1920 nisan ayı… Ankara’da büyük millet meclisinin açılışı için hazırlıklar devam etmektedir.
Milli mücadelede başarının sırrı! Bazı kumandanlar tek tek ikna edildi
Milli mücadelenin gelişimine ilişkin önemli olayları adım adım ele aldığımızda, hiç de bugünden geriye baktığımızda gördüğümüz gibi, adeta tereyağdan kıl çekiyormuşçasına kolaylıkla gelişmediğini, Mustafa Kemal Paşa tarafından adeta ilmek ilmek örülerek, sabırla, azimle ve akılla başarıya ulaşılabildiğini görüyoruz.
1920 nisan ayı… Ankara’da büyük millet meclisinin açılışı için hazırlıklar devam etmektedir.
İlerde çok yakın arkadaşları ve Milli Mücadele'nin muzaffer kumandanları olacak şahsiyetler, henüz Mustafa Kemal Paşa ile beraber değildirler. Henüz davaya kazanılmamışlardı. Ya uzakta, mesela İstanbul'da, şüpheler, tereddütler içinde bocalamakta ya da Anadolu'da askerin başında, ancak önlerinde çatallaşan yollardan hangisini seçeceklerinde kararsızdılar.
Bazıları da Mustafa Kemal hareketine düpedüz karşıydılar.
Yazar Tayfun Çavuşoğlu anlatıyor:
Mustafa Kemal artık asker olmadığına göre, Osmanlı Hükümeti Harbiye Nezareti’nin, tüm birliklerin Anadolu'daki en kıdemli generalin, yani padişah iradesiyle tayin olunmuş Yusuf İzzet Paşa’nın emri altında toplanma talimatı, asker üzerinde etkili olabilirdi. Mustafa Kemal ve Anadolu hareketi havada kalıp tüm etkinliğini yitirebilirdi.
Onca güçlüğün içerisinde, kimi sorunların nasıl basit çözümlerle aşıldığına şaşıracaksınız.
Konya'da Kolordu Kumandanı Fahrettin Bey işinin yola konulması, o sırada Denizli'de bulunan Albay Refet Bele’ye bırakıldı.
Refet Bey, pratik zekalı bir insandı. Çok süratli davrandı.
Refet Bele, 3/4 nisan gecesi başardığı bir oldu- bittiyle krizi kökünden çözmeyi başarmıştır.
O gece Konya civarında Sarayönü istasyonuna maiyetinde bir Kuva-yi Milliye müfrezesiyle varan Refet Bey, Konya'da Fahrettin Beyle haberleşerek, kendisiyle, Konya Valisi ve Konya ileri gelenlerinin karşılıklı konuşmak üzere trenle Sarayönü'ne gelmelerini rica etmiş, bu ricasını kabul ettirmeyi başarmıştır.
Bunun üzerine Konya Valisi Suphi Beyle Kolordu Kumandanı Fahrettin Bey ve 15 kadar Konya ileri geleni trenle Sarayönü'ne gelmişlerdir.
Orada iyi karşılanan heyet, bir vagonda müzakereye otururken, tren Albay Refet Bey’in emriyle harekete geçirilmiş, vagondaki misafirler ertesi gün kendilerini Ankara'da bulmuştur.
Bu zoraki seyahat, sonunda iyi bir netice verdi.
Mustafa Kemal bu heyetle Ankara'da görüştü, etkili konuşmalarda bulundu. Gönüllerini kazandı. Konya'dan getirilenler, memleketin durumuna ilişkin iyice aydınlatıldılar. Karşılıklı görüş birliğine varıldı.
Hele 1922 Ağustosundaki Büyük Taarruzda Süvari Kolordusu Kumandanı olarak büyük başarı kazanan Fahrettin Altay, milli cephede sonuna kadar nice sorumluluklar yükleneceği şerefli yerini aldı.
Fahrettin Bey ve arkadaşları yine Konya'ya döndüler. İşlerinin başına geçtiler.
Yusuf İzzet Paşaya gelince?
Onun da başına da buna benzer bir hal geldi.
ARTUKLU HABER AJANSI
TAYFUN ÇAVUŞOĞLU
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55