YRP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin Kanal İstanbul Projesi güzergahındaki yapılaşmaya yönelik TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Doğan BEKİN
İstanbul Milletvekili
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün 96’ncı maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim. 12.12.2025
Doğan BEKİN
İstanbul Milletvekili
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ), şehrin en önemli su havzalarından olan Sazlıdere’de yapılaşmanın olmaması gerektiğini söylemesine karşın devam eden “Kanal İstanbul Projesi” güzergahında yapılaşma Bakanlık ve TOKİ’nin Sazlıdere Barajı havzasında 2,5 milyon metrekarelik alana yapmayı planladığı konut ve ticaret merkezi projesine verilen ÇED’in olumlu kararıyla hız kazanmış durumdadır. İstanbul’da yaklaşık 750 bin kişiye su sağlayan Sazlıdere Su Havzası Cumhurbaşkanlığı kararıyla “içme suyu kaynağı” vasfı kaldırılarak baraj çevresinde yaklaşık 40 bin kişinin yaşayacağı yeni bir yerleşim merkezi kurulmasının önü açılmıştır. Projenin yürütüldüğü alanda bulunan 12 bin 594 hektarlık tarım alanı maalesef tarım dışı alan olarak ilan edilmiştir. “250 Bin Sosyal Konut Projesi” adı altında gerçekleştirilecek olan projeler 13, 14 ve 15’inci bölge projeleri için toplam 14 milyar 694 milyon 903 bin 250 TL, 16 ve 17’nci bölge inşaatlarına ise 14 milyar 503 milyon 747 bin 739 TL’lik harcama yapılacaktır. İstanbul’da yaşanan su sorunu ve yüksek nüfus göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak 40 bin kişinin yaşayacağı bu konutlar “Kanal İstanbul Projesi’nin İstanbul için yarattığı tahribatı daha da artırmaktadır.
Bu Bağlamda;
1-Bakanlığınız tarafından “Kanal İstanbul Projesi” kapsamında yürütülen projelerin “Sosyal Konut” olarak tanımlamasının gerekçesi nedir? Çok yüksek fiyatlara sahip olan bu konutların satışı kimlere yapılmıştır?
2-TOKİ kapsamında tahmini 40 bin kişinin yaşayabileceği bu konutlardan ne kadarı dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik yapılmıştır?
3-İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ), şehrin en önemli su havzalarından olan Sazlıdere’de yapılaşmanın olmaması gerektiğini söylemesine karşın “Kanal İstanbul Projesi” kapsamında Sazlıdere Barajı’nın devre dışı bırakılması ile İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için alternatif su kaynaklarının devreye alınmasına için Bakanlığınızca hangi çözümler üretilmiştir?
4-2,5 milyon metrekare alana yapılması planlanan konut ve ticaret merkezi projesine ÇED’in olumlu kararı vermesi hangi bilimsel kritere dayanmaktadır?
5- “Kanal İstanbul Projesi” kapsamında başlatılan konutların yapımı hangi inşaat firmalarına verilmiştir?
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
14150,07%0,72
42,69% 0,23
50,15% 0,04
5884,90% 0,49
9291,43% 0,00