017 yıllı verilerinin yüzdelik olarak oranı kaçtır?
  13. Yurttaşlar hava kalitesi indeksi konusunda bilgilendiriliyor mu?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 

 

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor