DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz su kaynaklarında yaşanan boğulma vakaları ve çocuk ölümlerine dair TBMM'ye araştırma önergesi verdi.
DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz su kaynaklarında yaşanan boğulma vakaları ve çocuk ölümlerine dair TBMM'ye araştırma önergesi verdi.
DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyya Boz TBMM'ye verdiği araştırma Önergesi şöyle;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Deniz, göl, nehir, gölet, dere, baraj, sulama kanalı gibi su kaynaklarında çocukların yaşamını tehlikeye atan boğulma vakalarının sebeplerinin incelenmesi, çocukların boğulma vakalarının ve çocuk ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması, boğulma vakalarında sorumluların açığa çıkarılması, gerekli tedbirlerin alınması ve bu vakaların tekrarlanmasının engellenmesi amacıyla Anayasanın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz. 23.04.2024
SÜMEYYA BOZ-MUŞ MİLLETVEKİLİ
GEREKÇE
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre son 10 yılda 2.5 milyondan fazla yurttaş suda boğulmuş, yaşamını yitirmiştir. DSÖ, boğulma oranlarının en fazla 1-9 yaş arasında çocuklarda görüldüğünü açıklamıştır. Su kaynaklarının zengin olduğu Türkiye’de ise son verilere göre her yıl ortalama 700 yurttaş suda yaşamını yitirmektedir. 2023 yılında yaz aylarında ülke genelinde deniz, göl, nehir, gölet, dere, baraj, sulama kanalı gibi su kaynaklarında toplam 216 yurttaş boğulmuştur.
2019 yılından bugüne Muş’ta yaşanan boğulma vakaları sonucunda 7 çocuk yaşamını yitirmiştir. Boğulma vakalarına ilişkin soruşturma açılması dışında çalışma veya tedbir alındığına dair bilgi kamuoyuna yansımamıştır. Muş’un Malazgirt ilçesinde 2019 yılında pikniğe götürülen ve serinlemek için Murat Nehri’ne giren 40 Kuran kursu öğrencisinden 4’ü yaşamını yitirmişti. 2020 yılında Muş’un Merkez ilçesinde bağlı Suluca köyünde serinlemek için arkadaşlarıyla sulama göletine giren 15 yaşındaki Nihat Gündüz yaşamını yitirmişti. 5 Ağustos 2023 tarihinde Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Karakütük köyünde serinlemek için Karasu Nehri’ne giren 13 yaşındaki Yusuf Korkmaz hayatını kaybetmişti. Son olarak 14 Nisan 2024 tarihinde Muş’un Korkut ilçesinde dereye düşüp 500 metre sürüklenen 7 yaşındaki Asya Arat, yaşamını yitirmiştir.
Diyarbakır’da 2015 yılından bugüne Dicle Nehri’nde 5 yurttaşın boğulduğu kamuoyuna yansımıştır. Van’da sadece 2023 yılında 20’yi aşkın yurttaş Van gölünde yaşamını yitirmiştir. Batman’da son 1 yıl içinde gölet, baraj ve sulama kanallarında 10 yurttaşın boğularak yaşamını yitirmesi ve yaşamını yitirenlerin 8’inin çocuk olması vahim boyuttadır. Adana’da ise her yıl ortalama 30 kişinin boğularak yaşamını yitirdiği kamuoyuna yansımıştır.
Karadeniz’de 12 şehrin kıyı şeridinde 10 yılda rip akıntısı yüzünden 304 yurttaşın yaşamını yitirdiği, toplamda 648 yurttaşın akıntı ile sürüklendikten sonra boğulma tehlikesi geçirdiği, boğulma tehlikesi geçirenlerin 3’te birinin 18 yaş altında olduğu basına yansımıştır.
Su kaynaklarında yaşanan boğulma vakalarına geç müdahale edilmesi, can kurtaran bulundurulmaması, tedbir alınmaması veya su kaynaklarının çevresinde bulunan işletmelerin ihmalleri yurttaşların yaşamlarını tehlikeye atan sebeplerdendir. Özellikle yaz aylarında artan boğulma vakalarının çoğunluğunun ise çocuklar oluşturmaktadır. Nüfusun dörtte birini oluşturmasına rağmen çocuklara yönelik etkili mekanizmaların oluşturulmaması zaman zaman tartışılmaktadır. Söz konusu vakalar çocukların su kaynaklarında boğulma vakalarına ilişkin acilen harekete geçilmesi gerektiğini göstermektedir.
Dolayısıyla deniz, göl, nehir, gölet, dere, baraj, sulama kanalı gibi su kaynaklarında çocukların yaşamını tehlikeye atan boğulma vakalarının sebeplerinin incelenmesi, çocukların boğulma vakalarının ve çocuk ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması, boğulma vakalarında sorumluların açığa çıkarılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.''Dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9031,82%-2,18
34,48% 0,06
36,46% 0,34
2948,17% 0,45
4929,17% 0,00